Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Sprijin pentru copiii refugiaţi din Ucraina

După mai bine de doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina și de la primele valuri de refugiați ucrainieni care au găsit România nepregătită, dar extrem de dornică să ajute, au fost deja puse la punct instrumente pentru integrarea a durată a acestor oameni.

Centrul de zi pentru copiii refugiati din Ucraina / Foto: Agerpres
Centrul de zi pentru copiii refugiati din Ucraina / Foto: Agerpres

, 29.05.2024, 15:27

Organizația non-guvernamentală „Salvați Copiii” a contribuit la acest efort de la bun început și a aflat care sunt principalele probleme ale refugiaților.

Din datele obținute de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, de la începutul crizei și până în prezent, în România au intrat cam 5 milioane 245 de mii de cetățeni ucraineni, iar „Salvaţi Copiii” a sprijinit în jur de 354.700 de persoane, dintre care aproape 180.000 de copii. De altfel, aproape jumătate din refugiați sunt copii veniți aici, în principal, cu mamele și bunicele lor ale căror principale griji sunt lipsa unui venit stabil asigurat de o slujbă și bariera lingvistică.

 

Așadar, în prezent, nevoia de integrare pe o durată mai multă a acestor familii a devenit prioritară în comparație cu prima perioadă a războiului, comentează Leonard Andreescu, manager de proiect în cadrul Organizației „Salvați Copiii”.

„În luna februarie am lansat un chestionar pe care persoanele din Ucraina aflate în asistența noastră l-au completat și astfel s-au evidențiat anumite nevoi. Nevoia de ajutor financiar apare destul de frecvent, la cel puțin 23% dintre cei chestionați, apoi sprijin pentru accesul la serviciile medicale şi cursurile de limba română. S-au creat destul de multe facilități în sectorul non-guvernamental. Din păcate, încă din partea autorităților există o insuficientă acoperire a nevoii de cursuri de limba română şi de servicii de tip after-school pentru copii.

În general acest lucru e solicitat de mamele singure care nu au cu cine să își lase copiii pentru a munci. Dacă ne uităm la statistici și la ce a reieșit din această anchetă sociologică pe care noi am dezvoltat-o, vedem că procentele cumva sunt corelate: nevoia de after-school pentru copii apare la 13% dintre respondenți și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă la 12% dintre ei. Deci cam același procent de persoane care își caută loc de muncă au și nevoie de after-school pentru copii, pentru că nu reușesc să își lase copiii într-un loc sigur. Nu au cu cine să-i lase și atunci nu pot să-și găsească un  serviciu.”

         

În ajutorul lor Organizația „Salvația Copiii” în parteneriat cu primăria sectorului 6 din București au deschis recent un centru de zi pentru copiii refugiaților ucrainieni. Aici își pot petrece în siguranță timpul după terminarea cursurilor până când mamele lor îi pot lua acasă.

Leonard Andreescu detaliază: „Noi oferim sprijin nu doar prin acest centru de zi. Oferim sprijin și pentru copiii de vârstă preșcolară și antepreșcolară, prin plata taxelor pentru creșe și grădinițe, acolo unde este cazul. Oferim inclusiv transport pentru copii, astfel încât părinții să poată să îi ducă dimineață fie la școală, fie la centrul nostru, în funcție de programul de învățământ al copiilor și să-i poată lua seara.”

Centrul de zi din sectorul 6 al capitalei nu este singurul de acest fel administrat de Salvați Copiii. Mai sunt și altele în București și în țară, deschise prin colaborarea cu autoritățile locale, toate serviciile fiind gratuite.

 

Leonard Andreescu: „In cadrul centrului copiii beneficiază de o masă caldă, de sprijin la lecții, de cursuri de limba română adaptate pentru străinii, de activități de coeziune socială, dar şi de un concept destul de complex de suport psihologic în scopul de a îi ajuta pe copii să depășească anumite probleme emoționale.

Am identificat la foarte mulți dintre ei probleme, unele chiar foarte severe, emoționale, cauzate, bineînțeles, de această rupere de viața obișnuită, de locurile pe care le cunoșteau, de familie, de restul familiei, de tați. Activitățile de acest tip îi ajută mult să depășească sentimentul că se simt străini fiindcă nu reușesc să vorbească limba, tendinţa de a se izola fiindcă oricum se simt dați la o parte.

 

Un aspect foarte important al acestui centru este faptul că nu este deschis doar pentru copii ucraineni. Avem și copii români din familii defavorizate, din familii monoparentale, care au aceeași problemă în identificarea unui loc de muncă pentru că nu au cu cine să lase copiii. Și atunci ei merg împreună cu copiii români în acest centru. Activitățile se desfășoară împreună. Bineînțeles că noi îi ajutăm să comunice. Avem mediatori culturali vorbitori de limbă română, rusă și ucraineană, profesori care cunosc și metodele de predare din Ucraina, dar și din România, astfel încât să le fie cât mai ușor copiilor să se integreze, să identifice prieteni români care să le dea acea stare de normalitate și de siguranță, să-i ajute să depășească probleme emoționale pe cât se poate, bineînțeles.”

 

Momentan, centrul de zi nu poate primi mai mult de 40 de persoane, din păcate pentru copiii ucrainieni care, oricum, au dificultăți de integrare în școlile românești sunt înscriși, ne explică tot Leonard Andreescu:

„Este extrem de greu pentru ei. Tocmai de aceea 90% dintre ei doar asistă la cursuri. Asta presupune o perioadă de maxim un an de zile în care ei pot să asiste la ore, dar fără să fie obligați să aibă o prezență zilnică, fără să primească note, fără să fie trecuți în catalog. Este ca o perioadă tampon care îi ajută pe ei să se obișnuiască atât cu programul, cât și cu limba, și colegii de clasă. Apoi după maxim un an, sunt obligați să fie înscriși, așa cum sunt și ceilalți elevi și să participe la activitățile de educație. Foarte puțini dintre acești copii participă online la şcoli din Ucraina, adică nu studiază la noi, dar aceştia sunt excepții.”

În prezent, după valurile inițiale de refugiați, mulți dintre ei în tranzit către alte țări, în România au rămas înregistrați în jur de 79.000 de cetățeni din Ucraina.

 

RadioRomaniaInternational · Societate – 29.05.2024

 

 

Foto: pixabay.com
Societate miercuri, 15 ianuarie 2025

Țară mai bogată, oameni mai săraci

Riscul de sărăcie sau excluziune socială reprezintă situația unei gospodării care se confruntă cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri...

Țară mai bogată, oameni mai săraci
Foto: Ravi Patel / unsplash.com
Societate miercuri, 08 ianuarie 2025

Munca după pensionare în Europa și în România

Un studiu publicat recent de Eurostat arăta că doar 13% dintre cetățenii Uniunii Europene continuă să rămână activi în câmpul muncii după...

Munca după pensionare în Europa și în România
Foto: Markus Spiske / unsplash.com
Societate miercuri, 01 ianuarie 2025

Pericolul care nu mai poate fi ignorat: copii consumatori de droguri și ce putem face să-i ajutăm

31 mai va fi Ziua Națională a conștientizării riscurilor asociate consumului de droguri. Vorbim de un proiect de lege adoptat recent în Camera...

Pericolul care nu mai poate fi ignorat: copii consumatori de droguri și ce putem face să-i ajutăm
Foto: Jeswin Thomas / unsplash.com
Societate miercuri, 25 decembrie 2024

Bradul de Crăciun, între tradiție și modernitate

Poate părea surprinzător, dar primul brad îmbodobit de Crăciun datează, în România, doar din 1866, în treacăt fie spus unul din anii...

Bradul de Crăciun, între tradiție și modernitate
Societate miercuri, 18 decembrie 2024

Profilul ideologic al liceenilor români

După un an tumultos de alegeri, în care candidaților li s-a reproșat că nu au suficiente propuneri care să intereseze tinerii, în care...

Profilul ideologic al liceenilor români
Societate miercuri, 11 decembrie 2024

Un Pact criticat, Pactul privind Migrația și Azilul

În luna noiembrie, la Bruxelles, a avut loc a noua ediție a Forumului European privind Migrația, unde s-a discutat despre rolul societății...

Un Pact criticat, Pactul privind Migrația și Azilul
Societate miercuri, 04 decembrie 2024

Cuvântul care NU zidește

Aproximativ jumătate dintre tinerii Uniunii Europene sunt expuși abuzurilor online. Este rezultatul unui raport Eurostat din 2023, care arată că...

Cuvântul care NU zidește
Societate miercuri, 27 noiembrie 2024

ʺhAm nevoie de tine!ʺ

În facultate era cunoscută drept ʺfata cu câiniiʺ. Studentă, în anii 2010, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din...

ʺhAm nevoie de tine!ʺ

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company