SOS bebelușii României
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ʹMaria Sklodowska Curieʹ din București funcționează cea mai modernă secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din România și din sud-estul Europei.
Roxana Vasile, 06.01.2021, 15:21
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ʹMaria Sklodowska Curieʹ din București funcționează cea mai modernă secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din România și din sud-estul Europei. Cele 27 de locuri sunt, însă, insuficiente pentru copiii aduși pe lume prematur sau cu diverse afecțiuni, din toată țara, care au nevoie de îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde. În lipsa unui număr satisfăcător de paturi, mulți dintre bebelușii cu probleme își pierd viața înainte chiar de a ajunge în grija specialiștilor. Mai precis, zeci dintre ei mor anual, în așteptarea,pe o listă, a eliberării unui loc la ATI neonatologie.
Este motivul pentru care, supranumit îngerul copiilor, șeful secției, medicul Cătălin Cîrstoveanu, și Asociația Inima Copiilor, prin președintele ei, Alexandru Popa, depun eforturi considerabile pentru a extinde zona de Terapie Intensivă. Practic, doctorul Cîrstoveanu se luptă pe cont propriu pentru ca toți bebelușii cu probleme de sănătate să aibă loc pe un pat de spital:
România are nevoie de minimum 100 de paturi, pentru a nu mai avea aceste situații care sunt perpetuate de ani de zile, pe care nimeni nu a vrut să le rezolve sistematic, organizat, ordonat. De aceea, noi am construit, în urmă cu șapte ani, o secție: de la 8 – 10 paturi, ne-am dus la 27 de paturi. A investit comunitatea – firme, persoane private, fundații, asociații… Am făcut-o și la Constanța în același mod, acum repetăm acest lucru aici și motivul pentru care îl repetăm tot aici e fiindcă este un spital multidisciplinar care rezolvă mult mai mult decât se rezolvă în mare parte din țară, iar presiunea e enormă legat de cazurile ce trebuie tratate aici.
Încercând să păstrăm limitele unei banale modestii, am căutat să ne inspirăm de la cei mai buni și să transpunem în practică modele cunoscute, funcționale, eficiente și super-performante. De exemplu, noi, aproape toată secția, am fost în SUA, la profesorul și prietenul nostru Edward Bell din Iowa și dânsul, cu multă generozitate, ne-a arătat, ne-a îndrumat, ne-a învățat, ca greșelile pe care le-au făcut ei să nu le mai facem noi și, astfel, am făcut un ʹshortcutʹ în timp la multe probleme pe care România medicală, în zona aceasta, nu le înțelege sau abia încearcă să le deslușească.
La Londra – povestește șeful secției ATI neonatologie de la ʹMarie Curieʹ, Cătălin Cîrstoveanu – specialiști de la firma Ferrari au fost rugați să modernizeze transferul copiilor din blocul operator în secția de reanimare. Dacă oamenii aceia potschimba în patru secunde toate cele patru roți ale unei mașini de curse, de ce nu ar avea soluții și pentru mutarea la terapie intensivă, rapid și în deplină siguranță, a unor bebeluși abia operați? În alte mari spitale ale lumii s-a decis amplasarea unui RMN sau chiar a unei săli de operații în mijlocul secției de reanimare…Or, uitându-se în jur și văzând care sunt tendințele în domeniu, medicul Cîrstoveanu le dorește replicate și în România, la ʹMarie Curieʹ.
Planurile sunt mari, pe măsura importanței misiunii. Va fi construit un nou corp spitalicesc care să cuprindă 20 de noi locuri, în camere individuale, la Terapie Intensivă, o sală operatorie neonatală sau locuri de cazare mai bune pentru părinți și personalul medical. Pe scurt, tot ce este mai bun și mai nou pentru copiii români – spune doctorul Cătălin Cîrstoveanu:
E un corp de clădire mult mai mare decât ceea ce avem. Ne-am gândit să visăm și să programăm lucruri îndrăznețe, nu pentru un an, nu pentru trei, ci pentru zece – douăzeci – treizeci. Vrem să fim ca cei mai buni! Apoi, mai avem o problemă gravă! Am văzut că medicii și asistentele nu au un training suficient pentru a lucra și cu mâinile, nu numai cu capul. Le lipsește dexteritatea, manualitatea și am spus că trebuie să facem un centru de training, mai ales că am avut un program cu colegii noștri din spital, am mers în toată țara și am văzut că sunt mari problemele legate de manualitate și am spus că oamenii trebuie să învețe pe plastice, pe manechine cât mai asemănătoare corpului uman, al copilului, ca să învețe să facă în deplină siguranță proceduri pe copii. De aceea, facem și un centru de training.
Întreg proiectulde la ʹMarie Curieʹ, carear putea deveni funcțional în maximum doi ani, costă în jur de 5 milioane de euro. Un ajutor esențial în strângerea fondurilor necesare îl are Asociația Inima Copiilor, cea care, de altfel, a făcut posibil, între multe altele, ca o parte din copiii cu malformații cardiace grave născuți în România să poată fi operați în spitalul bucureștean prin crearea unei secții de cardiochirurgie neonatală. Președintele Asociației, Alexandru Popa trece în revistă modalitățile prin care cei care doresc pot ajuta, acum, la extinderea secției ATI:
Modalitatea, pentru cei din țară, este un SMS la 8844 cu textul BINE. Se abonează, practic, la o donație lunară de 2 euro. Sau ne pot sponsoriza. Sau pot face donații în conturile noastre care se pot afla foarte ușor de pe site-ul inimacopiilor.ro; tot acolo există și un modul de plată online – se pot face tranzacții foarte sigure. Mai avem prieteni care își donează ziua de naștere sau organizează evenimente pe galantom.ro și adună bani pentru acest proiect sau pentru alte proiecte pe care le facem.
Din păcate, noi cerem bani. Pare, așa … Dar banii aceștia nu sunt pentru noi. Sunt pentru copiii pe care noi îi ajutăm și, din păcate, toate lucrurile costă și, dacă vrem lucruri de calitate, trebuie să plătim bani destul de mulți. În general, noi plătim mai puțin decât plătește statul român, pentru că negociem bine și, pe de altă parte, pentru că furnizorii de echipamente ne simpatizează și se bucură, de foarte multe ori, să facă parte dintr-un proiect umanitar în care ei văd că se întâmplă lucruri cu adevărat și copiii care, în alte părți nu au nicio șansă, în secțiile pe care le-am făcut noi sunt salvați. Deci despre asta e vorba când cerem bani.
La ora actuală, anual, 300 de nou-născuți cu boli grave din toate colțurile țării trec prin secția de Terapie Intensivă nou-născuți de la ʹMarie Curieʹ. După viitoarea extindere, alți peste 200 vor avea șansa unor îngrijiri medicale de top. Cu ajutorul nostru, al tuturor!