Imunitatea bună – metodă de prevenție
Definită drept capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii și paraziți, imunitatea joacă un rol crucial în menținerea sănătății.
Corina Cristea, 07.06.2024, 14:14
Definită drept capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii și paraziți, imunitatea joacă un rol crucial în menținerea sănătății. Există două linii de apărare, explică manualele de specialitate: imunitatea înnăscută, care include barierele fizice, precum pielea și membranele mucoase, respectiv imunitatea adaptivă, formată din celule specializate și proteine care vizează cauza specifică a infecțiilor. Esențial pentru o imunitate bună este un stil de viață sănătos, care să includă o nutriție de calitate, mișcare și hidratare adecvată, spun specialiștii. Aceștia precizează că persoanele cu imunitate puternică se îmbolnăvesc mai rar și se vindecă mai repede, având capacitatea de a face față stresului mai ușor.
La capătul opus, o imunitate deficitară creează multe probleme organismului, care trebuie să se apere, inclusiv în situații de boală. Despre toate acestea a vorbit, la Radio România, Maria Marcvart, medic cu specializarea medicină internă și competențe în ozonoterapie, care a insistat asupra importanței unei imunități bune a organismului ca metodă de prevenție. În ultimii ani, s-a demonstrat foarte clar că deficitul de vitamina D duce la scăderea imunității, spune medicul Maria Marcvart:
“Ce putem face? Să luăm sfânta vitamină D și vitamina C. Țin foarte mult la acestea, pentru că le iau și eu și le dau pacienților. Sigur că este ideal să se facă o dozare de vitamina D. Tendința generală, inclusiv în Italia, dacă vă puteți imagina, în zonele rurale, oamenii au deficit de vitamina D. Și s-a demonstrat în ultimii ani, foarte clar, că deficitul de vitamină D duce la scăderea imunității. O imunitate deficitară, care înseamnă că nu suntem apărați nici împotriva răcelilor sau a bolilor infecțioase grave, dar nici a cancerului. Și cancerul este o boală în care organismul trebuie să se apere. Noi producem celule canceroase din primele zile de viață, în fiecare secundă, în fiecare minut, se naște o celulă atipică. Dacă limfocitele noastre, care sunt trăgătorii de elită, sunt ok, sunt și suficient de numeroși și suficient de înarmați, atunci totul e în regulă, dacă nu, nu.”
Cum avem grijă de acești „trăgători de elită„, de limfocite? Dieta ar fi cel mai la îndemână de reglat, spune medicul Maria Marcvart:
“O dietă sănătoasă înseamnă proteine de bună calitate, glucide din fructe mai mult, carbohidrați, adică făinoase cât mai complexe. Și, desigur, toate cele pe care ni le luăm din fructe și legume. Să nu uităm că trebuie să mâncăm obligatoriu măcar o salată pe zi sau măcar o gustare cu fructe pe zi. Lactatele le-aș pune puțin mai la coadă. Trebuie să nu uităm că suntem singura specie care mănâncă brânzeturi și lactate la vârsta adultă.
Deci, din când în când, nu exagerări. Să nu mănânc brânză la fiecare masă, să mănânc o dată – de două ori pe săptămână. Trebuie să înțelegem că ele ne mențin, din păcate, o stare de inflamație cronică, care se vede în limba încărcată, se vede în mucoasele noastre care reacționează foarte ușor la virusuri. Știți că și obezitatea este considerată cu status inflamator general? Depresia este legată de un status inflamator general. Sunt mult mai multe lucruri, inflamația în ziua de astăzi înseamnă mult mai mult decât m-am lovit la mână, m-am umflat, m-am înroșit și mă doare.”
Hidratarea joacă, de asemenea, un rol important, iar ca formă de tratament medicul Maria Marcvart recomandă terapia cu ozon. Prin aceasta, care poate avea diverse forme de administrare, se introduce ozon în organism, crescând astfel nivelul de oxigen din țesuturi. Ozonul acționează fie direct, în special în cazul virusurilor, bacteriilor, paraziților sau printr-o foarte bună oxigenare a țesuturilor bolnave, fie indirect, stimulând organismul să declanșeze propriile mecanisme de apărare și reparare în cazul diferitelor afecțiuni, a explicat Maria Marcvart:
”Sunt multe, multe afecțiuni în care ozonoterapia este utilă pentru că ea, de fapt, are niște modalități de acțiune pe niște simptome clare. De exemplu, este un bun antiinflamator. Inflamație avem de la durerile de genunchi, de umeri, de spate până la colon iritabil, e și el un fel de inflamație. De asemenea, ozonul este un bun detoxifiant, un bun antioxidant. De exemplu, diabetul este o boală cu mult stres oxidativ în care acești produși pro-oxidanți sunt în dezechilibru față de antioxidanții noștri naturali. Or, aici ozonul obligă organismul să se lupte cu propriile lui arme. Este foarte bun în cazurile în care nu avem oxigen suficient la un anumit țesut. Bolile acestea de micro-circulație nu prea trec cu altceva, dar ozonoterapia aici intervine, echilibrează imunitatea. E un modulator al imunității, un stimulator al imunității.”
Ozonoterapia poate fi folosită cu rezultate foarte bune de la virozele simple, până la diabet cu complicații, de la artroze, spondiloze la nevralgii și neuropatii sau ca tratament complementar în bolile oncologice, mai spune medicul Maria Marcvart.