Un dolar tot mai puternic
Dolarul american s-a apreciat puternic şi, după toate previziunile, va sfârşi prin a ajunge la aceeaşi paritate cu moneda europeană unică, cel mai probabil spre sfârşitul verii.
Corina Cristea, 20.03.2015, 10:01
Dolarul american s-a apreciat puternic şi, după toate previziunile, va sfârşi prin a ajunge la aceeaşi paritate cu moneda europeană unică, cel mai probabil spre sfârşitul verii. Evoluţia are loc pe fondul politicii adoptate de Banca Centrală Europeană de a face masive achiziţii de obligaţiuni, cu scopul declarat de a obţine o relansare cât mai puternică a economiei Uniunii Europene. Care sunt implicaţiile pentru România, unde dolarul este cotat în funcţie de cursul faţă de euro de pe pieţele internaţionale? Explică Ionuţ Dumitru, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România: Dolarul nu cotează în mod direct pe piaţa noastră valutară, ci prin intermediul cursului euro-dolar, unde am avut o evoluţie foarte amplă în ultima perioadă, într-un context în care Europa are o politică de stimulare monetară prin injecţii masive de lichiditate. În acelaşi timp, în SUA se aşteaptă o creştere de dobânzi. Deci, pe de o parte, în Europa dobânzi mici şi chiar în scădere, în SUA dobânzi în creştere! Astea sunt aşteptările pieţei, ceea ce creează un dolar mai puternic versus euro! În acest context, avem implicaţii şi atunci când discutăm despre leu – dolar, iar implicaţiile în mediul economiei noastre sunt limitate într-un context în care legătura cu dolarul s-a pierdut destul de mult odată ce am intrat în UE. Pe partea de comerţ exterior, produsele denominate în dolari sunt în special din zona energetică, deci importuri de energie, iar la combustibili există o anumită conexiune şi cu dolarul prin intermediul petrolului pe care îl importăm. În esenţă, legătura economiei româneşti cu dolarul este destul de mică în comparaţie cu acum 10-15 ani şi se rezumă, aş spune, în special în zona de energie, combustibili. Şi aici sunt efecte deja pe care le vedem în preţurile la pompă la combustibili.”
Ceea ce părea a fi o apreciere extraordinară a dolarului, este o depreciere destul de importantă a monedei euro, acest lucru sugerând că în prezent moneda europeană şi toate politicile europene în domeniul economic sunt într-un context destul de sensibil, apreciază, pe de altă parte, profesorul Radu Muşetescu, şeful catedrei de Relaţii Economice Internaţionale de la Academia de Studii Economice din Bucureşti: În ultimii ani părea că dolarul american este pe o pantă descendentă datorită tuturor provocărilor din Statele Unite, de la războaie până la alegeri şi blocajele dintre democraţi şi republicani, însă, paradoxal, alţii fac greşeli mai mari decât Statele Unite, de unde şi această reflectare într-o reapreciere şi o poziţie relativ bună a dolarului. De asemenea, un lucru foarte interesant în această economie globală este rolul jucat de China. Şi trebuie subliniat că toată creşterea economică chineză şi toate exporturile chineze trec, din percepţia mea, prin dolari. Altfel spus, dolarul american este o monedă mult mai internaţionalizată decât euro sau yenul.”
Ce consecinţe ar putea avea egalitatea anticipată dintre euro şi dolarul american? Într-un interviu pentru Radio România, analistul Valentin Ionescu, fost ministru la sfârşitul anilor ’90, explică: În momentul în care euro va fi la aceeaşi paritate, şi deja s-a apropiat de acest nivel, atunci se va vedea competitivitatea între exporturile europene şi cele americane. Deci, se vede foarte clar în competiţia pe exporturi de bunuri şi servicii. Majoritatea firmelor americane, ca şi cele occidentale, însă, joacă şi îşi obţin banii pe pieţe externe, unde moneda principală este dolarul american, nu euro – asta este interesant. Deci, comerţul mondial se desfăşoară în proporţii de două treimi pe dolar, nu pe euro, şi majoritatea obţin venituri în dolari. Prin urmare, o întărire a dolarului pentru unii va fi un câştig, pentru alţii va fi o pierdere. Doi, din exporturi foarte greu mai poţi să mizezi în termeni de competitivitate pe costuri, cel puţin în relaţia bilaterală cu UE – Statele Unite. În niciun caz nu se poate miza pe asta.”
Analistul economic Ionuţ Dumitru spune, însă, că este foarte dificil de prognozat în acest moment unde va ajunge cursul euro-dolar:
Este greu de dat o prognoză într-un context în care evoluţia din ultimele două săptămâni cu greu a fost anticipată de cineva. Depinde foarte mult de aşteptările pieţei şi de cum vor gestiona cei de la Banca Federală Americană creşterile de dobânzi, când vor începe creşterile de dobânzi şi cum vor gestiona aşteptările pieţei. Sunt estimări care arată un euro – dolar la paritate în perioada următoare, ceea ce ar însemna practic un curs leu – dolar apropiat de cursul leu – euro, dar discutăm de aşteptări, de prognoze care au un anumit grad de incertitudine. Nimeni nu ştie unde se poate duce euro – dolarul în perioada următoare! Există premise să vedem un dolar mai puternic faţă de euro.”
Ponderea exporturilor şi importurilor pe relaţia cu UE în comerţul exterior al României este de 70%, deci ponderea altor pieţe este limitată la undeva în jur de 30%, mai precizează Ionuţ Dumitru.