1 iunie la Radio România
Concursul naţional pentru elevi Ascultă 5 minute de muzică clasică
Radio România, 30.05.2016, 17:19
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, sărbătorită pe 1 iunie, Radio România Muzical, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, organizează Concursul naţional pentru elevi ascultă 5 minute de muzică clasică, cu două secţiuni: audiţii muzicale pentru elevii claselor gimnaziale şi desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare.
Pe 1 iunie, în intervalul orar 13:10-13:30, la Radio România Muzical vor putea fi ascultate 5 fragmente muzicale pentru care elevii participanţi la concurs trebuie să indice autorul şi lucrarea din care fac parte. Participarea la concurs se face prin completarea unui formular online care va fi disponibil în prima pagină a site-ului www.romania-muzical.ro. Toţi elevii care au recunoscut toate cele 5 lucrări şi autorii lor vor primi diplome; prin tragere la sorţi, dintre aceştia se vor alege trei câştigători, rezultatele urmând a fi comunicate la Radio România Muzical pe 1 iunie, la ora 17:15.
Tot pe 1 iunie va fi inaugurată şi galeria online de desene ale copiilor din învăţământul primar primite de Radio România Muzical în cadrul aceluiaşi concurs naţional. Galeria foto va fi disponibilă la www.romania-muzical.ro/5minute. Publicul vizitator este invitat să acorde note între 1 şi 5 desenelor intrate în competiţie; votarea se realizează până pe 12 iunie, urmând ca pe 13 iunie, Radio România Muzical să publice clasamentul rezultat. Primele trei desene în ordinea descrescătoare a voturilor vor fi premiate cu sejururi în tabere organizate de Himalaya Adventure, iar primii treizeci de copii din clasament vor primi diplome. Profesorii tuturor elevilor câştigători vor primi, de asemenea, diplome.
Regulamentul complet al concursului este disponibil la http://www.romania-muzical.ro/articol/concursul-naional-pentru-elevi-asculta-5-minute-de-muzica-clasica/1398311/17/1
Concert de Ziua Internaţională a Copilului, dirijat de Sabin Păutza
Ziua Internaţională a Copilului va fi marcată printr-un concert special în stagiunea Sălii Radio. Miercuri, 1 iunie (ora 19:00), Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio (dirijor Voicu Popescu) se vor reuni pe scena sălii de concert bucureştene, alături de invitata specială a serii, tânăra violonistă Maria Marica – 18 ani, laureată a numeroase competiţii naţionale, iar întregul eveniment se va derula sub bagheta dirijorului Sabin Păutza. Artistul a fost aplaudat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Fr. Chopin – Varşovia sau Philharmonic Hall – Sydney.
Îl veţi aprecia pe Sabin Păutza şi în calitatea sa de compozitor, prin două lucrări ce îi aparţin – Suita Canti Prophani pentru cor de copii şi orchestră şi Vrem pace în lume, dar şi prin două partituri pentru pian, interpretate în aranjamentul său pentru orchestră: Colţul copiilor, Claude Debussy – S. Păutza şi Viziuni fugitive, Serghei Prokofiev – S. Păutza. Dintr-un concert simfonic dedicat copiilor nu putea lipsi Mozart, copilul geniu al muzicii din toate timpurile, care a compus începând de la vârsta de 5 ani. În evenimentul de la Sala Radio veţi asculta Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră.
Compozitor, dirijor, profesor, manager sunt patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român Sabin Păutza. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viaţă al ansamblului.
Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor, în program figurând şi lucrarea sa Haiku. Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994).
Elevă la Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă Cluj-Napoca, tânăra violonistă Maria Marica a primit numeroase distincţii la competiţii naţionale: Marele Premiu la Concursul George Georgescu – Tulcea (2015), Trofeul Lira de Aur la Concursul Lira de Aur – Suceava (2015), Marele Premiu la Concursul J. S. Bach – Cluj-Napoca (2008, 2013), Marele Premiu la Concursul Tinere Talente – Oradea (2010), Premiul I la Concursul Mozart – Cluj-Napoca (2015) ş.a. A fost deja apreciată ca solistă în concerte prezentate alături de Filarmonica de Stat Transilvania Cluj-Napoca, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Orchestra de tineret Junior şi a fost membră a Orchestrei Fundaţiei Principesa Margareta a României (2015), a Romania Sinfonietta Orchestra (2015) şi a Orchestrei Junior (2013, 2014). Maria Marica a prezentat recitaluri în mai multe oraşe ale României: Cluj-Napoca, Braşov, Sinaia etc., dar şi la Bad Endorf – Germania (2014), Montepulciano – Italia (2015) şi Menlo-Atherton – California, SUA (2015).
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.