EU for YOU! Aşa funcţionează UE
La şapte ani de la aderarea României la UE, după ce a trecut vremea discuţiilor privind avantajele sau dezavantajele aderării, s-a ajuns la o perioadă de consolidare a apartenenţei la Uniune.
Ana-Maria Cononovici, 16.07.2014, 11:16
La şapte ani de la aderarea României la UE, după ce a trecut vremea discuţiilor privind avantajele sau dezavantajele aderării, s-a ajuns la o perioadă de consolidare a apartenenţei la Uniune, prin creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la ce presupune şi ce reprezintă cetăţenia europeană. Dincolo de interesul pentru domenii precum justiţia, economia sau afacerile interne, drepturile şi obligaţiile ce derivă din apartenenţa la UE sunt centrate pe cetăţenii de rând.
Astăzi, ne-a reţinut atenţia un proiect didactic: “EU for YOU! Aşa funcţionează Uniunea Europeană!”. Roxana Morea, consilier de presă în cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, parteneri în proiect, ne-a spus desprece este vorba: “Proiectul a fost desfăşurat în parteneriat de Parlamentul European cu reprezentanţa Comisiei Europene, în 41 de şcoli şi a constat într-un soi de agendă cu informaţii europene, care a fost folosită în cursurile de istorie şi ştiinţe socio-umane. Un raport referitor la acest exerciţiu a fost făcut la începutul acestui an, iar în această perioadă este în curs de elaborare un raport general pe întregul proiect, care să includă şi recomandări despre importanţa continuării sau nu a lui. În principiu, părţile implicate sunt interesate în continuarea lui.”
Biroul de Informare al Parlamentului European în România a editat anul trecut volumul “EU for YOU! Aşa funcţionează Uniunea Europeană!”, un suport didactic dedicat elevilor din învăţământul preuniversitar, pe care l-a propus spre testare Ministerului Educaţiei Naţionale. Volumul a fost utilizat la disciplinele istorie şi ştiinţe socio-umane, în 41 de clase, respectiv adresându-se unui număr de 1.360 elevi din şcoli şi licee din Bucureşti şi din judeţele Braşov, Neamţ şi Suceava, pe parcursul primului semestru al anului şcolar 2013-2014. Rezultatele proiectului au fost evaluate în ianuarie de către instituţiile implicate, reieşind că manualul “EU for YOU! Aşa funcţionează Uniunea Europeană!” a fost un excelent suport pentru susţinerea disciplinelor opţionale cu tematică istorică şi a ştiinţelor socio-umane, cuprinzând informaţii pe înţelesul elevilor cu privire la modul în care funcţionează instituţiile UE. În consecinţă, a fost recomandată continuarea proiectului, pentru a le oferi cadrelor didactice noi resurse pentru organizarea unor activităţi ce vizează însuşirea unor cunoştinţe şi dobândirea unor competenţe care privesc cetăţenia europeană.
De ce sunt utile astfel de proiecte şi ce rezultate se aşteaptă în urma lor, ne-a explicat Roxana Morea, consilier de presă în cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti: “Proiectele de genul EU for You sunt parte dintr-un demers mai larg al instituţiilor europene, de a intra în dialog direct cu cetăţenii. De fapt una din principalele valori ale UE este credinţa în democraţie şi în respectarea statului de drept. Proiectul de care vorbeam, EU for You s-a desfăşurat în diferite state membre, într-unele din ele finanţate prin Fondul social european, într-altele prin resursele Reprezentanţelor din statele membre sau ale Birourilor de informare ale Parlamentului european. Toate aceste proiecte au avut ca punct principal dialogul între instituţiile europene şi cetăţenii din statul respectiv.”
Am întrebat-o pe Roxana Morea cum percep românii apartenenţa la UE, dar şi care este gradul de cunoaştere a funcţionării instituţiilor europene. “Din punctul de vedere al românilor, cetăţenia europeană este un aspect pozitiv, în continuare românii având încredere în instituţiile europene, în UE per ansamblu, şi de asemenea, în viitorul acesteia ca fiind un viitor pozitiv. Din păcate, nivelul de cunoaştere a UE, a instituţiilor europene, a întregii construcţii europene este destul de redus în România, doar 21% dintre români afirmând că sunt bine informaţi în acest sens. Dar ăsta nu e un motiv ca să renunţăm la ideea că românii sprijină UE şi viitorul acesteia.”
Proiectul “EU for YOU! Aşa funcţionează Uniunea Europeană!” urmează să fie extins la nivel naţional. Care sunt speranţele din umbra acestui demers? Roxana Morea: “Motivul pentru care se realizează aceste activităţi de informare a cetăţenilor europeni şi în speţă a cetăţenilor români e exact pentru a mări acest procent de 21% care se consideră bine informaţi. De obicei, dacă elevii sunt cei care se informează pe subiecte europene, şi, dacă aceşti tineri înţeleg, ei se vor implica mai târziu activ în construcţia europeană şi de asemenea îi vor informa pe cei din imediata lor apropiere despre ce înseamnă construcţia europeană.”
Paşi siguri pentru ca societatea civilă să înţeleagă rolurile instituţiilor europene, rolul de cetăţean european cu drepturile ce derivă din aceasta, dintre care unul dintre cele mai importante este acela de a participa la discuţii directe cu cetăţenii. Scop final: creşterea participării publice în ce priveşte dezbaterea despre drepturile cetăţenilor şi despre incluziunea socială în Europa.