Societatea civilă îşi premiază elitele
Ca în fiecare an din 2002, şi în 2013 societatea civilă şi-a premiat elitele la începutul verii. În cadrul Galei Societăţii Civile, desfăşurate anul acesta la Opera Naţională din Bucureşti, au concurat 220 de proiecte ...
Christine Leșcu, 19.06.2013, 10:43
Ca în fiecare an din 2002, şi în 2013 societatea civilă şi-a premiat elitele la începutul verii. În cadrul Galei Societăţii Civile”, desfăşurate anul acesta la Opera Naţională din Bucureşti, au concurat 220 de proiecte aparţinând organizaţiilor din sectorul neguvernamental. Cele mai bune au fost premiate în cadrul celor 17 secţiuni, fiind acordat, de asemenea, şi Marele Premiu. Copii bolnavi, tineri artişti, bătrâni singuri, dar şi parcuri abandonate sau ecosisteme în pericol au fost ajutate în 2012 de către asociaţiile premiate în 2013, în cadrul Galei Societăţii Civile.
În continuare, sperăm să vă redăm atmosfera emoţionantă a Galei, prezentându-vă o parte din câştigători. Premiul I la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare” i-a revenit Asociaţiei Little People” pentru proiectul Şcoala mea în spital”. De altfel, Asociaţia Little People” a câştigat cele mai multe trofee – cinci la număr – nu doar pentru Şcoala mea în spital”, ci şi pentru Campionii Paralimpici”, Revista Temerarii” şi Nu Mi-e Frica!”. Prin proiectul “Şcoala mea în spital”, câştigătorul Marelui Premiu, au fost ajutaţi diverşi copii internaţi în secţii de oncologie să ţină pasul cu progresul şcolar, prin intermediul cursurilor susţinute în spital de voluntari ai asociaţiei. Prezentă la decernarea premiilor, Oana Rusu, ofiţer de presă în cadrul Asociaţiei Little People”: Vom împărţi acest premiu cu toţi copiii care cred în importanţa şcolii. Vă mulţumim că ne susţineţi atunci când ducem fiecare copil de mânuţă spre şcoală şi-l învăţăm că, indiferent de greutăţile prin care trece, are nevoie de şcoală şi de educaţie. E extraordinar ce se întâmplă în spital. Copiii se pot întoarce la şcoală şi pot să facă şcoală alături de colegii lor şi să nu se simtă în afara societăţii.”
La secţiunea Artă şi cultură”, premiul I a fost câştigat de proiectul Tinere talente” al Fundaţiei Principesa Margareta a României.” De mai mulţi ani, tineri muzicieni şi artişti plastici, fără resurse financiare suficiente, primesc burse pentru a-şi continua pregătirea artistică. Despre ajutorul acordat acestor tineri a vorbit Mugurel Mărgărit-Enescu, directorul executiv al Fundaţiei Principesa Margareta a României”: Este un proiect extrem de frumos la care noi ţinem enorm şi care acordă o şansă tinerilor talentaţi care provin din familii fără posibilităţi materiale. Dacă nu ar primi acest sprijin – burse, mentorat şi promovare -, ei s-ar pierde nu doar pentru ei, ci şi pentru întreaga Românie care nu ar beneficia de frumosul pe care-l creează. E un proiect iniţiat în tradiţia Casei Regale de a sprijini cultura.”
Văduvite de zone verzi şi parcuri, unele cartiere de blocuri din Bucureşti sunt astfel lipsite de aer curat sau de locuri de joacă adecvate pentru copii. Dar cu mult simţ civic, cetăţenii unui cartier precum Drumul Taberei au format o asociaţie pentru a-şi amenanja un parc între blocuri. Efortul lor a fost răsplătit cu Premiul I la secţiunea Comportament civic şi participare publică”. Delia Mihalache, membră a Grupului de Iniţiativă Civică Callatis-Drumul Taberei, a primit trofeul pentru reamananjarea parcului Istru. Dedicăm acest premiu celor care apară un alt parc, Parcul Gezi din Istanbul, dar apără şi dreptul de a trăi onorabil în propria ţară şi dreptul de a fi consultat, atunci când se iau decizii care te afectează. Sperăm ca acest premiu să ne deschidă şi nouă uşile sălii publice de şedinţe din Primăria Bucureşti, nouă şi altor cetăţeni interesaţi.”
Secţiunea Sănătate” a avut doi laureaţi cu Premiul I, la Gala Societăţii Civile: Fundaţia Sf.Irina” pentru proiectul Alinând suferinţa adusă de cancer” şi Asociaţia M.A.M.E pentru proiectul Copilăria nu trebuie trăită în spital”. Fundaţia “Sf.Irina” dezvoltă tratamente palliative pentru bolnavii de cancer. Ema Mădălina Popescu, preşedinta fundaţiei: Vă mulţumesc în numele bolnavilor de cancer care-şi trăiesc cu discreţie trauma suferinţei, a părăsirii, a indiferenţei şi a disconfortului pe care-l creează celor din jurul lor. Echipa noastră reuşeşte din ce în ce mai greu să suplinească dezinteresul total al guvernanţilor care trăiesc mitul halucinant al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte.”
Maria Culescu, fondatoarea Asociaţiei M.A.M.E, ştie din proprie experienţă ce înseamnă să-ţi trăieşti viaţa în spital. De aceea, prin proiectul Alinând suferinţa adusă de cancer”, organizează periodic diverse ateliere de creaţie, evenimente şi spectacole pentru a reduce stresul din timpul tratamentului şi pentru a-i face pe copii să uite de durere şi de boală. La capătul acestui efort de a-i face pe copiii să zâmbească, tot ce rămâne de făcut este exprimarea recunoştinţei. Maria Culescu: “Eu am avut noroc de colegi din branşă care să mă susţină şi să mă iubească, poate pentru că eu sunt un fost bolnav de cancer care se dedică bolnavilor de cancer… Mulţumesc echipei şi sponsorilor şi partenerilor noştri.”
Proiectele destinate protecţiei mediului se regăsesc pe agenda multor organizaţii neguvernamentale din România. Aşadar, acest segment nu putea să lipsească de la Gala Societăţii Civile. Premiul I la secţiunea Protecţia Mediulului” i-a revenit Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta” pentru proiectul La vânătoare de vânători în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”. Prin proiect, asociaţia a militat împotriva demersurilor pentru relegalizarea vânătorii în Deltă, considerând că există riscul ca, prin reintroducerea acestei activităţi, comunităţile locale să aibă de suferit, ele fiind direct dependente de resursele şi oportunităţile oferite de biodiversitate. La decernarea premiului, Liviu Mihaiu, reprezentanul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta” a mulţumit tuturor organizaţiilor nonguvernamentale pentru eforturile lor anuale. Pledoaria mea nu e pentru echipa cu care am avut atât de multe lucruri de făcut în această campanie. Pledoaria mea e pentru societatea civilă, aflată aici în sală. În ţara asta, avem de lucru pentru 50 de ani de acum încolo ca să reparăm ceea ce e de reparat.”
Desfăşurată sub sloganul Şi binele poate fi senzaţional”, Gala Societăţii Civile de anul acesta a avut un număr record de proiecte încrise în competiţie. Astfel, se dovedeşte vitalitatea acestui sector care, în ciuda fragilităţii surselor de finanţare, continuă să ofere sprijin multor categorii defavorizate ale populaţiei.