Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Schimbările climatice și impactul lor asupra României

În contextul schimbărilor climatice accelerate, vara anului 2024 a adus o nouă serie de recorduri alarmante la nivel global și regional, subliniind impactul semnificativ pe care încălzirea globală îl are asupra mediului și societății.

Foto: Scott Goodwill / unsplash.com
Foto: Scott Goodwill / unsplash.com

, 29.11.2024, 16:39

În contextul schimbărilor climatice accelerate, vara anului 2024 a adus o nouă serie de recorduri alarmante la nivel global și regional, subliniind impactul semnificativ pe care încălzirea globală îl are asupra mediului și societății. De altfel, în România a existat o intensificare în ultimele șapte decenii și a apărut fenomenul „insulă de căldură urbană”. După un efort științific colectiv al unui grup de 11 autori,  a fost publicat un raport care analizează în detaliu toate schimbările climatice și efectele lor în România.

Conform raportului „Starea Climei. România, 2024”, între 1950 și 2023, durata și frecvența valorilor de căldură au crescut semnificativ, majoritatea regiunilor înregistrând prelungiri de 10-15 zile, iar sud-vestul și estul țării peste 25-30 de zile. Proiecțiile indică o continuare a acestui trend până la sfârșitul secolului, afectând sănătatea publică și economia. Pe lângă valurile de căldură, seceta reprezintă o altă provocare majoră pentru România.

Suprafețele afectate de secetă moderată, severă și extremă au crescut, cu maxime în perioadele 2018-2020 și 2021-2023. Seceta din perioada 2018-2021 este cea mai lungă înregistrată, având efecte devastatoare asupra agriculturii și securității alimentare. Tendința de aridizare continuă, influențând profund ecosistemele și producția agricolă. Alte fenomene meteorologice extreme, precum furtunile severe, au devenit, de asemenea, mai frecvente. Între 1940 și 2023, s-a observat o creștere a condițiilor favorabile pentru astfel de evenimente, în special în estul și nordul țării. Proiecțiile pentru 2025-2050 și sfârșitul secolului indică o intensificare a acestor fenomene, cu impact negativ asupra agriculturii și infrastructurii.

Bogdan Antonescu, unul dintre autorii raportului, este cercetător în domeniul meteorologiei și climatologiei, lector la Facultatea de Fizică a Universității din București și cercetător la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cu expertiză în studiul furtunilor severe și al fenomenelor meteorologice extreme în contextul schimbărilor climatice. Printre contribuțiile sale se numără dezvoltarea primei climatologii a tornadelor din România și a unei climatologii detaliate a tornadelor din Europa.

„Din păcate, raportul ne arată că o să avem un impact din ce în ce mai mare. Asta pentru că temperatura medie globală continuă să crească. Europa se încălzește mai mult decât alte regiuni și atunci o să resimțim din ce în ce mai des impactul acestor schimbări climatice. O să avem mai multe valuri de căldură, cu o durată mai mare și mai intense. Un bun exemplu este ce s-a întâmplat anul acesta în România, când am avut un val de căldură foarte extins. Atunci, impactul o să fie direct asupra populației din oraș. Asta pentru că, în orașe, există acea numită „insulă de căldură urbană”.

Faptul că sunt suprafețe de beton, asfalt, exista o încălzire mai mare în zonele urbane decât în zonele rurale învecinate. Așadar, orice val de căldură care vine peste un orașeste amplificat de orașul în sine. De aici, implicații asupra sănătății, asupra economiei, dar, în general, valurile de căldură o să aibă un implicații și mai mari, pentru că vorbim de valul de căldură care se vor suprapune cu perioade de secetă, iar, de aici, impactul asupra agriculturii. Deci, pentru următorii ani lucrurile vor continua să evolueze în direcția aceasta. Mai multe valuri de căldură, mai multe perioade cu secetă, din păcate, și mai multe furtuni în România decât am observat până acum.”

Perioade de secetă severă și căldură excesivă au mai fost și în trecut. Acestora li se adaugă acum mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă, ceea ce înseamnă o creștere a temperaturii medii globale. Astfel, variabilitatea naturală, fenomenele care se produceau în mod natural,este acum amplificată. Se schimbă frecvența de apariție a  fenomenelor, durata lor și, mai ales, intensitatea, explică cercetătorul Bogdan Antonescu.

„De exemplu, o amplificare a furtunilor, cum am avut furtuna Boris, care a produs precipitații în Europa Centrală. Furtuna aceasta a fost analizată în detaliu, iar cantitatea de precipitații ar fi fost mai mică cu 20%, dacă nu ar fi existat aceste schimbări climatice.Și ghețarii sunt un punct critic al sistemului climatic. Odată topiți, nu se vor mai reface.În principiu, vorbim despre dispariția ghețarului, ceea ce înseamnă o creștere a nivelului oceanelor și inundarea unor zone de coastă. Vor fi efecte asupra ecosistemelor acvatice prima dată, dar și asupra construcțiilor din zonele de coase. Din păcate aceasta e direcția, dar ghețarii se vor topi pe o perioadă foarte lungă. Chiar dacă ei ajung la un punct critic, de exemplu, ghețarii din Groenlanda, procesul de topire va fi pe o perioadă lungă de timp, nu vorbim de câțiva ani.

Un alt punct critic este reprezentat de corali. Coralii sunt puternic influențați de faptul că există o temperatură mai mare în oceane. Atunci, ei au atins un punct critic rapid. Dar pentru celelalte fenomene vorbim de zeci de ani, dacă nu chiar sute de ani.Din păcate, soluțiile tehnologice sunt în dezvoltare. De exemplu, să extragem dioxidul de carbon din atmosferă. Dar ce putem face este să acționăm la cauză, adică să încercăm să reducem gazele cu efect de seră, astfel încât să nu mai continuămsă modificăm sistemul climatic. Modificarea s-a produs și de aici nu există decât soluții de adaptare la valurile de căldură, la perioadele cu secetă. De exemplu, în agricultură, alte specii de plante care se adaptează mai ușor la perioadele cu secetă, trebuie să acționăm la aducerea pe scară mare și nu regională a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Autorii raportului „Starea Climei. România, 2024” arată că s-au implementat măsuri la nivel național privind eficiența energetică și promovarea energiei regenerabile, dar lipsa unei legi naționale a climei și implementarea deficitară subliniază necesitatea unei viziuni integrate. Sectorul energetic este central în această tranziție. Deși combustibilii fosili predomină, există planuri de creștere a capacităților regenerabile și nucleare până în 2050. De asemenea, electrificarea economiei și dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei sunt esențiale pentru atingerea neutralității climatice.

Pe de altă parte, percepțiile publicului sunt mixte. Deși schimbările climatice sunt recunoscute ca problemă, doar 4% dintre români le consideră o prioritate națională, preocupările economice fiind dominante. Conștientizarea impactului asupra agriculturii, apei, economiei și sănătății nu se traduce încă într-o cerere puternică pentru acțiuni climatice.

 

(foto: anncapictures / pixabay.com)
Terra Verde vineri, 27 decembrie 2024

Către o economie circulară

În fiecare an, Uniunea Europeană produce conform estimărilor peste 2,2 miliarde de tone de deșeuri. Ca atare, în prezent legislația referitoare...

Către o economie circulară
Gala Green Report 2024
Terra Verde vineri, 25 octombrie 2024

Gala Green Report

Gala Green Report este o inițiativă care își propune să recunoască și să premieze meritele locale ale companiilor, autorităților și...

Gala Green Report
Foto: pixabay.com
Terra Verde vineri, 27 septembrie 2024

Via Danubiana

În România, se lucrează la un traseu ecoturistic care îi va asigura exploratorului experiențe inedite, de la patrimoniul natural și cultural...

Via Danubiana
Plajele românești lărgite artificial – între avantaje și dezavantaje
Terra Verde vineri, 26 iulie 2024

Plajele românești lărgite artificial – între avantaje și dezavantaje

Pe litoralul românesc al Mării Negre s-au făcut, în ultimii zece ani, ample lucrări de lărgire a plajelor, după ce acestea au suferit un...

Plajele românești lărgite artificial – între avantaje și dezavantaje
Terra Verde vineri, 28 iunie 2024

Consecinţele climatice globale ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a dus la consumul a miliarde de litri de combustibil folosiți de vehiculele militare, aproape un milion de...

Consecinţele climatice globale ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina
Terra Verde vineri, 31 mai 2024

Cuiburi artificiale pentru șoimul dunărean

Primele nouă cuiburi au fost deja montate pe piloni la jumătatea lunii aprilie, în baza unui parteneriat cu Transelectrica, în mai multe locuri...

Cuiburi artificiale pentru șoimul dunărean
Terra Verde vineri, 26 aprilie 2024

Poluarea fonică în România

Zgomotul reprezintă din ce în ce mai mult o provocare la adresa societăților moderne, putând crea probleme grave de sănătate, cum ar fi cele...

Poluarea fonică în România
Terra Verde vineri, 29 martie 2024

Orașele sustenabile „de 15 minute”

Oamenii locuiesc din ce în ce mai mult în orașe, iar acest lucru trebuie luat serios în calcul la proiectarea și administrarea acestora. Marile...

Orașele sustenabile „de 15 minute”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company