Arii protejate din România
Ariile protejate sunt cele mai utilizate mijloace destinate conservării biodiversităţii, iar România deţine un valoros patrimoniu natural.
România Internațional, 22.02.2013, 12:36
Ariile protejate sunt cele mai utilizate mijloace destinate conservării biodiversităţii, iar România deţine un valoros patrimoniu natural. Din 11 regiuni biogeografice identificate în Europa, România are 5 astfel de regiuni (continentală, alpină, panonică, pontică şi stepică). Diversitatea florei şi faunei constă în existenţa unor întinse habitate forestiere şi alpine nealterate, asociate lanţului muntos al Carpaţilor, precum şi în existenţa unor populaţii de lupi, urşi, capre negre şi râşi, care sunt considerate a fi cele mai mari din Europa. Mii de specii de plante, multe dintre ele monumente ale naturii, cum ar fi bujorul românesc, bulbucii de munte, papucul doamnei, floarea de colţ, laleaua pestriţă, narcisa sălbatică, laleaua Cazanelor sau crinul de pădure îmbracă” poienile sau pajiştile de pe versanţii abrupţi şi însoriţi ai Carpaţilor. Practic, aici este ultimul refugiu din Europa pentru animalele şi plantele ameninţate cu dispariţia. Pentru o mai bună protecţie a acestei bogătii naturale, încă din anul 1932, au început să se înfiinţeze primele arii protejate care acoperă, în prezent, 7% din suprafaţa ţării.
Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Romsilva, principalul administrator al ariilor protejate din România: ”Din cele 28 de parcuri naţionale şi naturale, fără a include în aceste rezervaţii Delta Dunării, 23 sunt administrate de structuri specializate aflate în subordinea Regiei Naţionale. Suprafaţa celor 23 de parcuri este de peste 856.000 de hectare din care fondul forestier reprezintă 556.000 de hectare. Suprafaţa parcurilor administrate de Regie reprezintă aproape 80% din suprafaţa totală a parcurilor naţionale şi naturale declarate la nivel naţional până în acest moment. In această situaţie apreciem că, cel puţin pentru viitorul apropiat, Romsilva va rămâne un actor important în acest domeniu, în administrarea acestor parcuri naturale şi naţionale pe care le avem în România.”
Deşi România beneficiază de o mare bogăţie naturală, ariile naturale protejate sunt insuficient finanţate. De aceea, de câţiva ani, administrarea parcurilor naţionale şi naturale din portofoliul Romsilva a fost descentralizată juridic pentru a oferi administraţiilor de parcuri accesul la mai multe fonduri guvernamentale şi europene. Adam Crăciunescu: ”Având în vedere condiţiile de eligibilitate care au fost impuse pentru accesarea fondurilor europene, Regia a fost nevoită să aplice acest mod de organizare a aministraţiei parcurilor chiar dacă aceasta presupune complicarea modului de alocare a resurselor financiare necesare bunei desfăşurări a activităţii. Trebuie să menţionez faptul că în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Regia are aprobate pentru finanţare 25 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 110 milioane de lei (peste 25 de milioane de euro). Două proiecte au fost finalizate iar celelalte sunt în curs de finalizare. Am realizat în majoritatea administraţiilor centre de vizitare pentru populaţia din zonă şi pentru a avea posibilitatea să aducem cetăţenilor cunoştinţe cât mai multe despre aceste parcuri ale României.”
Începând cu anul 2006, protecţia naturii în Carpaţi este susţinută de organizaţia internaţională Reţeaua Ariilor Protejate din Carpaţi (CNPA). Pentru o strânsă cooperare între cele 7 ţări carpatice, CNPA va coordona proiecte comune pentru a facilita schimburi între arii protejate din Carpaţi, va promova activităţi de conştientizare asupra ecosistemelor fragile ale întregului lanţ muntos şi va contribui cu măsuri concrete, cum ar fi o reţea ecologică, dând mai multe şanse de supravieţuire speciilor ameninţate. Adam Crăciunescu: “Multe dintre administraţii sunt parteneri sau chiar lideri de proiecte internaţionale la ora actuală. Avem multe întâlniri la nivel european între administraţiile noastre de parcuri cu administraţiile din Italia, Germania Austria, Ungaria. Replicarea modelelor create în primii ani de administrare a ariilor protejate s-a făcut atât pentru noile structuri înfiinţate pe plan naţional cât şi pe anumite componente, de exemplu, managementul financiar pe plan european la nivelul celorlalte ţări din Convenţia Carpatică, unde sunt cuprinse Serbia, Polonia, Ucraina, Slovacia, Cehia şi Ungaria. De asemenea, Romsilva a fost contactată de autorităţile din Republica Moldova în vederea acordării de consultanţă în procesul de organizare şi dezvoltare a sistemului de arii naturale protejate în această ţară.”
Din reţeaua naţională de arii protejate, Delta Dunării se distinge, atât ca suprafaţă (580.000 ha), cât şi ca nivel al diversităţii biologice, având triplu statut internaţional: Rezervaţie a Biosferei, Sit Ramsar (zonă umedă de importanţă internaţională), Sit al Patrimoniului Mondial Natural şi Cultural. De asemenea, România deţine 12 zone umede protejate prin Convenţia Ramsar şi aduce o contribuţie importantă la Reţeaua Ecologică Natura 2000 privind conservarea habitatelor şi a păsărilor sălbatice.