România copiilor desculți
Date recente de la Eurostat, pe anul 2023, arată că din toată Uniunea Europeană, România este țara în care riscul de sărăcie sau excluziune socială pentru copiii a crescut cu 0,4%.
Luiza Moldovan, 03.01.2024, 15:42
Date recente de la Eurostat, pe anul 2023, arată că din toată Uniunea Europeană, România este țara în care riscul de sărăcie sau excluziune socială pentru copiii a crescut cu 0,4%, între 2020 și 2021. Vorbim de o rată de 41,5%. Țara noastră e urmată de Spania, cu 33,4% risc de sărăcie sau excluziune socială. Finlanda și Danemarca sunt la polul opus, cu rate de 13% și respectiv 14% risc de sărăcie în rândul copiilor lor. Dacă ne referim la România, zonele rurale stau mult mai prost decât zonele urbane. În 2021 am avut o rată de 16,1% risc de sărăcie sau excluziune socială în orașele mari, 30,7% în orașele mici și suburubii și 50,1% în zonele rurale. Criza economică din ultimii doi ani i-a afectat pe micuți până într-acolo, încât familiile lor au renunțat să mai dea banii pe haine sau încălțăminte, de vreme ce veniturile gospodăriei au scăzut drastic.
Din toată Europa, copiii noștri resimt cel mai dur impactul inflației în viața de zi cu zi. În acest context, organizațiile non-guvernamentale joacă un rol critic. Am vorbit, pentru astăzi, cu Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii, organizația care, de aproape 30 de ani, își dedică eforturile copiilor noștri celor mai defavorizați. Am întrebat-o unde-i doare cel mai tare pe copiii români defavorizați:
Întâi de toate, trebuie să spunem că, din păcate, copiii români sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Dintre toate statele Uniunii Europene, avem o rată de 2 copii din 5 care se află în această situație (adică 41,5%), față de nivelul UE, care e unul din 4 copii la limita sărăciei (aproape 25%). Din ancheta pe care am făcut-o în rândul familiilor vulnerabile cu care noi lucrăm a reieșit faptul că această criză a costului vieții i-a afectat extrem de mult. Majoritatea covârșitoare (aproape 95% dintre familii) au probleme în a-și acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente, îmbrăcăminte pentru copii. Ca să fiu mai exactă, aș putea spune că, în decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile au renunțat la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea, 24% dintre ele au redus cheltuielile cu alimentele, ceea ce este foarte grav, pentru că, din păcate, sărăcia de care vorbim, sărăcia care afectează copiii duce și la imposibilitatea acestora de a rămâne în sistemul educațional.
Un copil care trăiește sub pragul de sărăcie e un copil subnutrit, cu o sănătate precară, cu șanse diminuate de a-și depăși vulnerabilitățile mediului. De aceea, este crucial accesul la educație, împreună cu asigurarea unor politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilitățile. Sărăcia omoară educația. Chiar aceasta este o campanie pe care Salvați Copiii o derulează, «Sărăcia omoară educația». Iar responsabilitatea noastră este să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor.
Încă un punct nevralgic este copilul cu părinți plecați în străinătate la muncă. Fie că sunt ambii părinți sau doar unul sau părintele singur care, din disperare de cauză, își lasă copiii la bunici și pleacă să muncească în străinătate, situația nu arată deloc bine. Salvați Copiii a lucrat cu zeci de mii de copii aflați în această situație. Vorbim de o catastrofă socială silențioasă, cu repercusiuni pe termen lung. Iată ce spune Gabriela Alexandrescu de la Salvați Copiii:
După cum se știe, peste 5 milioane de români au plecat în afara granițelor pentru a munci pe termen lung sau pe termen limitat. Trebuie să spun că peste jumătate de milion de copii au avut, în ultimul an, cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate și aproape un milion de copii din România sunt sau a fost afectaţi de plecarea unuia sau ambilor părinți. Este o situație destul de gravă pentru copiii rămași acasă, pentru că, pentru aceștia, plecarea părintelui e resimțită ca o traumă, de cele mai multe ori, cea mai mare de până atunci și, pe fondul de vulnerabilitate emoțională instalat, ei sunt mai predispuși riscului de abandon școlar și de apariție de tulburări emoționale și comportamentale. Vedem asta din munca noastră de zi cu zi din 2009 până în prezent și este important să ne adresăm tuturor acestor aspecte, pentru că echilibrul psihologic al copilului este afectat semnificativ.
Vedem foarte mulți copii cu anxietate, cu depresie, cu sentimente de însingurare, de abandon, care sunt reflectate în tulburări de somn, în alimentație, supraponderabilitate, dezechilibre de comportament semnificative. Este important să fim atenți, să lucrăm în mod special cu acești copii. Mă refer mai ales la acei copii care au ambii părinți plecați sau părintele singur plecat, pentru că există și un risc semnificativ mai mare de a înregistra un regres școlar, de a fi implicați în fenomene de violență școlară, de abstenteism, de abandon școlar. Este, așa cum spuneam, o traumă pe care copiii o exprimă și o resimt în moduri diferite, iar noi trebuie să fim acolo, lângă ei și să-i susținem material, educaţional, dar mai ales emoțional, pentru a trece peste o perioadă dificilă din viața lor».
De altfel, Salvați Copiii a intensificat programele de recuperare a copiilor din mediile vulnerabile:
În anul 2023 a fost important pentru Salvați Copiii să intensifice programele de prevenire a abandonului școlar, de reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii care sunt victime ale sărăciei. Am lucrat cu peste 42.000 de copii, am asigurat servicii directe pentru 12.000 de copii (programe de tip grădinițe și școli de vară, școală după școală, a doua șansă) și sprijin educațional și social pentru continuarea studiilor, am lucrat cu alți 10.000 de copii care au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite ca urmare a formării cadrelor didactice, am intensificat programele de formare pentru specialiști (aproape 250 de profesori au fost cooptați în astfel de programe) și am asigurat condiţii decente, mult mai bune, de învățare în 40 de unități școlare prin renovări, dotări, asigurări de rechizite, de cărți pentru bibliotecile școlare, în urma cărora aproape 20.000 de copii au beneficiat de acest lucru.
Și anterior, Salvați Copiii a avut o implicare extrem de extinsă în a asigura prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea rezultatelor școlare pentru foarte mulți copii. Anterior anului 2023, am lucrat cu aproape 150.000 de copii pentru a-i ajuta să meargă la școală, pentru a le oferi educație suplimentară, suport material, suport pentru familiile lor, pentru a-și îmbunătăți condițiile de acasă, pentru a le asigura copiilor un mediu propice învățării. Am investit foarte mult în recuperarea educațională a copiilor care nu au fost la școală sau au abandonat școala și apoi i-am ajutat să reînceapă procesul educațional, am avut foarte multe grupe de școală după școală, în peste 20 de județe și București. Suntem foarte mult implicați în această direcție, pentru că e clar că, fără educație, prezentul și viitorul unui copil sunt incerte.