Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Industria ospitalității în căutare de angajați tineri

Pe cât de importantă este dezvoltarea turismului în România, unde în ultimii ani s-au înregistrat progrese majore, dar încă insuficiente, pe atât de acută devine criza personalului din acest domeniu.

Industria ospitalității în căutare de angajați tineri
Industria ospitalității în căutare de angajați tineri

, 18.05.2022, 16:26

Pe cât de importantă este dezvoltarea turismului în România, unde în ultimii ani s-au înregistrat progrese majore, dar încă insuficiente, pe atât de acută devine criza personalului din acest domeniu. Nevoia de cât mai mulți angajați pe măsura progresului, dar și lipsa acestora din turism au determinat Federația Industriei Hoteliere din România să organizeze recent Zilele Porților Deschise în industria ospitalității, pentru a atrage tinerii către meseriile din domeniu. Mai concret, organizatorii au dorit ca un numâr cât mai mare de tineri să ajungă să facă practică în hotelurile românești și, de asemenea, au urmărit dezvoltarea educației duale de specialitate.



În România, prin învățământ dual se înțelege parteneriatul dintre diverse sectoare economice și licee tehnice în vederea angajării absolvenților cât mai repede în companii din domeniul în care se pregătesc. Despre situația ocupării locurilor de muncă în turism, dar și despre cooperarea dintre HoReCa și instituțiile de învățământ, ne vorbește acum Camelia Ghețău, reprezentanta Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic:



Numărul de locuri alocat pentru domeniul de pregătire profesională în turism și alimentație care susține domeniul HoReCa, deși este generos, nu este întotdeauna acoperit de cererile de înscriere ale elevilor. Totuși, este unul din domeniile cu cea mai bună pondere de ocupare a locurilor și anume de 82,9%. Există un procent de aproape 17% locuri neocupate. Deci trebuie ca împreună sistemul de educație și mediul economic să atragem elevi pentru a completa toate locurile pe care Ministerul Educației le pune la dispoziție pentru calificări în domeniul turism și alimentație.



În afară de aceasta Ministerul Educației, respectiv Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, este deschis tuturor ofertelor și solicitărilor. Dacă operatorii economici din turism constată că acele calificări pe care le dezvoltăm noi astăzi nu mai sunt potrivite din punct de vedere al programei școlare cu evoluțiile din sector, atunci vă stăm la dispoziție pentru a interveni pentru a actualiza și a moderniza curriculumul actual. Nu este nicio problemă să facem acest lucru întrucât există un instrument foarte flexibil numit Registrul Național al Calificărilor Profesionale care permite în orice moment introducerea de noi calificări.



Care este punctul de vedere al potențialilor angajatori din turism? Marius Băzăvan, manager al unui lanț hotelier și membru in Comitetul Director al Federației Hotelierilor, consideră că formarea tinerilor în meseriile ospitalității reprezintă și o îndatorire a firmelor din domeniu. Chiar înainte de Zilele Porţile Deschise, Marius Băzăvan declara:



Trebuie să realizăm că, dacă nu avem tinerii educați, nu o să avem un turism așa cum ne dorim în viitor. Turismul din România se dezvoltă pe zi ce trece, dar avem nevoie, pe lângă oamenii cu experiență, și de tinerii dedicați și educați, care să vină cu entuziasm. Acest această interacțiune cum este Ziua Porților Deschise ne ajută foarte mult și pe noi ca industrie să înțelegem mai bine care sunt nevoile tinerilor, care sunt așteptările lor pentru că este foarte important ca ei să aleagă în cunoștință de cauză meseria și cariera pe care doresc să o urmeze. Noi, hotelierii, avem și învățământ dual. Este a doua generație de învățământ dual, dacă aș putea să o numesc așa, cu două clase de bucătari și ospătarii a câte 14 elevi. Compania noastră și-a pus la dispoziție locațiile din Băile Herculane pentru că în zonă există doar un singur liceu cu calificarea de tehnician în turism. Mai exact, am ales să închiriem două autocare și astfel vom transforma această acțiune și într-o mică excursie. Elevii vin din Craiova și se duc către Băile Herculane. Petrec o zi în Băile Herculane. Acolo ar trebui ca fiecare hotelier să aibă workshop-uri cu tematică pentru ca elevii să vadă exact ce se întâmplă într-un departament de marketing și vânzări, precum și partea mai puțin văzută a meseriei, dar foarte frumoasă. Noi încurajăm astfel de acțiuni și cu siguranță ne vom concentra din ce în ce mai mult pe interacțiunea cu tinerii și cred că vor găsi un loc cu adevărat frumos în această industrie.



Dar ce părere au chiar cei direct vizați la Zilele porților deschise din industria ospitalității? Să-l ascultăm pe unii din ei: Mă numesc Marin Cristian Alexandru. Sunt practicant în domeniul ospitalității, mai la bucătărie. Și mi se pare o idee foarte bună practica în hoteluri pentru că deschide noi orizonturi, dar și stimulează copilul să fie mai creative, mai disciplinat și să aibă o gândire mai bună decât ar avea dacă ar face doar teorie, la școală. În principiu, sunt de părere că, cel puțin pe mine, învățământul dual m-a ajutat să fiu mult mai disciplinat mult mai creativ.



Iar colega lui a adăugat: Mă numesc Cosmina. Iar pentru mine practica și turismul, în general, înseamnă cea mai frumoasă meserie pe care o știu. M-a ajutat să descopăr foarte multe avantaje și să-mi deschid foarte multe orizonturi. Ce pot să spun eu? Tot ce-am învățat în acești trei ani de practică m-a ajutat foarte mult să îmi dau seama ce îmi doresc cu adevărat. Și eu îmi doresc foarte mult să ajung să ajung director de hotel. Mi se pare o meserie foarte frumoasă.



Și pentru că educația presupune și elevi, și dascăli, profesorilor din învățământul dual au, de asemenea, responsabilitatea lor în atragerea tinerilor către meseriile ospitalității, după cum spune profesoara Larisa Ilea: Ei sunt prima generație de învățământ dual care s-a format și datorită acțiunilor de deschidere a porților în hotelurile din București și din țară. Pe parcursul activității mele, mi-am dat seama că putem să facem mai mult și de aceea noi suntem și asociați, pe de-o parte în calitate de profesori de turism, într-o asociație a profesorilor și mentorilor de turism, pe de altă parte într-o asociație a liceelor hoteliere și de turism din România. Asociația s-a înființat datorită inițiativei Federației Hotelierilor, dar și Institutului Francez din România. Împreună facem parteneriate puternice pentru a valoriza meseriile din turism și pentru a oferi hotelierilor și operatorilor economici din turism o resursă umană de calitate care se formează începând de la 15 ani și nu se mai oprește din formare niciodată pentru că turismul este acel domeniu care se transform o dată la șase lună. Cam la șase luni aflăm ceva nou.



Criza forței de muncă a revenit în forță în României după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia. Iar în turism, ea se simte mai acut ca niciodată, căci aici salariile mici și condițiile de lucru mai precare i-au făcut pe mulți să se reorienteze fie spre alte domenii, fie spre alte țări. În plus, pentru revigorarea turismului românesc și pentru a face față cererii, și oferta industriei ospitalității trebuie să fie pe măsură. Iar pentru asta e nevoie de angajați.




(sursa foto pixabay@Vertax)
Societate miercuri, 18 septembrie 2024

Noile fețe ale României

În condițiile unui spor natural negativ, cu o îmbătrânire tot mai accentuată a populației și un flux masiv de emigrări, piața muncii din...

Noile fețe ale României
Foto: Vitolda Klein / unsplash.com
Societate miercuri, 11 septembrie 2024

Al doilea sex

Dintre toate statele europene, România are cea mai mică rată de ocupare pe piața muncii a femeilor. 45,4% dintre românce au un loc de muncă,...

Al doilea sex
carti studiu invatamant foto pixabay.com
Societate miercuri, 24 iulie 2024

Românii şi lectura

„Singurul lucru pe care trebuie să-l știi este unde se află biblioteca”– aceste cuvinte, atribuite lui Albert Einstein, au fost...

Românii şi lectura
Foto: Chewy / unsplash.com
Societate miercuri, 03 iulie 2024

Câine abandonat, caut om bun (reluare din 17.01.2024)

În ultima vreme, informații privind abandonarea acestora pe domeniul public sunt tot mai multe, deși o astfel de faptă este pedepsită, și ea,...

Câine abandonat, caut om bun (reluare din 17.01.2024)
Societate miercuri, 26 iunie 2024

Adolescenții și filosofia

Uneori sau de cele mai multe ori reprezintă enigme chiar pentru părinții și educatorii lor care par a nu-și găsi timpul sau metoda eficientă...

Adolescenții și filosofia
Societate miercuri, 19 iunie 2024

Cancer – profil de țară

Fundaţia Renaşterea a organizat, pe 8 iunie, cea mai mare cursă caritabilă – ‘Race for the Cure’ România – destinată...

Cancer – profil de țară
Societate miercuri, 12 iunie 2024

Curajul e premiat

În această primăvară, Agent Green, organizație non-guvernamentală dedicată problemelor de mediu, a împlinit 15 ani de funcționare. În...

Curajul e premiat
Societate miercuri, 05 iunie 2024

De ce muncim?

Centrul de Strategie, Leadership și Dezvoltare Inteligentă din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării...

De ce muncim?

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company