Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Povestea lucrătoarelor domestice române din UE

Încă de la începutul anilor 2000, când valul de migrație dinspre România către UE s-a intensificat, femeile din mediile defavorizate care plecau de aici se angajau acolo, în mare parte, ca lucrătoare domestice.

Povestea lucrătoarelor domestice române din UE
Povestea lucrătoarelor domestice române din UE

, 13.10.2021, 15:34

Încă de la începutul anilor 2000, când valul de migrație dinspre România către UE s-a intensificat, femeile din mediile defavorizate care plecau de aici se angajau acolo, în mare parte, ca lucrătoare domestice. Numărul lor a crescut de-a lungul anilor ca și numărul acelora dintre ele care dezvoltă o serie de tulburări psihice cunoscute deja sub denumirea informală de sindromul Italia. De ce Italia? Fiindcă multe dintre îmbolnăviri apăreau prin lucrătoarele domestic străine, nu doar românce, din Italia, țară care găzduiește, de altfel, și cea mai mare comunitate românească din UE. Multe dintre aceste femei ajung să se trateze, de pildă, la Iași unde lucrează doctorița Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola:



Eu am început să lucrez în Socola în ianuarie 2008 ca medic rezident. Încă de atunci am început să aud de aceste cazuri de paciente care se întorceau din străinătate cu diverse forme de tulburări psihice fie depresie, fie psihoze. Știm foarte bine că Italia este o țară cu o populație îmbătrânită și a absorbit multe românce care lucrează acolo să aibă grijă de bătrâni. E vorba de acele badante, doamne care lucrează ca asistent personal al unui pacient în vârstă. Ele au mai multe roluri pe lângă asistența oferită bătrânului. Au și rol de a administra medicație sau de a îngriji și de a efectua anumite proceduri de îngrijire medicală pentru care dumnealor nu au competență. Acest aspect este un factor de stres pentru dumnealor. Un vârstnic are nevoie de îngrijire permanentă 24 din 24 de ore, mai ales dacă vorbim de unul cu dizabilitate neuro-psihică. Ca atare ar avea nevoie de trei persoane care să-l îngrijească în cele 24 de ore pentru că fiecare dintre noi avem nevoie de opt ore de somn, opt ore de muncă și opt ore de odihnă activă. Multe doamne care merg în străinătate lucrează destul de mult pe parcursul celor 24 de ore, iar în timpul unei săptămâni foarte puține au pauze sau chiar câte o zi liberă. Cei care aleg să muncească în străinătate ar trebui să nu plece până nu se asigură că au un contract de muncă cu program liber sau cu program de muncă stabilit la un număr exact de ore și de pauze.



De altfel, un contract legal de muncă de acest tip în Italia prevede, evident, un număr limitat de ore de muncă. Problema este că multe badante fie lucrează fără contract, fie se află în situația în care el nu este respectat, după cum a constatat activista Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Române din Italia:


În general contractele de muncă pentru asistenții familiali sunt încheiate pentru 40 de ore de lucru săptămânal. În realitate, femeile acelea sunt interne, adică locuiesc, muncesc și aproape că nu ies din casa celui pe care îl îngrijesc ceea ce este complet nefiresc. Ești la dispoziția persoanei care care te-a angajat, dar nu direct, ci indirect, căci nici măcar nu o cunoști. Am văzut că și în cazul altor țări, și al României nu este bine specificat cine este cu adevărat cel care încheie contractul de muncă și cine e răspunzător pentru modul în care se aplică acest contract. Sunt multe neclarități în sensul ăsta și probabil lăsate anume în acest fel. Lucrătoarele acestea nu socializează, iar multe dintre ele nu reușesc să doarmă fiindcă nici persoana de care au grijă nu are un somn neîntrerupt, având necesități deosebite. Apoi membrii familiilor pentru care lucrează vin și ei cu alte cerințe peste ceea ce este prevăzut în contract. Familiile pentru care lucrează aceste persoane nu sunt pregătite să aibă în casă un lucrător care să aibă și drepturi, nu numai obligații.


Însă în ciuda oboselii, a limitării libertății de mișcare și a spațiului intim, aceste femei mărturisesc că lipsa familiei le marchează cel mai mult. Doctorița Petronela Nechita ne spune care-i cauza care le tulbură cel mai mult: Dorul de casă, de partenerul de viață, de copii, de părinți, de frați și surori. Multe dintre doamne pleacă într-o perioadă în care le este greu din punct de vedere financiar. Și merg să muncească pentru un venit care să le permită să își crească copiii. De aceea trimit bani către partener, acasă, ca să-i îngrijească. Multe spun că pleacă pentru câteva luni și că se vor întoarce, dar ajung să plece cu anii. Și această distanță în timp între ele și parteneri și copiii are foarte multe consecințe negative. Multe dintre aceste doamne ajung să divorțeze pentru că în relația lor intervine o răceală. Și copiii se distanțează de părintele plecat în străinătate. Iar când ajung să se întoarcă peste ani acasă, nu mai găsesc același confort emoțional pe care îl aveau. Sunt foarte multe reproșuri din partea copiilor la adresa părinților plecați în străinătate pentru că este nevoie de prezența emoțională a părintelui, nu numai de siguranța financiară.



Toate acestea își pun, evident, amprenta asupra psihicului unei persoane deja vulnerabilizate de situația anormală și de multe ori ilegală în care se află. Silvia Dumitrache: E adevărat că femeile care pleacă în străinătate la muncă se expun unui risc extraordinar pentru că devin vulnerabile ca persoane singure. Legislația trebuie amendată în acest sens pentru că este complet nefiresc și cred ilegal să obligi pe cineva să lucreze 24 de ore din 24. Este practic imposibil să o faci. Reușești două sau trei luni după care te îmbolnăvești. Legislația în Italia nu prevede în niciun caz ca o persoană să lucreze 24 de ore din 24.



După mai mulți ani de campanii de conștientizare, Silvia Dumitrache consideră că autoritățile din străinătate și cele din România cunosc foarte bine situația celor atinse de așa-numitul sindrom Italia. Deocamdată, se așteaptă încă aplicarea integrală a legii și o monitorizare mai atentă a celor care o încalcă. De asemenea, campaniile duse de activiste precum Silvia Dumitrache merg și în altă direcție:


Militez și pentru conștientizarea lucrătoarelor ca să își dea seama în ce în ce situație de vulnerabilitate intră. Poți să duci o asemenea povară o lună, două, trei sau un an după care intri într-o depresie din care să nu mai ieși. Sigur fiecare este stăpân pe el și poate să aleagă ce dorește. În fine, nu toate cazurile sunt disperate. Sunt și situații în care lucrătoarele se acomodează bine în familia respectivă. Însă situația nu e tocmai legală pentru că cine lucrează ca lucrător exclusive intern nu are un contract care respectă legislația Italiei, de pildă.



Evident, nu toate lucrătoarele domestice din Italia sunt românce, dar situația lor e, poate, mult mai gravă, România fiind una din cele mai sărace țări din UE. De aceea, alegerea lor poate fi personală, dar este influențată și de cauze exterioare. Dintre pacientele vindicate ale doctoriței psihiatru Petronela Nechita, multe aleg să se întoarcă la muncă: Sunt foarte multe paciente care se reîntorc pentru că în România nu reușesc să își găsească o slujbă. Multe chiar spun ar rămâne acasă alături de familii și copii, dar trebuie să câștige un bănuț să pot să-și îngrijească familia și se întorc în străinătate, de multe ori în aceleași condiții de muncă.



De aceea, activistele sociale precum Silvia Dumitrache militează pentru o protejare mai bună a familiilor transnaționale, la nivel european, căci situația badantelor și proliferarea sau stoparea sindromului Italia depinde și de situația celor rămași în țară.

(sursa foto pixabay@Vertax)
Societate miercuri, 18 septembrie 2024

Noile fețe ale României

În condițiile unui spor natural negativ, cu o îmbătrânire tot mai accentuată a populației și un flux masiv de emigrări, piața muncii din...

Noile fețe ale României
Foto: Vitolda Klein / unsplash.com
Societate miercuri, 11 septembrie 2024

Al doilea sex

Dintre toate statele europene, România are cea mai mică rată de ocupare pe piața muncii a femeilor. 45,4% dintre românce au un loc de muncă,...

Al doilea sex
carti studiu invatamant foto pixabay.com
Societate miercuri, 24 iulie 2024

Românii şi lectura

„Singurul lucru pe care trebuie să-l știi este unde se află biblioteca”– aceste cuvinte, atribuite lui Albert Einstein, au fost...

Românii şi lectura
Foto: Chewy / unsplash.com
Societate miercuri, 03 iulie 2024

Câine abandonat, caut om bun (reluare din 17.01.2024)

În ultima vreme, informații privind abandonarea acestora pe domeniul public sunt tot mai multe, deși o astfel de faptă este pedepsită, și ea,...

Câine abandonat, caut om bun (reluare din 17.01.2024)
Societate miercuri, 26 iunie 2024

Adolescenții și filosofia

Uneori sau de cele mai multe ori reprezintă enigme chiar pentru părinții și educatorii lor care par a nu-și găsi timpul sau metoda eficientă...

Adolescenții și filosofia
Societate miercuri, 19 iunie 2024

Cancer – profil de țară

Fundaţia Renaşterea a organizat, pe 8 iunie, cea mai mare cursă caritabilă – ‘Race for the Cure’ România – destinată...

Cancer – profil de țară
Societate miercuri, 12 iunie 2024

Curajul e premiat

În această primăvară, Agent Green, organizație non-guvernamentală dedicată problemelor de mediu, a împlinit 15 ani de funcționare. În...

Curajul e premiat
Societate miercuri, 05 iunie 2024

De ce muncim?

Centrul de Strategie, Leadership și Dezvoltare Inteligentă din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării...

De ce muncim?

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company