Meseriile viitorului
Studiile recente arată că aproape jumătate din meseriile din prezent vor dispărea în următoarele decenii.
România Internațional, 26.09.2018, 13:49
Dezvoltarea tehnologiei şi robotizarea vor înlocui forţa de muncă umană, piaţa muncii va fi într-o continuă schimbare, iar oamenii vor trebui să se reprofileze din mers. Viitorii angajaţi vor avea un profil online, vor deveni mai conectaţi, mai mobili şi mai agili, susţine organizaţia neguvernamentală INACO – Inţiativa pentru Competitivitate, în Ghidul Meseriilor Viitorului, lansat în această toamnă. Studiul, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului explică direcţiile actuale din tehnologie şi previziunile despre economia şi piaţa locurilor de muncă în societatea de mâine.
Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi Preşedinta organizaţiei neguvernamentale INACO: ”Toţi copiii care intră acum în şcoală vor avea la maturitatea lor o piaţă a muncii complet diferită de cea de astăzi. Două treimi din locurile de muncă de astăzi se vor transforma. Si este şi normal să fie aşa, pentru că au apărut tehnologii noi care resetează integral domeniile, de la agricultură la comerţ, de la producţie industrială la medicină, iar meserii cunoscute precum cea de şofer este foarte posibil să dispară în curând. Munca manuală va fi înlocuită de cea creativă, ba chiar a apărut un foarte bun slogan pe care noi îl agreăm pentru meseriile de mâine care spune “ lucrează inteligent, nu cu efort mare”, pentru că tot ceea ce va presupune efort fizic, repetitivitate, risc la locul de muncă va putea fi automatizat, robotizat ceea ce simplifică viaţa noastră de zi cu zi”.
Autorii lucrării ‘Ghidul Meseriilor Viitorului’ consideră că sistemul de educaţie din România nu îi informează suficient pe tineri şi nu îi pregătesc pentru meseriile din societatea de mâine. Tocmai de aceea comunitatea de experți membri și colaboratori ai INACO a propus Primăriei sectorului 3 un proiect complex, care va conecta 13 licee bucureștene cu realitățile pieței muncii de mâine. Ghidul Meseriilor Viitorului va sta la baza unor workshopuri interactive, creative, evenimente de educaţie non-formală coordonate de expertii INACO, care vor stimula participarea şcolară şi orientarea profesională a elevilor din aceste licee.
Andreea Paul: ”Noi ne-am propus ca în anul acesta să intrăm în contact direct cu 1000 de astfel de tineri, părinţi şi profesori, pentru a le arăta care vor fi meseriile viitorului, care sunt meseriile în curs de transformare sau chiar de dispariţie, meserii noi care apar, care vor fi competenţele si abilităţile mai căutate de către angajatori şi, mai ales, cum le-am putea dobândi. Acestea sunt întrebările-cheie la care comunitatea de profesionişti ai INACO îşi propune să răspundă simplu, clar, pe înţelesul tuturor într-o prezentare a “Ghidului Meseriilor Viitorului”, disponibilă online pe site-ul nostru www.inaco.ro,. Accesul este liber la acest ghid iar cei care îl vor parcurge sunt invitaţi să facă click pe fiecare poză, pentru că în spatele acelor imagini se află scurte spoturi video demonstrative.Acestea arată că tot ceea ce spunem noi există deja undeva într-un colţ al lumii, mult mai avansat decât este ţara noastră şi care imprimă aceste tendinţe tehnologice în întreaga economie mondială. De ele trebuie să ţinem cont. Vorbim despre Revoluţia digitală 4.0. Fie că e vorba de robotizare, de imprimare 3D, de sisteme blockchain, de realitate virtuală, de resursele viitorului, transporturile viitoruluui – toate aceste lucruri ne obligă să ne recalibrăm, să ne resetăm atât educaţia, cât şi investiţia noastră în propria noastră pregătire profesională continuă…”
Specialiştii organizaţiei INACO au făcut deja primii paşi pentru ca tinerii să ţina pasul cu tehndinţele tehnologice ale viitorului. Au donat câte o imprimantă 3D educațională și câte 10 kg de consumabile elevilor de la o scoala profesională dintr-o comună din judetul Iaşi, dar şi tinerilor de la Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron din Negrești Oaș. Hotca Ovidiu Mihai directorul acestui liceu: “Deja copiii sunt conştienti de transformările foarte mari care au loc. Exemplu de tehnică modernă este această imprimantă 3D pe care am primit-o, iar noi le explicăm elevilor cât de departe se poate merge cu tehnologia. Am văzut că există imprimante 3D care pot să construiască chiar şi locuinţe, deci copiii sunt foarte interesaţi. După părerea mea, pentru ca circuitul să fie complet, ar trebui şi la nivel industrial să se folosească aceste noi tehnologii”
În viitor vor fi la mare căutare persoane pentru slujbe în domeniul asistenţei acordate persoanelor vârstnice, specialişti în turism spaţial, controlori de drone sau cei care vor lucra în serviciile pentru programarea şi supravegherea roboţilor. La mare căutare vor fi fizioterapeuţii, kinetoterapeuţii şi cei care vor lucra în domeniul energiei neconvenţionale, mai arată studiul INACO, potrivit căruia noile tehnologii vor duce la crearea a milioane de locuri de muncă şi vor exista domenii total noi.
Andreea Paul: ”Există meserii care aproape sigur vor dispărea integral în viitorul apropiat. Este vorba despre vânzările “door to door” sau prin “call-center”. Funcţia de consilier de credite bancare va dispărea în viitor datorită autormatizării în proporţie de 98% a acestei pieţe, ghişeele dispar, serviciul de casierie va fi automatizat, şoferii de taxi vor fi înlocuiţi de inteligenaţa artificială în viitor într-o proporţie de 90%, spun cei de la Oxford University, iar bucătarii de fast-food îşi vor pierde slujbele în proporţie de 80%. MCDonald’s-ul are astăzi programe ample de robotizare a bucătăriilor proprii. In schimb, asistenţii medicali, dieteticienii, nutriţioniştii, chirurgii – ei nu vor putea fi înlocuiţi prin automatizare, decât într-o proporţie foarte mică.”
Deşi în şcolile din România nu se învaţă robotică, liceenii români, pasionaţi de tehnologia viitorului, sunt printre cei mai buni din lume la concursurile în care inteligenţa artificială prinde viaţă. De exemplu, la Olimpiada Internaţională de Robotică din Mexic, echipa de liceeni din România a reuşit să obţină cele mai înalte premii acordate în competiţie, situându-se la sfârşit pe locul 1 dintre toate ţările participante.