Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

În vremuri excepționale, măsuri excepționale

În 2022, investițiile străine directe în România atingeau un nivel-record, de peste 10 miliarde de euro.

Foto: Tumisu / pixabay.com
Foto: Tumisu / pixabay.com

, 04.04.2025, 16:04

În 2022, investițiile străine directe în România atingeau un nivel-record, de peste 10 miliarde de euro. O creștere de 12,3% față de anul anterior, sprijinită de factori de natură conjuncturală, dar și de alții ce au reflectat relaxarea restricțiilor pandemice sau reziliența climatului investițional românesc, în pofida tensiunilor geopolitice și a crizei energetice. Concentrate în principal în Industrie, Comerț și Servicii financiare și de Asigurări, investițiile au tot scăzut, însă, de atunci.

În 2023, erau cifrate la circa 6,6 miliarde de euro, iar în anul următor s-au diminuat cu încă un miliard de euro. Iar datele publicate de Banca Națională a României arată că, în prima lună din acest an, investițiile străine directe au scăzut la jumătate față de luna ianuarie a lui 2024.

Instabilitatea de pe scena politică a accentuat această tendință de scădere, în care factorul geopolitic are, pe de altă parte, un rol major. Între timp, agențiile de evaluare financiară au înrăutățit perspectiva României – aceasta nu mai este stabilă, ci negativă, deși țara este încă în categoria celor recomandate pentru investiții, pe ultima treaptă, ce e drept. Apare tot mai evidentă necesitatea unor măsuri excepționale pentru a redresa situația, spun diverși analiști economici. Unul dintre aceștia este profesorul universitar Mircea Coșea:

„Am intrat într-o perioadă în care viitorul României este destul de sumbru d.p.d.v. economic și mai ales al atractivității pentru capitalul străin. Pe lângă faptul că avem o instabilitate politică – ce se va prelungi, pentru că indiferent de rezultatul alegerilor din mai se va aștepta să se vadă ce se întâmplă – din punctul meu de vedere, lucrurile evoluează negativ mai mult din punctul geopolitic. Pentru că România este cam izolată în momentul de față.

M-a speriat declarația ambasadei americane care preia un discurs al vicepreședintelui american în care ni se menține această etichetă de țară cu o democrație încă slab dezvoltată, cu greșeli de guvernare. Suntem o oaie neagră în această zonă din punct de vedere al interesului noii administrații americane; războiul din Ucraina, chiar dacă va merge într-o pace, să zicem, de un anumit fel, de noi se va apropia foarte mult granița cu Federația Rusă.

Toate lucrurile astea fac ca România să intre într-un moment dificil d.p.d.v. al investițiilor străine. De aceea, eu cred că trebuie luate măsuri excepționale.”

La vremuri excepționale, măsuri excepționale, în mai multe domenii, insistă analistul economic Mircea Coșea:

„Primul domeniu este acela al unor facilități extraordinare pe care ar trebui să le dăm, temporar, unor investitori străini. Facilități pe care până acum nu le-am dat, din punct de vedere al fiscalității, al atribuirii terenurilor, din punct de vedere a tot ceea ce înseamnă un grad mai mare de atractivitate față de vecinii noștri.

În al doilea rând, o mobilizare foarte intensă a ceea ce se numește diplomație economică sau diplomație comercială.

În al treilea rând, trebuie să existe o propagandă, în termenii buni ai cuvântului, pentru a arăta că România este o țară care, în pofida unor dificultăți temporare, cum sunt spre exemplu deficitele sau dificultățile de atragere a fondurilor, are resurse mult superioare altora și merită să atragă atenția din punct de vedere al investițiilor.”

Profesorul Mircea Coșea amintește în context industria prelucrătoare a produselor agricole, energia și turismul.

“Noi stăm într-o apatie, spune el, și așteptăm să vină cineva să ne întrebe: vreți investiții? Nu, noi trebuie să mergem să le cerem. Noi trebuie să mergem în această perioadă, urgent, să luăm legătura cu noua administrație americană pentru a lămuri lucrurile, pentru a arăta că de fapt România e o țară care are o democrație, care are anumite dificultăți, dar care e pe cale să le rezolve.”

Aversiunea față de risc a crescut nu numai în România, atrage, pe de altă parte, atenția profesorul universitar Daniel Dăianu, economist și fost ministru al Economiei și Finanțelor:

“Trăim o perioadă puțin spus cu incertitudine și imprevizibilitate mărite. Administrația Trump a făcut mutări uimitoare din multe puncte de vedere în relația cu Rusia, care este într-o confruntare militară în Ucraina; avem un război comercial, nu numai anunțat, el se desfășoară deja cu tarife înalte, care privesc relația între Statele Unite și UE.

Vom avea și un război valutar foarte probabil, întrucât întotdeauna când relațiile comerciale sunt foarte tensionate statele încearcă să folosească cursul de schimb ca o modalitate de a impulsiona exporturile și de a descuraja importurile. Nu este vorba, deci, numai despre România. (…)

Toate acestea crează un context mult mai incert, imprevizibil decât plângerile tradiționale pe care mediul de afaceri le avea și anume că este necesar să se opereze un cadru fiscal stabil, să nu aibă loc schimbări în politica economică ce ar strica planurile de afaceri. Sunt modificări, folosesc un barbarism, disruptive. Erau de neconceput. Ce se întâmplă după revenirea președintelui Trump schimbă într-un fel ordinea postbelică în Europa.”

Sunt niște modificări care nu au cum să nu aibă efecte și în ceea ce privește planurile de afaceri, conchide Daniel Dăianu.

RadioRomaniaInternational · Viitorul începe azi 04.04.2025
Foto: geralt / pixabay.com
Viitorul începe azi vineri, 21 martie 2025

Dreptul forţei şi forţa dreptului

Într-o perioadă de maximă volatilitate în relațiile internaționale, se vorbește tot mai mult despre o resetare a ordinii mondiale. Trăim o...

Dreptul forţei şi forţa dreptului
Ursula von der Leyen (Foto: ©European Union, 2025 Source: EC - Audiovisual Service Photographer: Dati Bendo)
Viitorul începe azi vineri, 14 martie 2025

Scut defensiv european

Comisia Europeană a propus, recent, statelor comunitare „ReArm Europe” – un plan de reînarmare a Europei în cinci puncte, care ar putea...

Scut defensiv european
(foto: geralt / pixabay.com)
Viitorul începe azi vineri, 07 martie 2025

Provocări într-un ecosistem de informare în schimbare

Ceea ce trăim acum reprezintă rezultatul unui ecosistem de informare total schimbat – este aprecierea făcută de prof.univ.dr. Alina...

Provocări într-un ecosistem de informare în schimbare
Foto: Code for Romania / Facebook
Viitorul începe azi vineri, 21 februarie 2025

Code for Romania

Prima soluție dezvoltată a fost votdiaspora.ro, o platformă cu care românii din afara țării au putut să-și găsească mai ușor drumul spre...

Code for Romania
Viitorul începe azi vineri, 14 februarie 2025

Fenomenul DeepSeek

Mai exact în ziua în care DeepSeek a prezentat un model AI cu performanțe comparabile cu cele oferite de chatbot-urile occidentale, precum...

Fenomenul DeepSeek
Viitorul începe azi vineri, 07 februarie 2025

1,5 grade Celsius – un prag care face diferența

2024 va rămâne drept primul an din istoria măsurătorilor în care temperaturile medii ale planetei au depășit limita încălzirii globale...

1,5 grade Celsius – un prag care face diferența
Viitorul începe azi vineri, 24 ianuarie 2025

Un nou mandat la Casa Albă

O politică ce pare centrată exclusiv pe interesele naţionale, sub sloganul „Să facem din nou America măreaţă”, așa cum a reieșit...

Un nou mandat la Casa Albă
Viitorul începe azi vineri, 17 ianuarie 2025

Provocări majore în 2025

Războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, alegeri în Franța, Germania și Polonia – sunt...

Provocări majore în 2025

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company