Best of Duelul viorilor. Ediţia a şasea a turneului reînvie întrebarea: Stradivarius sau Guarneri?
Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional Duelul viorilor, un proiect Radio România, îşi continuă extraordinarul traseu.
Radio România, 30.09.2016, 11:21
Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional Duelul viorilor, un proiect Radio România, îşi continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate ţara oferind melomanilor o experienţă de neuitat, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai mari şi prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York. Acestă recunoaştere, şi, de ce nu, validare a valorii muzicienilor şi a valorii proiectului, vine după succesul primelor cinci ediţii, răsplătit, atât pe scenele din ţară, cât şi pe alte scene europene, cu aplauze îndelungi oferite de publicul care a umplut sălile de concert.
Rivalitatea dintre Stradivarius şi Guarneri este, poate, una dintre cele mai frumoase lupte din toate timpurile. Pentru că ea a dat naştere sunetului minunat al viorilor, întrecerea având întotdeauna ca scop obţinerea celei mai frumoase experienţe muzicale. Orice mare violonist îşi perfecţionează tehnica şi interacţionează într-un mod special cu instrumentul atunci când cântă pe asemenea bijuterii.
Astfel, ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul al doilea şi fiind mult mai mult apreciate calitatea interpretării, sensibilitatea şi dăruirea artiştilor.
Sunt convinsă că au avut un succes nemaipomenit şi ca au mângâiat multe inimi. Sunt foarte mândră ca sunt ai noştri; Vin la Duelul viorilor încă de la început, de la prima ediţie şi este extraordinar de fiecare dată. Viorile sună minunat, dar meritul este al lor; Sunt trei muzicieni care pur şi simplu te lasă fără suflu. A fost cea mai mare bucurie a acestei toamne pentru mine – au mărturisit spectatorii la finalul ediţiei din 2015.
Repertoriul ales de această dată alcătuieşte un program pe care l-am putea numi Best of Duelul viorilor. Cei doi violonişti au ales să revină în faţa publicului cu cele mai aplaudate piese din ediţiile anterioare, o ofertă muzicală ce nu poate fi ratată, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară şi pian, care le vor pune în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar şi sensibilitatea şi dăruirea.
Cu siguranţă, publicul va aprecia, pe lângă prestaţia interpreţilor, şi sunetul ambelor viori – Stradivarius Pachoud, pe care cântă Liviu Prunaru, dar şi Guarneri del Gesù, pe care cântă Gabriel Croitoru (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în al cărui patrimoniu se află), viori purtând cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale – poveşti care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.
Itinerar:
4 octombrie, ora 19:00 – Piteşti, Centrul multifuncţional.
5 octombrie, ora 19:00 – Iaşi, Opera Naţională Română.
6 octombrie, ora 19:00 – Roman, Casa de cultură.
7 octombrie, ora 19:00 – Tulcea, Teatrul Jean Bart.
9 octombrie, ora 19:00 – Caracal, Teatrul Naţional.
10 octombrie, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio.
13 octombrie, ora 19:00 – Turda, Sala Mare a Primăriei.
14 octombrie, ora 19:00 – Deva, Teatrul de Artă.
15 octombrie, ora 19:00 – Alba Iulia, Casa de cultură.
Un proiect Radio România.