Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Profilul ideologic al liceenilor români

După un an tumultos de alegeri, în care candidaților li s-a reproșat că nu au suficiente propuneri care să intereseze tinerii, în care tinerilor li s-a reproșat că nu ies în număr suficient la vot, în care ora de educație civică a fost criticată și considerată insuficientă, un studiu recent creează un profil, inclusiv ideologic, al liceenilor din România.

STUDIU World Vision România “Profilul ideologic al liceenilor” (sursa foto: World Vision Romania)
STUDIU World Vision România “Profilul ideologic al liceenilor” (sursa foto: World Vision Romania)

, 18.12.2024, 18:03

În prezent, programa școlară include o singură oră de educație socială pe săptămână, doar la gimnaziu, dar jumătate din școli nu au niciun post pentru profesorii formați în această disciplină. De cele mai multe ori, această materie este predată de profesori specializați pe altă disciplină.

Cercetări recente au arătat că mai mult de o treime dintre profesorii care predau educație socială în România ar prefera „un conducător puternic ce ignoră pârghiile democratice”. Susținerea unor forme de conducere nedemocratice din partea acestora tinde să aparțină mai degrabă profesorilor mai tineri.

În plus, mai puțin de jumătate dintre cei care predau educație socială au participat, în ultimii trei ani, la programe de formare profesională relevantă pentru această materie.

Mihaela Nabăr, Director executiv World Vision România declară:

Democraţia, drepturile şi libertăţile noastre au devenit şubrede pentru că nu am făcut reforme educaţionale reale şi la timp, nu am investit în educaţia civică în rândul copiilor şi tinerilor, precum şi a societăţii în general. Acestea duc la neînţelegerea riscurilor pe care le implică o parte din deciziile pe care le luăm, inclusiv cele de vot.

Un lucru este clar: o bună parte a României nu a fost auzită şi ascultată. În zilele acestea am asistat la confuzii grave de concepte şi termeni, precum: valori democratice ca opus al creştinismului, suveranism ca echivalent al bunăstării şi am constatat că putem fi foarte uşor manipulaţi să credem, fără să interogăm, ceea ce este o ştire falsă.

Rezultatele unui studiu realizat de World Vision România arată că, cei mai mulți liceeni români agrează o ideologie orientată spre stânga (84%), cu o pondere scăzută a extremismului politic, atât de stânga (7%), cât și de dreapta (1%). Tinerii se așteaptă ca statul să ofere servicii de sănătate, educație de calitate și drepturi egale tuturor cetățenilor și, în proporție de 82%, sunt de părere că votul lor contează.

În plus, 77% dintre respondenți consideră că mediul trebuie protejat cu orice preț pentru generațiile viitoare, restul de 23% fiind de părere că resursele de mediu trebuie utilizate pentru dezvoltare și progres.

Ierarhia indicatorilor de orientare valoric-ideologică arată că liceeni sunt preocupați de idei și teme politice, dezbat între ei și în mediile din care fac parte și încearcă să se pregătească pentru contextul valoric social în care vor intra ca adulți. O mare parte dintre teme arată importanța dezbaterii pentru tineri, a schimbului de argumente, a pregătirii implicării acestor copii în viața publică pentru fi mai puțin vulnerabili la manipulare și la mesaje de tip populist,” afirmă reprezentanții World Vision România.

Probabil unele dintre cele mai interesante concluzii ale studiului sunt diferențele de opinii dintre fete și băieți, mai accentuat de stânga în cazul fetelor — diferențe ce cântăresc mai mult decât mediul de proveniență (rural-urban).

De exemplu, 65% dintre fete consideră că o femeie ar trebui să aibă drept neîngrădit la avort, în vreme ce doar 56% băieți sunt de aceeași părere.

De asemenea, în timp ce 18% dintre băieți cred că, deși o femeie poate urma o carieră, principala ei datorie este să fie gospodină și mamă, doar 6% dintre fete împărtășesc aceeași opinie. Diferențele nu sunt semnificative între mediul rural și urban (14% versus 12%).

Percepția asupra homosexualității este cea mai disputată temă valorică, divizând liceenii în două grupuri aproape egale, în care 47% o privesc ca pe o boală, un fenomen anormal. Din nou, fetele îmbrățișează în măsură mai mare atitudini libertariene, axate pe drepturile individuale, cu 67% dintre ele considerând homosexualitatea normală. Doar 42% dintre băieți sunt de aceeași părere.

Una dintre cele mai interesante constatări ale studiului este diferența semnificativă între fete și băieți în ceea ce privește orientarea valoric-ideologică. Pe de o parte există fete care afirmă tot mai accentuat valori ale drepturilor individuale, care reflectă opinii privind rolul femeii, drepturile minorităților sexuale, libertatea de exprimare, iar pe de altă parte sunt băieți care îmbrățișează atitudini mai conservatoare cu privire la aceste aspecte.

Pentru 16 din cei 20 de indicatori utilizați în conturarea compasului politic, diferențele între fete și băieți sunt semnificative. […] Diferențele ideologice pe criterii de gen în interiorul aceleași generații au potențialul de a crea disonanță pe piața relațională, inclusiv maritală. Tinerii se regăsesc valoric mai puțin cu persoane de gen opus în interiorul aceleiași generații”, concluzionează reprezentanții World Vision România.

RadioRomaniaInternational · Societate 18.12.2024
Foto: pixabay.com
Societate miercuri, 15 ianuarie 2025

Țară mai bogată, oameni mai săraci

Riscul de sărăcie sau excluziune socială reprezintă situația unei gospodării care se confruntă cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri...

Țară mai bogată, oameni mai săraci
Foto: Ravi Patel / unsplash.com
Societate miercuri, 08 ianuarie 2025

Munca după pensionare în Europa și în România

Un studiu publicat recent de Eurostat arăta că doar 13% dintre cetățenii Uniunii Europene continuă să rămână activi în câmpul muncii după...

Munca după pensionare în Europa și în România
Foto: Markus Spiske / unsplash.com
Societate miercuri, 01 ianuarie 2025

Pericolul care nu mai poate fi ignorat: copii consumatori de droguri și ce putem face să-i ajutăm

31 mai va fi Ziua Națională a conștientizării riscurilor asociate consumului de droguri. Vorbim de un proiect de lege adoptat recent în Camera...

Pericolul care nu mai poate fi ignorat: copii consumatori de droguri și ce putem face să-i ajutăm
Foto: Jeswin Thomas / unsplash.com
Societate miercuri, 25 decembrie 2024

Bradul de Crăciun, între tradiție și modernitate

Poate părea surprinzător, dar primul brad îmbodobit de Crăciun datează, în România, doar din 1866, în treacăt fie spus unul din anii...

Bradul de Crăciun, între tradiție și modernitate
Societate miercuri, 11 decembrie 2024

Un Pact criticat, Pactul privind Migrația și Azilul

În luna noiembrie, la Bruxelles, a avut loc a noua ediție a Forumului European privind Migrația, unde s-a discutat despre rolul societății...

Un Pact criticat, Pactul privind Migrația și Azilul
Societate miercuri, 04 decembrie 2024

Cuvântul care NU zidește

Aproximativ jumătate dintre tinerii Uniunii Europene sunt expuși abuzurilor online. Este rezultatul unui raport Eurostat din 2023, care arată că...

Cuvântul care NU zidește
Societate miercuri, 27 noiembrie 2024

ʺhAm nevoie de tine!ʺ

În facultate era cunoscută drept ʺfata cu câiniiʺ. Studentă, în anii 2010, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din...

ʺhAm nevoie de tine!ʺ
Societate miercuri, 20 noiembrie 2024

Căsătoriile forțate nu sunt o tradiție

Fetele și femeile rome reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile și mai neglijate grupuri din România. Adesea, prejudecățile autorităților...

Căsătoriile forțate nu sunt o tradiție

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company