Programul „SHE” în România
Deşi România a făcut progrese în lupta împotriva infectării cu HIV, nevoia de informare şi educare în domeniu este încă mare.
România Internațional, 10.04.2013, 11:08
Deşi România a făcut progrese în lupta împotriva infectării cu HIV, nevoia de informare şi educare în domeniu este încă mare. Motiv pentru care, recent, a fost lansat un program în special pentru femeile seropozitive. Programul SHE, (Strong, HIV positive, Empowered women) este un program european iniţiat în anul 2010 de medici care se ocupă cu patologia HIV – SIDA la nivel european dar şi de femeile infectate cu acest virus. Misiunea programului este de a susţine cele peste 5.200 de femei infectate cu HIV din România care au nevoie de educare, consiliere, suport, oportunităţi egale pe piaţa muncii, dar şi de respect şi încredere.
Potrivit şefului Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, în România se fac anual aproximativ 250 de mii de testări pentru HIV din care mai mult de 25% sunt efectuate la iniţiativa pacientului, iar prin intermediul Programului Naţional de luptă anti-SIDA, iniţiat în anul 1997, toţi pacienţii au acces gratuit la tratament. HIV-ul este astăzi o afecţiune cronică, controlabilă pe termen lung, dacă pacienţii urmează cu stricteţe tratamentul şi nu renunţă la el, spun medicii. Poate de aceea, România are cea mai mare rată de supravieţuire la nivel european de la începutul fenomenului. Medicii din România recomandă testarea pentru HIV-SIDA a tuturor femeilor însărcinate pentru ca, în cazul unui rezultat pozitiv, viitoarea mamă să aplice metode de protejare a copilului. Potrivit medicilor, riscul de a da viaţă unui copil seropozitiv poate fi eliminat complet. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “In urmă cu ceva ani, prin 1998, România a avut o atitudine cât se poate de clară în acest program şi a propus încă de atunci ca persoanele însărcinate să fie testate pentru HIV. Datele s-au strâns de-a lungul anilor şi ne-au demonstrat că orice persoană care se testează pentru HIV, fiind o persoană de sex feminin, are şansa să dea în proporţie de aproape sută la sută naştere unui copil sănătos. Este o obligaţie pe care noi o avem şi ca atare acest acces la testare este gratuit, numai că trebuie făcut. O persoană care nu se testează şi este însărcinată şi este eventual seropozitivă, cu siguranţă în proporţie de peste 40% va da naştre unui copil seropozitiv”.
In România trăiesc peste 11.500 de persoane seropozitive, din care mai mult de 5.200 sunt femei. Jumătate dintre femeile infectate au vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, vârsta la care multe dintre ele se gândesc să devină mame de unde şi nevoia unui asemenea program: “Avem o cohortă de tinere femei cu an de naştere sfârşitul anilor ‘80 începutul anilor ‘90 care îşi doresc să aibă o viaţă normală şi nu numai că doresc dar au şi posibilitatea să o facă întrucât speranţa de viaţă a acestora este, în acest moment, foarte apropiată de cea a omului care nu este infectat cu HIV. In acest context, medicaţia pe care noi am început să o punem în funcţiune încă din 1995 a dat rezultate, iar după declaraţia din 2001 de la New York, când toate statele lumii s-au strâns şi au discutat accesul universal la terapie, România a fost printre primele ţări din lume care a realizat acest lucru începând cu 2002. Lucruri pe care România le-a făcut încă din 1998, SUA şi-au propus să le facă în 2012-2013.”
Anul trecut în România au fost depistate 754 noi cazuri de HIV/SIDA, 213 au fost femei iar 541 bărbaţi, între aceştia aflându-se şi 19 copii sub 14 ani. In 18 dintre aceste ultime cazuri, calea probabilă de transmitere a infecţiei a fost de la mamă la copil. Medicii susţin că rata de transmitere a infecţiei de la mamă la făt în timpul sarcinii a înregistrat o scădere substanţială, ajungând sub 5%, una dintre cele mai scăzute din Europa. Dr. Mariana Mardarescu de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti: “Ceea ce a fost foarte important şi interesant pentru România a fost faptul că numărul cazurilor noi, pe adulţi, a înregistrat o creştere lentă, România, din punct de vedere al incidenţei şi prevalenţei situându-se, de peste 20 de ani, într-o zonă cu incidenţă şi prevalenţă mică. In prezent, România are un număr mare de supravieţuitori de lungă durată (an de naştere 1988-1990) peste 8000 de persoane înregistrate la sfârşitul anului 2012 care beneficiază de terapie specifică antiretrovirală din totalul de 9.800 aflaţi în evidenţa activă. Ne interesează să gestionăm un fenomen nu numai din punct de vedere al tratamentului ci din punct de vedere al prevenirii şi anume testarea femeii gravide, discuţia cu cuplul şi tot ce înseamnă profilaxia care se adresează femeii în general, femeii însărcinate dar şi copilului după naştere. Din punct de vedere al căilor de transmitere, cele mai multe cazuri au fost înregistrate cazuri de transmitere heterosexuală, atât la bărbaţi cât şi la femei. Dar ceea ce este foarte important de ştiut este şi creşterea numărului de cazuri la consumatorii de droguri pe cale intravenoasă, mai mult la bărbaţi decât la femei”.
In cadrul Programului SHE vor fi organizate, în această primăvară, trei evenimente la care vor participa femeile seropozitive din oraşele Bucureşti, Constanţa şi Iaşi, având ca obiectiv creşterea gradului de informare a acestora şi facilitarea formării unor grupuri de suport pentru pacientele infectate cu HIV-SIDA. Se vor înfiinţa Unităţi SHE în spitale şi clinici importante din aceste oraşe, vor fi traininguri locale dedicate informării cadrelor medicale implicate în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pacientelor seropozitive.
La nivel mondial, există peste 34 de milioane de cazuri de infecţie HIV/SIDA, din care 30 de milioane sunt adulţi (16 milioane fiind femei).