Pericolul care nu mai poate fi ignorat: copii consumatori de droguri și ce putem face să-i ajutăm
Unul din zece tineri din România şi un sfert dintre elevii de liceu au consumat cel puţin o dată droguri, potrivite cifrelor prezentate de autorităţi.
Luiza Moldovan, 01.01.2025, 16:50
31 mai va fi Ziua Națională a conștientizării riscurilor asociate consumului de droguri. Vorbim de un proiect de lege adoptat recent în Camera Deputaților de la Bucureşti, ca for decizional. Potrivit deputatului Brian Cristian, de la Uniunea Salvaţi România, opoziţia parlamentară pro-europeană, o zi simbolică de conștientizare a consumului de droguri nu rezolvă o problemă acută a societății noastre. Deputatul a declarat că unul din 10 tineri din România şi un sfert dintre elevii de liceu au consumat cel puţin o dată droguri, acestea fiind cifrele care sunt prezentate în spaţiul public de autorităţi şi reprezentanţii media. Aşa arată zeci de ani de politici publice proaste în domeniul antidrog, aşa arată impotenţa statului român în lupta cu marii traficanţi de droguri, afirmă Cristian.
Potrivit acestuia, ‘tinerii sunt trataţi ca nişte infractori, iar marii traficanţi scapă nepedepsiţi’. “Sunt necesare măsuri concrete antidrog, nu o zi simbolică”, crede deputatul USR: “Fără programe eficiente pentru prevenţie, fără resurse pentru programe de tineret şi consiliere, fără resurse suficiente pentru sport, care reprezintă o alternativă foarte bună de petrecere a timpului liber pentru tineri, România va continua să piardă lupta cu drogurile“, adaugă sursa citată.
Într-adevăr, realitatea de pe teren este stupefiantă, ca să păstrăm semantica subiectului nostru. Copii de 12 ani au încercat deja droguri, la care au avut acces de la dealeri de doar 14 ani, fără să fie conștienți de urmele devastatoare pe care le lasă în creierul lor aceste substanțe. Medicul primar ATI şi de toxicologie Radu Țincu a explicat la o conferinţă de specialitate că sunt necesare cât mai multe programe de prevenţie şi conştientizare, având în vedere că majoritatea tinerilor nu sunt conştienţi de efectele devastatoare pe care le poate avea consumul de astfel de substanţe:
„Consumul de substanţe psihoactive la o vârstă atât de fragedă, în contextul în care sistemul nervos central nu şi-a încheiat dezvoltarea, va duce la apariţia unor sechele în zona neurocognitivă, cu tulburări de comportament, tulburări de gândire, de atenţie, care unele dintre ele pot să fie irecuperabile. De asemenea, consumul de droguri din perioada adolescenţei creşte riscul de a dezvolta o boală psihică la perioada adultă, ceea ce ne pune, iarăşi, mari semne de întrebare din perspectivă socială. Cum va arăta o societate în care aceşti tineri vor avea tulburări psihice sau tulburări de comportament? Dacă vorbim de supradoze şi de terapie intensivă, se pot cheltui până la 20-30.000 euro cu fiecare caz în parte şi, ulterior, în perioada de dezintoxicare într-un centru de psihiatrie, şi acolo sumă de până la 10.000 euro”.
Unul dintre programele antidrog derulate în 2024 în România a fost „Alege să alegi – O Caravană de Arte pentru prevenirea consumului de droguri”, implementat de Asociaţia non-guvernamentală „E Ceva Bine” și finanțat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Antidrog. Derulat în 9 orașe din nord-estul României, din judeţele Botoşani, Neamţ şi Vaslui, proiectul a avut ca scop sensibilizarea și educarea tinerilor cu vârste între 12 și 25 de ani, precum și a părinților acestora, asupra riscurilor consumului de droguri.
Proiectul şi-a propus ca, prin activităţi de petrecere a timpului liber ca alternativă la consumul de droguri, sub semnul alegerii şi al exprimării prin artă, dar şi prin alte accente de educaţie nonformală, să construiască încrederea şi rezilienţa copiilor şi tinerilor expuşi riscului de consum de droguri, precum şi a părinţilor. 8.000 de tineri au beneficiat de acest program.
Cum este cel mai bine să procedeze un tânăr sau un copil care începe să aibă probleme cu drogurile? Iulian Văcărean, preşedintele Asociaţiei „E Ceva Bine”, răspunde:
„Cred că cel mai important este să anunţe oamenii care îi sunt alături, pentru că părinţii, profesorii şi cei care cu adevărat ţin la tine te vor ajuta întotdeauna să fii şi să alegi calea cea mai bună pentru tine”.
Specialiştii au ajuns şi în judeţul Suceava, nordul României, unde au stat de vorbă cu elevii, părinţii şi profesorii şcolilor din municipiul Fălticeni, ne spune expertul antidrog Cătălin Ţone, colaborator permanent cu radioul public în acest domeniu:
„Radio România Actualităţi, împreună cu alţi parteneri, continuă o campanie antidrog lansată în urmă cu aproximativ doi ani. Mergem în ţară, desfăşurăm activităţi preventive cu elevii, cu părinţii, dar şi cu profesorii. Toate sunt interactive, le acordăm premii, îi stimulăm să dialogheze cu noi. Credem că nu mai aşa pot învăţa anumite lucruri.
Încercăm să ne rupem de barierele care ţin de zona de clasică a activităţilor preventive, care de multe ori nu au efectul scontat. Se simt schimbări conceptuale. Responsabilii pe cele trei paliere, de prevenire, combatere şi tratament au început să vorbească, au început să discute. Venim aici aducând veşti bune în legătură cu pachetul legislativ, în special pe zona de combatere, mărirea pedepselor, registru traficanţilor de droguri, fără pedepse cu suspendare.
O altă veste bună este legată de faptul că a fost promulgat în urmă cu patru luni un proiect de lege privind înfiinţarea a opt centre pentru că tratarea dependenţei de droguri.
De asemenea, se discută foarte mult de reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog, ceea ce este binevenit, în opinia mea, pentru a se adapta la noi de cerinţe, fiind strategul naţional în această zonă”.