Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Miercuri, 22 februarie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio propune un mix clasic Haydn & Mozart la Sala Radio, sub bagheta dirijorului german Christoph Adt, cu participarea apreciatei pianiste Dana Borşan.

, 20.02.2017, 16:18

Miercuri, 22 februarie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio propune un mix clasic Haydn & Mozart la Sala Radio, sub bagheta dirijorului german Christoph Adt, cu participarea apreciatei pianiste Dana Borşan.

Concertul va debuta cu Uvertura Il Ritorno di Tobia în do minor de Haydn, primul oratoriu semnat de compozitorul german, compus cu două decenii înaintea renumitelor sale opusuri din acelaşi gen. Programul va continua cu Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră de Mozart şi se va încheia cu Simfoniile nr. 6 în re major, Dimineaţa şi nr. 7 în do major, La prânz, parte a trilogiei supranumită Momentele zilei, compusă de Haydn cu intenţia de a crea o serie echivalentă Anotimpurilor de Vivaldi, cu referire nu la succesiunea anotimpurilor, ci la cea a a momentelor zilei.

Dirijorul Christoph Adt este o prezenţă cunoscută publicului din România pentru colaborările sale cu cele două orchestre simfonice ale radioului public încă din 1994.

Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio din anul 2000, Dana Borşan este astăzi o pianistă cu o capacitate şi o tehnică interpretativă deosebit de rafinate, ceea ce îi asigură un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Dirijorul german Christoph Adt este o prezenţă binecunoscută publicului din studioul de concerte Mihail Jora, colaborarea cu cele două orchestre Radio România datând din 1994. Christoph Adt a studiat vioara, canto şi muzicologia, bucurându-se de o pregătire muzicală deosebită. A descifrat tainele dirijatului de orchestră sub îndrumarea profesorilor Thomas Ungar şi Ferdinand Leitner. În 1987 a câştigat concursurile de dirijat de la Lugano şi de la Hamm, după care a devenit dirijor-asistent al lui Aldo Ceccato la Orchestra Radio din Hanovra.

Pe parcursul carierei sale de dirijor a avut prilejul să colaboreze cu mulţi interpreţi de valorare: Rudolph Buchbinder, Gerhard Oppitz, Isabelle Faust, Ingolf Turban, Wen-Sinn Yang, Sergio Azzolini, Dana Borşan şi Alexandru Tomescu. Preocupat de soarta noilor generaţii de muzicieni, Christoph Adt a fost profesor şi a dirijat orchestra Universităţii de Muzică şi Arte Frumoase din Stuttgart. Din 1998 este profesor de dirijat orchestră şi muzică bisericească la Universitatea de Muzică şi Teatru din München unde pregăteşte şi două orchestre ale acestui celebru institut de învăţământ muzical al Germaniei, iar din 2007 este şi vice-preşedinte al instituţiei.

În perioada 2011 – 2015 a fost dirijor şef al Filamonicii Bad Reichenhall. Până în prezent a dirijat orchestre în America Centrală, China, Japonia, Rusia, Franţa, Austria, Norvegia, Canada, ţări din Europa Centrală şi de Est. Diplomat în relaţiile cu orchestrele, dar consecvent în a-şi impune exigenţele artistice, cu strategii pedagogice şi formative, Christoph Adt transformă fiecare întâlnire într-un prilej de bucurie pentru toţi participanţii, deopotrivă interpreţi şi ascultători.Activitatea sa este întregită de numeroase înregistrări pentru radio şi CD-uri.

Dana Borşan

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârşită muzicalitate, Dana Borşan şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti. Profesor univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio .

Născută la Cluj, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene, la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava, Dana Borşan a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar. Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian şi orchestră în re major de Mozart, confirma apariţia unui talent neobişnuit. Concertează alături de orchestra Filarmonicii George Enescu, de orchestra Studio a Radiodifuziunii Române, precum şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov. Obţine Premiului II şi Medalia de argint la Concursul Robert Schumann de la Zwickau.


Numele Danei Borşan apare constant, de peste 40 de ani, pe afişele tuturor filarmonicilor din România şi în programe de concert din străinătate. A susţinut peste 900 de concerte şi recitaluri, în 17 ţări, propunând de fiecare dată programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist. A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varşovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventă şi susţinută prezenţă concertistică a artistei se înscrie în spaţiul german. Numele Danei Borşan a apărut pe afişele festivalurilor de la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Chişinău, Bucureşti – Festivalul George Enescu, Festivalul Dinu Lipatti, Cluj – Festivalul Mozart etc.

În 2011, pianista a fost invitată să concerteze, în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau (Concertul de Brahms) şi în cadrul Festivalului George Enescu (Concertul de Hanns Wolf). Repertoriul său include peste 50 de concerte pentru pian şi orchestră, precum şi programe consistente, de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici (Schumann, Chopin, Liszt, Brahms), artista are în repertoriu lucrări inedite. Dana Borşan a încheiat în 2006 un proiect deosebit – Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de 8 CD-uri editate de Casa Radio. Un alt proiect realizat este Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W.A.Mozart împreună cu violonistul Alexandru Tomescu.

Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991 şi 2006) şi al revistei Actualitatea muzicală(1998), cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2011) şi Ordinul Meritul pentru învăţământ (2004) acordate de Preşedinţia României.

Gaudeamus Iaşi
Anunțuri - Evenimente luni, 16 septembrie 2024

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași

Caravana Gaudeamus Radio România este din nou alături de ieșeni, la început de an școlar! Cea de a patra ediție a Târgului de Carte Gaudeamus...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași
Valentin Serban, Daria Tudor CD
Anunțuri - Evenimente joi, 12 septembrie 2024

Editura Casa Radio – nouă apariție muzicală: Moștenitorii României Muzicale (III) – VIOLIN IN LOVE

Vineri, 13 septembrie 2024, la Ateneul Român, în cadrul evenimentelor Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2024, Editura Casa...

Editura Casa Radio – nouă apariție muzicală: Moștenitorii României Muzicale (III) – VIOLIN IN LOVE
Teatrul Național Radiofonic, la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești
Anunțuri - Evenimente luni, 09 septembrie 2024

Teatrul Național Radiofonic, la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești

Teatrul Național Radiofonic participă, în perioada 10-22 septembrie 2024, la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești...

Teatrul Național Radiofonic, la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești
Editura Casa Radio la Concursul Internațional George Enescu
Anunțuri - Evenimente joi, 29 august 2024

Editura Casa Radio la Concursul Internațional George Enescu

Principalul reper cultural așteptat cu mare interes în următoarea perioadă este Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, ce se va...

Editura Casa Radio la Concursul Internațional George Enescu
Anunțuri - Evenimente miercuri, 28 august 2024

Concursul internațional “George Enescu” 2024, în direct la Radio România Muzical

Concertul de deschidere din 31 august de la Ateneul Român, cele trei finale cu orchestra, precum și 5 recitaluri susținute de membri ai juriilor...

Concursul internațional “George Enescu” 2024, în direct la Radio România Muzical
Anunțuri - Evenimente luni, 26 august 2024

Producţie a Teatrului Național Radiofonic nominalizată la Prix Europa 2024

Producţia Teatrului Național Radiofonic – Radio România, Colonia penitenciară de Franz Kafka, în regia lui Mihnea Chelaru, este...

Producţie a Teatrului Național Radiofonic nominalizată la Prix Europa 2024
Anunțuri - Evenimente vineri, 23 august 2024

România – Republica Moldova. Două ţări, o singură limbă!

Radio România Internaţional propune publicului proiectul editorial România – Republica Moldova: două ţări, o singură limbă! Proiectul...

România – Republica Moldova. Două ţări, o singură limbă!
Anunțuri - Evenimente luni, 12 august 2024

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – ediția Sibiu 2024

  Cea de-a doua ediție de vacanță a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 14 august, în Piața Mare din...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – ediția Sibiu 2024

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company