Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

SOS bebelușii României

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ʹMaria Sklodowska Curieʹ din București funcționează cea mai modernă secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din România și din sud-estul Europei.

SOS bebelușii României
SOS bebelușii României

, 06.01.2021, 15:21

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ʹMaria Sklodowska Curieʹ din București funcționează cea mai modernă secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din România și din sud-estul Europei. Cele 27 de locuri sunt, însă, insuficiente pentru copiii aduși pe lume prematur sau cu diverse afecțiuni, din toată țara, care au nevoie de îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde. În lipsa unui număr satisfăcător de paturi, mulți dintre bebelușii cu probleme își pierd viața înainte chiar de a ajunge în grija specialiștilor. Mai precis, zeci dintre ei mor anual, în așteptarea,pe o listă, a eliberării unui loc la ATI neonatologie.



Este motivul pentru care, supranumit îngerul copiilor, șeful secției, medicul Cătălin Cîrstoveanu, și Asociația Inima Copiilor, prin președintele ei, Alexandru Popa, depun eforturi considerabile pentru a extinde zona de Terapie Intensivă. Practic, doctorul Cîrstoveanu se luptă pe cont propriu pentru ca toți bebelușii cu probleme de sănătate să aibă loc pe un pat de spital:

România are nevoie de minimum 100 de paturi, pentru a nu mai avea aceste situații care sunt perpetuate de ani de zile, pe care nimeni nu a vrut să le rezolve sistematic, organizat, ordonat. De aceea, noi am construit, în urmă cu șapte ani, o secție: de la 8 – 10 paturi, ne-am dus la 27 de paturi. A investit comunitatea – firme, persoane private, fundații, asociații… Am făcut-o și la Constanța în același mod, acum repetăm acest lucru aici și motivul pentru care îl repetăm tot aici e fiindcă este un spital multidisciplinar care rezolvă mult mai mult decât se rezolvă în mare parte din țară, iar presiunea e enormă legat de cazurile ce trebuie tratate aici.


Încercând să păstrăm limitele unei banale modestii, am căutat să ne inspirăm de la cei mai buni și să transpunem în practică modele cunoscute, funcționale, eficiente și super-performante. De exemplu, noi, aproape toată secția, am fost în SUA, la profesorul și prietenul nostru Edward Bell din Iowa și dânsul, cu multă generozitate, ne-a arătat, ne-a îndrumat, ne-a învățat, ca greșelile pe care le-au făcut ei să nu le mai facem noi și, astfel, am făcut un ʹshortcutʹ în timp la multe probleme pe care România medicală, în zona aceasta, nu le înțelege sau abia încearcă să le deslușească.



La Londra – povestește șeful secției ATI neonatologie de la ʹMarie Curieʹ, Cătălin Cîrstoveanu – specialiști de la firma Ferrari au fost rugați să modernizeze transferul copiilor din blocul operator în secția de reanimare. Dacă oamenii aceia potschimba în patru secunde toate cele patru roți ale unei mașini de curse, de ce nu ar avea soluții și pentru mutarea la terapie intensivă, rapid și în deplină siguranță, a unor bebeluși abia operați? În alte mari spitale ale lumii s-a decis amplasarea unui RMN sau chiar a unei săli de operații în mijlocul secției de reanimare…Or, uitându-se în jur și văzând care sunt tendințele în domeniu, medicul Cîrstoveanu le dorește replicate și în România, la ʹMarie Curieʹ.



Planurile sunt mari, pe măsura importanței misiunii. Va fi construit un nou corp spitalicesc care să cuprindă 20 de noi locuri, în camere individuale, la Terapie Intensivă, o sală operatorie neonatală sau locuri de cazare mai bune pentru părinți și personalul medical. Pe scurt, tot ce este mai bun și mai nou pentru copiii români – spune doctorul Cătălin Cîrstoveanu:


E un corp de clădire mult mai mare decât ceea ce avem. Ne-am gândit să visăm și să programăm lucruri îndrăznețe, nu pentru un an, nu pentru trei, ci pentru zece – douăzeci – treizeci. Vrem să fim ca cei mai buni! Apoi, mai avem o problemă gravă! Am văzut că medicii și asistentele nu au un training suficient pentru a lucra și cu mâinile, nu numai cu capul. Le lipsește dexteritatea, manualitatea și am spus că trebuie să facem un centru de training, mai ales că am avut un program cu colegii noștri din spital, am mers în toată țara și am văzut că sunt mari problemele legate de manualitate și am spus că oamenii trebuie să învețe pe plastice, pe manechine cât mai asemănătoare corpului uman, al copilului, ca să învețe să facă în deplină siguranță proceduri pe copii. De aceea, facem și un centru de training.



Întreg proiectulde la ʹMarie Curieʹ, carear putea deveni funcțional în maximum doi ani, costă în jur de 5 milioane de euro. Un ajutor esențial în strângerea fondurilor necesare îl are Asociația Inima Copiilor, cea care, de altfel, a făcut posibil, între multe altele, ca o parte din copiii cu malformații cardiace grave născuți în România să poată fi operați în spitalul bucureștean prin crearea unei secții de cardiochirurgie neonatală. Președintele Asociației, Alexandru Popa trece în revistă modalitățile prin care cei care doresc pot ajuta, acum, la extinderea secției ATI:


Modalitatea, pentru cei din țară, este un SMS la 8844 cu textul BINE. Se abonează, practic, la o donație lunară de 2 euro. Sau ne pot sponsoriza. Sau pot face donații în conturile noastre care se pot afla foarte ușor de pe site-ul inimacopiilor.ro; tot acolo există și un modul de plată online – se pot face tranzacții foarte sigure. Mai avem prieteni care își donează ziua de naștere sau organizează evenimente pe galantom.ro și adună bani pentru acest proiect sau pentru alte proiecte pe care le facem.

Din păcate, noi cerem bani. Pare, așa … Dar banii aceștia nu sunt pentru noi. Sunt pentru copiii pe care noi îi ajutăm și, din păcate, toate lucrurile costă și, dacă vrem lucruri de calitate, trebuie să plătim bani destul de mulți. În general, noi plătim mai puțin decât plătește statul român, pentru că negociem bine și, pe de altă parte, pentru că furnizorii de echipamente ne simpatizează și se bucură, de foarte multe ori, să facă parte dintr-un proiect umanitar în care ei văd că se întâmplă lucruri cu adevărat și copiii care, în alte părți nu au nicio șansă, în secțiile pe care le-am făcut noi sunt salvați. Deci despre asta e vorba când cerem bani.



La ora actuală, anual, 300 de nou-născuți cu boli grave din toate colțurile țării trec prin secția de Terapie Intensivă nou-născuți de la ʹMarie Curieʹ. După viitoarea extindere, alți peste 200 vor avea șansa unor îngrijiri medicale de top. Cu ajutorul nostru, al tuturor!

Foto: ckstockphoto / pixabay.com
Societate miercuri, 29 ianuarie 2025

Cancerul și stilul de viață

Auzim, tot mai des, de decese cauzate de cele mai diverse tipuri de cancer. Iar numărul persoanelor tinere care cad pradă acestei maladii este tot...

Cancerul și stilul de viață
Imobiliare (Foto: mastersenaiper / pixabay.com)
Societate miercuri, 22 ianuarie 2025

Locuința ca drept uman fundamental

Costurile locuințelor reprezintă cea mai mare cheltuială în gospodăriile din Uniunea Europeană, iar prețurile tot mai mari la case și chirii,...

Locuința ca drept uman fundamental
Foto: pixabay.com
Societate miercuri, 15 ianuarie 2025

Țară mai bogată, oameni mai săraci

Riscul de sărăcie sau excluziune socială reprezintă situația unei gospodării care se confruntă cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri...

Țară mai bogată, oameni mai săraci
Foto: Ravi Patel / unsplash.com
Societate miercuri, 08 ianuarie 2025

Munca după pensionare în Europa și în România

Un studiu publicat recent de Eurostat arăta că doar 13% dintre cetățenii Uniunii Europene continuă să rămână activi în câmpul muncii după...

Munca după pensionare în Europa și în România
Societate miercuri, 01 ianuarie 2025

Pericolul care nu mai poate fi ignorat: copii consumatori de droguri și ce putem face să-i ajutăm

31 mai va fi Ziua Națională a conștientizării riscurilor asociate consumului de droguri. Vorbim de un proiect de lege adoptat recent în Camera...

Pericolul care nu mai poate fi ignorat: copii consumatori de droguri și ce putem face să-i ajutăm
Societate miercuri, 25 decembrie 2024

Bradul de Crăciun, între tradiție și modernitate

Poate părea surprinzător, dar primul brad îmbodobit de Crăciun datează, în România, doar din 1866, în treacăt fie spus unul din anii...

Bradul de Crăciun, între tradiție și modernitate
Societate miercuri, 18 decembrie 2024

Profilul ideologic al liceenilor români

După un an tumultos de alegeri, în care candidaților li s-a reproșat că nu au suficiente propuneri care să intereseze tinerii, în care...

Profilul ideologic al liceenilor români
Societate miercuri, 11 decembrie 2024

Un Pact criticat, Pactul privind Migrația și Azilul

În luna noiembrie, la Bruxelles, a avut loc a noua ediție a Forumului European privind Migrația, unde s-a discutat despre rolul societății...

Un Pact criticat, Pactul privind Migrația și Azilul

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company