Un nou mandat la Casa Albă
Revenirea republicanului Donald Trump la Casa Albă pentru un al doilea mandat a fost așteptată cu interes pentru a aduce clarificări privind viitoarea politică americană în dosare cu mize mari geostrategice.
Corina Cristea, 24.01.2025, 12:10
O politică ce pare centrată exclusiv pe interesele naţionale, sub sloganul „Să facem din nou America măreaţă”, așa cum a reieșit chiar din debutul discursului susținut după învestitură. În acord cu această orientare, Donald Trump a semnat deja mai multe ordine executive și directive. Pe lângă promisiunile că va combate inflaţia, spune că politica oficială a ţării va accepta doar două genuri – bărbat şi femeie – și a reluat promisiunile că securitatea ţării va ocupa primul loc. A restricționat imigrația de orice fel, a declarat stare de urgență la frontiera cu Mexicul, suprimând, de asemenea, dreptul de azil şi dreptul de a obţine cetăţenia în mod automat pentru cei născuţi în SUA din părinţi cu statut de imigranţi ilegali.
În ceea ce priveşte economia, Donald Trump a anunţat o ofestivă comercială prin impunerea de taxe vamale pentru importuri. Nu a luat măsuri imediate pentru a crește taxele vamale – o promisiune cheie a campaniei -, dar a declanșat o analiză a parteneriatelor comerciale și a declarat că ar putea impune taxe de 25% asupra Canadei și Mexicului la 1 februarie. A retras Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății şi, din nou, din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. A declarat urgenţă energetică în Statele Unite și a cerut Departamentului Energiei să reia evaluările pentru permise de export de gaz natural lichefiat.
Erau de așteptat aceste măsuri? Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown: “Trump spune America First, Make America Great Again, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare pentru aliaţi, pe termen scurt şi, cel mai important, pentru politica externă şi securitatea internaţională, în general. Costuri suplimentare pentru Statele Unite pe termen lung, pentru că, retrăgându-se acum vor creşte costurile în următorii ani. Trump nu gândeşte aşa, gândeşte tranzacţional, pe termen scurt, şi atunci îl interesează ca Statele Unite să aibă cât mai multe avantaje pe perioada propriului mandat. Însă, şi aici, din punct de vedere comercial, e o situaţie complicată. Pentru că, de exemplu, aceste taxe suplimentare, tarifele pe care doreşte să le impună în relaţia cu UE, cu China, cu alţi actori înseamnă de fapt costuri mai înalte pentru cumpărătorul din Statele Unite.”
În Europa, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă amplifică temerile privind degradarea relaţiilor transatlantice. Vor exista diferenţe majore de abordare ale preşedintelui Donald Trump în ceea ce priveşte politica externă faţă de Europa comparativ cu politica dusă de fostul preşedinte american Joe Biden?
Invitat la Radio România, șeful diplomației de la București, Emil Hurezeanu, explică:
“E posibil să asistăm la mutaţii de perspectivă, dar interesele geopolitice ale Statelor Unite nu vor putea ignora şi vor include, după părerea mea, în continuare interese şi valori pe care le împărtăşesc şi aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite, care sunt europenii. Ştim că centrele de atenţie se pot orienta în direcţii diferite. Unul din interesele cele mai importante ale Statelor Unite se concentrează pe zona Pacific, China. Există apoi câteva demersuri, în parte demarate, în relaţiile cu vecinii. (…) Eu cred că o unitate geopolitică de pregnanţa şi importanţa, gravitatea Uniunii Europene, cu atâţia membri, cu 400 de milioane de locuitori, cu o putere economică importantă, comparabilă doar cu cea a Statelor Unite, nu va putea fi ignorată, indiferent de posibile schimbări.”
În ceea ce privește războiul din Ucraina, care în curând va intra în al patrulea an, Emil Hurezeanu subliniază că evoluția acestuia este incertă:
”Nu știm ce se va întâmpla cu evoluția războiului din Ucraina. Statele Unite, la fel ca UE, au investit miliarde, ceva mai mult Statele Unite decât Uniunea Europeană. Dar, dincolo de 150 de miliarde fiecare, 180 şi ceva de miliarde Statele Unite, e vorba de o investiţie în propriile interese, de fapt. Sunt interese de termen lung, interese vitale şi pentru Statele Unite. Pentru că o victorie a Rusiei va putea să reseteze în mod neaşteptat şi în mod negativ, foarte negativ şi periculos, întreaga configuraţie regională şi mondială.
Există promisiuni ale preşedintelui Trump, să vedem în ce măsură ele pot fi îndeplinite. Există un nou consilier pentru spaţiul respectiv, este vorba de un expert cu o experienţă extraordinară în acest domeniu, cu o experienţă profundă şi care întotdeauna s-a exprimat în sensul intereselor tradiţionale ale aliaţilor occidentali. Există aparatul diplomatic american care, indiferent de modificări la vârf sau în anumite sectoare, domenii, îşi păstrează competenţa şi puterea de influenţă, luciditatea.”
În discursul inaugural, Donald Trump nu a făcut referire la niciuna din crizele de securitate actuale, precum cea din Ucraina sau Orientul Mijlociu, dar a promis că mandatul său va fi de unificator şi pacificator.
„Ne vom măsura succesul nu numai prin bătăliile pe care le câștigăm, ci și prin războaiele pe care le încheiem și, cel mai important, prin războaiele în care nu intrăm niciodată”, a spus Trump. Cu excepţia nominalizării în contextul Canalului Panama, pe care spune că îl vrea înapoi pentru americani, nici rivalitatea cu China nu a fost menţionată în discursul președintelui Trump.