În contextul schimbărilor climatice accelerate, vara anului 2024 a adus o nouă serie de recorduri alarmante la nivel global și regional, subliniind impactul semnificativ pe care încălzirea globală îl are asupra mediului și societății.
Ediția de anul acesta, denumită „Apa, elixir al vieții”, este dedicată călătoriei apei într-o lume însetată.
În România, se lucrează la un traseu ecoturistic care îi va asigura exploratorului experiențe inedite, de la patrimoniul natural și cultural până la peisaje unice în Europa.
Pe litoralul românesc al Mării Negre s-au făcut, în ultimii zece ani, ample lucrări de lărgire a plajelor, după ce acestea au suferit un proces discret, dar continuu de eroziune.
Războiul pornit de Rusia în Ucraina a dus la consumul a miliarde de litri de combustibil folosiți de vehiculele militare, aproape un milion de hectare de câmpuri și păduri incendiate, sute de elemente de infrastructură petrolieră și de gaz aruncate în aer și cantități uriașe de oțel și ciment folosite pentru a fortifica sute de kilometri de linii de front.
Un număr de 60 de cuiburi artificiale vor fi amplasate pe stâlpii de înaltă tensiune din sudul ţării în acest an, a anunţat Societatea Ornitologică Română.
Zgomotul, știe toată lumea, este enervant, deranjează și stresează. Puțini oameni se pot acomoda unui mediu poluat fonic, iar în marele orașe locuințele în zone liniștite sunt greu de găsit și adesea mai scumpe.
Oamenii locuiesc din ce în ce mai mult în orașe, iar acest lucru trebuie luat serios în calcul la proiectarea și administrarea acestora.
În Munții Făgăraș, în centrul României, Fundația Conservation Carpathia îngrijește o arie demonstrativă din cadrul proiectului european cunoscut sub acronimul SUPERB.
Omenirea, sau măcar o parte din ea, pare din ce în ce mai conștientă de necesitatea și urgența absolute privind aplicarea politicilor cilmatice care, în primul rând, urmăresc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
Capacitatea eoliană onshore existentă în România ar putea permite generarea unei cantități de două ori mai mare de electricitate decât consumul actual.
Eroziunea solului devine o problemă de mediu urgentă în Munţii Carpați, care compromite deja biodiversitatea și habitatele naturale, atrage atenția Aritina Haliuc, cercetător postdoctoral la Universitatea din Bordeaux, Franța.
Conform unui nou raport Global Market Outlook For Solar Power 2023 - 2027, anul 2022 va rămâne în istoria economică recentă ca fiind cel în care energia solară a cunoscut cel mai mare adaos de capacitate energetică.
În sudul României, în apropiere de Dăbuleni - patria pepenilor, se întind peste o sută de mii de hectare aride. Sahara României li se mai spune.
Europa ar putea avea o nouă vara secetoasă, care s-ar suprapune peste lipsa de apă cu care se confruntă deja o parte a continentului.