Cum se defineşte familia?
Câteva milioane de români şi-au pus semnătura pe un proiect de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei ca având la bază uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, nu între soţi cum este în prezent.
Corina Cristea, 19.05.2017, 13:41
Câteva milioane de români şi-au pus semnătura pe un proiect de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei ca având la bază uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, nu între soţi cum este în prezent. Iniţiativa aparţine Coaliţiei pentru Familie şi, potrivit preşedintelui comitetului de iniţiativă constituţională, Mihai Gheorghiu, reprezintă o premieră istorică, naţională şi europeană, susţinută atât de ortodocşi, cât şi de catolici sau protestanţi. „Este prima oară în istoria modernă a României când există trei milioane de semnături pentru revizuirea Constituţiei. Această solidaritate umană nu va putea fi ocolită şi proiectul va fi luat în discuţie, chiar dacă până acum există o tăcere care nu e de foarte bun augur”, declara Mihai Gheorghiu, la momentul depunerii semnăturilor la Senat, conform legii.
Între timp, lucrurile au avansat, iar iniţiativa cetăţenească a trecut, în prima parte a acestei luni, de Camera Deputaţilor. Dan Barna, deputat al USR – partid de opoziţie care a dat cele mai multe voturi împotriva iniţiativei, a explicat că respectă dreptul la iniţiativă al cetăţenilor, dar consideră că organizarea unui referendum pe această temă, obligatoriu procedural, ar crea dezbinare în societate: „Este oare familia tradiţională o valoare importantă a societăţii noastre? Fără îndoială că da. Este oare toleranţa şi respectul minorităţilor o valoare importantă pentru societatea noastră? Fără îndoială că da. Să fim oneşti şi să ne privim în ochi! Acest referendum forţează cetăţenii României să pună cele două valori într-o ordine sau alta. Acest referendum adânceşte o fractură în cadrul actualei noastre societăţi.”
Iniţiativa nu este îndreptată împotriva cuiva şi nu reprezintă un gest de intoleranţă, a declarat, în replică, senatorul ALDE (de guvernământ) Varujan Vosganian: „Nu m-am gândit niciodată că ideea maternităţii impletite cu ideea paternităţii poate să fie intolerantă! În fapt, pe asta este construită condiţia umană! În fond, pe asta este construită tradiţia poporului nostru! Subliniind că într-o familie un copil trebuie să-i spună unui părinte mamă şi unui părinte tată, nu este îndreptat împotriva nimănui, oricine este liber, potrivit Constituţiei, să trăiască potrivit dorinţelor, aptitudinilor şi afinităţilor sale!”
Proiectul este contestat de o parte din societatea civila. Între argumente se numără faptul că definirea propusă se regăseşte, deja, în Codul Civil sau acela că s-ar putea ajunge la situaţii complicate în care, de exemplu, un bărbat care a făcut o operaţie de schimbare de sex ar reveni în România si ar dori să îşi oficializeze relaţia cu un bărbat. În toată această ecuaţie, intervenţia Bisericii Ortodoxe este percepută drept o încercare de resuscitare a încrederii românilor în această instituţie. După ce preoţii din ţară au început să strângă semnături pentru modificarea Constituţiei, Patriarhul Daniel a explicat demersul prin faptul că „familia tradiţională se găseşte într-o situaţie fragilă şi dificilă, deoarece modelul său „este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat”, pentru că „trăim într-un context dominat de o mentalitate individualistă şi secularizantă, care nu caută sfinţirea vieţii prin rugăciune, naşterea de copii şi creşterea lor în credinţa creştină”. De aceea, mai spune patriarhul, „trebuie susţinut efortul de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor modele noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”.
De altfel, iniţiativa este susţinută atât de ortodocşi, cât şi de catolici sau protestanţi. Invitată la postul public de Radio, Teodora Rosetti, coordonator de programe la asociaţia ACCEPT, a explicat care este poziţia acestei organizaţii care de 20 de ani reprezintă drepturile persoanelor lgbt în România: „Noi la ACCEPT vedem acest demers ca fiind unul redundant, care are ca scop victimizarea şi stigmatizarea persoanelor lgbt, dar şi un scop de a distrage atenţia publicului de la probleme extrem de reale cu care se confruntă societatea şi mai ales familia în România. În momentul în care întreaga dezbatere publică se axează pe această comunitate, pe comunitatea persoanelor gay, lesbiene, bisexuale, transgende din România şi aceste persoane sunt prezentate ca o ameninţare, din punctul nostru de vedere fictivă, la adresa familiei tradiţionale, a bunăstării acesteia, practic îndreptăm ura latentă în societate, a oamenilor care sunt nemulţumiţi de diverse probleme din viaţa lor de zi cu zi împotriva acestui grup minoritar, aproape invizibil în România, care are foarte puţine drepturi recunoscute, care are probleme majore în a avea protecţia legii şi încercăm să ducem discuţia foarte departe de problemele cu care se confruntă familia din România.”
Fără a nega problemele invocate de Teodora Rosetti, Cătălin Vasile, reprezentant al Coaliţiei pentru Familie, susţine că demersul iniţiat în Parlament în privinţa redefinirii familiei este necesar pentru ca lucrurile să fie clar stipulate în legea fundamentală a ţării – căsătoria trebuie să rămână ca mediu propice pentru creşterea copiilor, pentru dezvoltarea lor, pentru educaţie, între un bărbat şi o femeie, spune Cătălin Vasile. Dacă propunerea va fi aprobată şi de Senat, românii vor fi chemaţi să-şi exprime votul în cadrul unui referendum organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului.