Centrul Cyber al UE, în România
România se numără între țările cu cea mai mare viteză a internetului, și-a demonstrat, în timp, experiența și competența în domeniul digital, iar capitalul uman românesc din IT este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune din Europa.
Corina Cristea, 01.01.2021, 10:10
România se numără între țările cu cea mai mare viteză a internetului, și-a demonstrat, în timp, experiența și competența în domeniul digital, iar capitalul uman românesc din IT este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune din Europa. Sunt doar câteva dintre motivele care au înclinat balanța în favoarea Bucureştiului – în faţa unor oraşe ca Munchen, Varşovia, Vilnius, Luxemburg sau Bruxelles – la începutul lunii decembrie a anului trecut, când capitala României a ieșit câștigătoare în competiția pentru găzduirea viitorului Centru pentru competență de Securitate Cibernetică al UE. Acest organism, destinat dezvoltării de înaltă tehnologie și inovație, este prima agenție europeană care va avea sediul în România, țară membră a Uniunii Europene din 2007.
În următoarele șase luni, fiecare dintre țările comunitare urmează să înființeze centre naționale de securitate cibernetică, care să fie coordonate de la București. Viitorul centru va derula proiecte de miliarde de euro în domeniul securității cibernetice, finanţarea fiind exclusiv europeană, iar sumele destinate întregii Uniuni Europene. Sunt resurse financiare importante alocate pentru a fi gestionate prin acest centru, resurse care vor veni, în principal, prin programele comunitare de cercetare Europa digitală şi Orizont Europa.
Centrul Cyber va fi un catalizator al inovării, cercetării și colaborării din domeniul securității cibernetice pentru statele membre, a apreciat, pentru Agerpres, Dan Câmpean, directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). În ceea ce privește atuurile Bucureștiului, acestea sunt multe, spune Dan Cîmpean: România a investit foarte mult în domeniul IT și a obținut foarte multe rezultate în securitate cibernetică. Ce înseamnă pentru România această desemnare?
Dan Câmpean: În primul rând este un semnal foarte important că domeniul securităţii cibernetice e o prioritate pentru statul român, pentru România. Şi aş mai putea spune, e şi o atestare a potenţialului pe care specialistii noştri îl au în acest domeniu de vârf. O agenţie europeană de acest calibru, pe acest domeniu, nu ar fi plasată niciodată, vă imaginaţi, într-o ţară care nu ar avea potenţial, deci într-o ţară în care nu ar fi specialişti, în care nu ar fi un ecosistem foarte dinamic legat de securitatea cibernetică, ecosistem care va fi cel care va lucra, va interacţiona cu această agenţie.
Personalul viitorului centru va proveni din întreaga Europă, dar locurile de muncă de aici vor constitui o oportunitate inclusiv pentru specialiștii din România – țară care are un număr impresionant de absolvenţi şi specialişti care termină facultăţile de profil. Vorbim, deci, de un număr foarte mare de creiere care vor fi disponibile pentru proiectele derulate în acest Cyber centru, mai spune Dan Cîmpean. Se estimează că, în faza inițială, vor fi aproximativ 30 de posturi, iar apoi numărul va crește gradual până la circa 80 de angajați.
Într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România, ambasadorul României la Uniunea Europeană, d-na Luminiţa Odobescu, a vorbit despre rolul noului centru și despre ce înseamnă pentru România gestionarea acestei instituții: Acest centru este menit în primul rând să sprijine consolidarea la nivel european a securităţii cibernetice. Dacă ne uităm recent la toate propunerile Comisiei Europene în materie de piaţă digitală, de consolidare a acestei componente strategice – componenta digitală a Uniunii Europene, vedem că securitatea cibernetică ocupă un loc extrem de important. Iar acest centru este menit să coordoneze, în fapt, reţelele naţionale, centrele naţionale în materie de protecţie cibernetică. Practic, cu aceste structuri, împreună, va ajuta la securizarea pieţei interne digitale la nivel european, va fi implicat în protejarea comerţului electronic și a mobilităţii inteligente şi va ajuta să crească, în fapt, autonomia Uniunii Europene în materie de securitate cibernetică. Este extrem de important, este de actualitate şi are o componentă de dezvoltare pe termen lung. Prin acest centru, practic, România va fi plasată nu numai pe harta europeană prin această activitate de coordonare, dar şi, aş spune, treptat va începe să joace un rol important şi la nivel global în acest domeniu.
Securitatea cibernetică este prioritară pe agenda Uniunii Europene, a mai spus d-na ambasador, reamintind că la nivel european, digitalul ocupă un rol esenţial inclusiv în planul de relansare economică – practic, pregătirea pentru viitor se face prin consolidarea componentei digitale în toate sectoarele şi în toate politicile, iar atunci când se vine cu propuneri legislative în fiecare sector de activitate, o componentă esenţială este legată de digitalizare. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la București, Centrul pentru competență de Securitate Cibernetică al Uniunii Europene va reprezenta o structură-cheie în contextul eforturilor la nivelul Uniunii de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Acesta va avea un rol important în spriinirea creării de legături între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniunea Europeană, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre. Propunerea de regulament de înstituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018 și a fost discutată inclusiv pe durata mandatului românesc la președinția Consiliului UE. A fost inițiată o competiție deschisă pentru stabilirea sediului, competiție în care s-au înscris șapte țări.