Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciprian Marinescu, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Ciprian Marinescu, în prezent dirijor, concertmaestru şi solist al Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, Japonia, dar şi dirijor invitat al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra, se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio.

Ciprian Marinescu, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio
Ciprian Marinescu, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

, 28.03.2017, 14:04

Ciprian Marinescu, în prezent dirijor, concertmaestru şi solist al Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, Japonia, dar şi dirijor invitat al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra, se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, miercuri, 29 martie, ora 19:00. Solistul serii va fi pianistul Lucian Velciu, iar programul propune un mix original Mendelssohn & Beethoven. Pe afişul concertului se vor regăsi două lucrări de Fr. Mendelssohn (Uvertura Hebridele, în si minor, op. 26 şi Concertul nr. 1 în sol minor, op. 25 pentru pian şi orchestră), iar partea a doua prezintă Simfonia nr. 7 în La major, op. 92 de L. Beethoven.

Cariera muzicală a dirijorului Ciprian Marinescu se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului şi ale criticii deopotrivă. În 1998 a devenit rezident în Japonia şi membru al Osaka Symphony Orchestra. Alături de colegii săi europeni din sânul orchestrei a constituit cvartetul Tbilisi, în care continuă să fie activ şi astăzi.

Cariera pianistică a lui Lucian Velciu completează în mod fericit vocaţia pedagogică pusă în valoare în cadrul Liceului de muzică Dinu Lipatti, catedra de pian principal unde este profesor. A susţinut concerte şi recitaluri pe diferite scene ale Filarmonicilor din ţară sau alături de Orchestra de Cameră Radio, la Universitatea de Muzică Luxemburg, sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş şi la Sala Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Ciprian Marinescu

Încă înainte de naşterea sa, părinţii păreau să fi hotărât destinul său de muzician numindu-l Ciprian, după cunoscutul violonist şi compozitor de la începuturile muzicii clasice în România.

Ciprian Marinescu a început studiul muzicii la vârsta de şase ani, studiind vioara pentru următorii doisprezece ani cu profesoara Carmen Runceanu la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti. Pedagogia orientată către cântul solistic l-a adus curând în faţa publicului şi în anii ce au urmat, studiind cu reputatul profesor Ştefan Gheorghiu, se contura o carieră dedicată solisticii, cu premii la concursuri naţionale şi turnee de recitaluri în marile oraşe ale României înca din anii de şcoală.

Continuarea studiilor la Conservatorul Ciprian Porumbescu, devenit astăzi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, a însemnat nu doar o maturizare muzicală dar şi o descoperire a cvartetului de coarde, Cvartetul Armonia atunci, Tbilisi Quartet acum. Dragostea faţă de cea mai apropiată de perfecţiune formulă instrumentală continuă.

Încă din studenţie a devenit membru al orchestrei Virtuozii din Bucureşti, apoi membru al Orchestrei Naţionale Radio România. Cu aceste două orchestre a făcut primele turnee în Germania, Italia, Franţa şi Spania.

În 1998 Ciprian Marinescu a devenit rezident în Japonia şi membru al Osaka Symphony Orchestra. Alături de colegii săi europeni din sânul orchestrei a constituit cvartetul Tbilisi, al cărui muzician este şi astăzi.

Continuând tradiţia pedagogică a părinţilor săi, a devenit el însuşi un foarte căutat profesor de vioară şi promotorul câtorva dintre cele mai promiţătoare tinere talente muzicale japoneze.

Încurajat de fratele său în pasiunea pentru studiul unor partituri cât mai complexe şi la cererea colegilor săi japonezi, Ciprian Marinescu s-a întors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestră. În prezent este dirijor, concert maestru şi solist al Hamonious Chamber Orchestra în Osaka, alături de care a înregistrat trei CD-uri ca solist şi a făcut turnee în străinătate, inclusiv la ultima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu la Bucureşti.

Ciprian Marinescu este de asemeni invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra şi a devenit o prezenţă constantă a scenei muzicale japoneze ca solist, dirijor, cvartetist, în cele mai prestigioase săli de concerte din Osaka, Kyoto şi Tokyo. Cariera sa muzicală se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului şi criticii deopotrivă. Între orchestrele româneşti cu care a concertat se numără Orchestra Filarmonicii din Braşov cât şi Orchestra Filarmonicii orădene în cadrul Sărbătorilor Primăverii la Oradea.

Lucian Velciu

Cariera pianistică a lui Lucian Velciu completează în mod fericit vocaţia pedagogică pusă în valoare la Liceul de muzică Dinu Lipatti, catedra de pian, unde este profesor.

Lucian Velciu a început studiul pianului de la vârsta de 5 ani. Pregătirea i-a fost ghidată de profesorii Anca Borina la Şcoala de muzică nr. 4, Constantin Niţu la Liceul de muzică Dinu Lipatti şi apoi la Liceul George Enescu şi conf.univ.dr. Vlad Dimulescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia Interpretare Muzicală – pian.

Lucian Velciu a participat la programul de perfecţionare din cadrul Colegiului Pro (1998-2001), la un curs de vară (iulie 2002) susţinut în Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Pianistul a câştigat laurii unor competiţii de gen: premiul al II-lea la Concursul internaţional de pian Carl Filtsch Sibiu ediţia 1997, Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Pro Piano 2001 Bucureşti.

Prezenţa pe podiumul de concert a început din perioada studiilor universitare când a susţinut diferite recitaluri. A fost invitat în emisiuni ale posturilor Radio România şi TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava şi Ivona Cristescu, iar după 1998 a susţinut recitaluri în emisiuni televizate la PRO TV.

În septembrie 2001, pianistul Lucian Velciu a susţinut un recital în Piaţa Festivalului Internaţional George Enescu. În octombrie acelaşi an, a fost invitat al Filarmonicii Marea Neagră din Constanţa, unde a interpretat Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt. Activitatea sa concertistică a continuat cu apariţii pe diferite scene ale filarmonicilor din ţară sau alături de Orchestra de Cameră Radio. A susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio România.

Nina Cassian- audiobook
Anunțuri - Evenimente joi, 21 noiembrie 2024

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio

Pe 27 noiembrie se împlinește un veac de la naşterea Ninei Cassian. Cu acest prilej Editura Casa Radio lansează audiobookul (carte şi...

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio
140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută

Azi, 13 noiembrie 2024, se împlinesc 140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută de marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale. Prilej cu...

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Afiș concert aniversar
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar

De 75 de ani, cele mai importante voci ale folclorului românesc răsună pe scena Sălii Radio și pe posturile Radio România, alături de...

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar
Afiş concert Sala Radio, Hyung-Ki Joo /Jonathan Bloxam
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

Ravel, interpretat de pianistul Hyung-Ki Joo, la Sala Radio

Sonorități de jazz, influențe din Mozart, Saint-Saëns, dar și din lucrările lui Gershwin: o combinație muzicală inedită definește Concertul...

Ravel, interpretat de pianistul Hyung-Ki Joo, la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

85 de ani pentru Corul Academic Radio: Adagietto de Mahler în versiune corală

Ați ascultat vreodată celebrul Adagietto din Simfonia a 5-a de Mahler în versiune corală? Corul Academic Radio propune publicului șansa de a...

85 de ani pentru Corul Academic Radio: Adagietto de Mahler în versiune corală
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

Recomandările ANCOM pentru comenzile online de Black Friday

În perioada dedicată ofertelor promoționale de Black Friday, utilizatorii se pot confrunta cu livrări întârziate ale produselor achiziționate...

Recomandările ANCOM pentru comenzile online de Black Friday
Anunțuri - Evenimente marți, 29 octombrie 2024

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”

Între 6 şi 18 noiembrie se va desfăşura, în România, Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”. Soprana Teodora Gheorghiu,...

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”
Anunțuri - Evenimente marți, 29 octombrie 2024

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România

Radio România împlinește 96 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate! La 1 noiembrie 1928 a avut loc...

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company