Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în memoria lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

, 19.11.2024, 15:15

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în memoria lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume. Mai mulţi facilitatori de programe de comunicare non-violentă oferă cu această ocazie ateliere gratuite pentru mici şi mari.

Lavinia Popescu, facilizator comunicare nonviolentă, una dintrte organizatoarele evenimentului, a declarat:

“În fiecare an sărbătorim ziua lui Mahatma Gandhi, cel care este pionerul păcii în lume. Şi marcăm acest eveniment prin a oferi publicului ateliere de introducere în comunicare non-violentă. Acestea, ateliere sunt oferite cu titlu gratuit și invităm lumea să aleagă o temă cu care rezonează. Sunt mai mulți facilitatori care ne-am unit forțele ca să transmitem acest mesaj la cât mai multă lume, pentru că instrumentele din comunicare nonviolentă ajută la îmbunătățire a relațiilor, iar relațiile mai bune ajută la o calitate a vieții mai bună.”

Lavinia Hriţcu a experimentat personal o îmbunătăţire a relaţiilor cu cei din jur odată ce a deprins tehnicile comunicării nonviolente. Şi ea facilitator în cadrul Zilei comunicării nonviolente organizate la Iaşi, ne-a povestit:

“Au fost ateliere atât pentru adulți, cât și pentru copii. Atelierele pentru copii au fost susținute de două dintre colegele noastre care lucrează și în învățământ de ani de zile și au și experiență. Cred că e important ca fiecare persoană care ia contact cu ceea ce înseamnă comunicarea nonviolentă să fie un pic atentă la modul în care i se schimbă viața și la modul în care observă un impact mai mic sau mai mare.”

Interlocutoarea noastră a atenţionat asupra faptului de foarte multe ori tindem să ne impunem punctele de vedere și prin comunicare a nonviolentă am putea învăța că de multe ori ne dorim același lucru cu ceilalţi, dar aplicăm strategii diferite. Lavinia Popescu ne-a dat detalii:

“De exemplu, câteva titluri din atelierele pe care le-am avut sunt: “Cuvinte care apropie”, atelier pentru copii. Copiii învață să-și identifice emoțiile și nevoile și să folosească cuvinte care să ducă către un dialog pașnic și productiv. Un alt atelier a fost “Puterea lui, nu”, cum să stabilim granițe sănătoase și să ne respectăm unii pe alții.

Un alt atelier a avut titlul “Empatia Şacalului”, atelierul pe care l-am prezentat eu. E pentru cei mai avansați în domeniul comunicării nonviolente, pentru că sunt deja familiarizați cu ce înseamnă o atitudine defensivă sau agresivă și cum să o transformi în a îmbunătăți dialogul și a fi autentic și a aduce către o conexiune reală. Adesea credem că suntem empatici atunci când comunicăm cu cei din jur, dar de fapt suntem agresivi sau defensivi prin atitudinea pe care o avem.

Putem da sfaturi, crezând că suntem de ajutor celui cu care vorbim în mod real sau putem să răpim atenția către noi dând un exemplu personal, crezând că pe celălalt îl ajută.”

Lavinia Popescu s-a referit la atelierul cu titlul “Empatia şacalului”, explicând că se lucrează cu două personaje, șacalul și girafa, în care girafa se presupune că e acel personaj empatic, iar șacalul, acel personaj care atacă întotdeauna.

Se pare că atunci când atacăm înseamnă că o nevoie a noastră este cel mai adesea neîmplinită și dacă avem un dialog neproductiv cu o persoană care este în atac, putem să-i acordăm empatie, să încercăm să înțelegem care e nevoia din spatele atitudinii pe care o are și dacă noi venim în sprijinul acelui “caz” şi el se poate transforma în girafă, pentru că se vede luat în considerare. “Empatia șacalului” presupune să vezi un pic ce este și în spatele acelei atitudini, desigur, respectându-ți și tu granițele personale.

De la Petronela Radu, facilitator de comunicare nonviolentă și trainer-mentor într-o organizație multinațională, am aflat care a fost rolul ei în atelierele desfăşurate:

“Principalul pas sau primul pas al comunicări lor violente ar fi acela de a observa care îmi sunt trăirile, care îmi sunt gândurile, care îmi sunt nevoile, urmând apoi să îmi dau seama și să înțeleg care îmi este nevoia și să fac cererea către cealaltă persoană, ținând cont atât de sentimentele mele, cât și de sentimentele celuilalt.

Cât despre cum îl luăm în calcul pe celălalt, pare că ar fi ușor, așa, la o primă audiție, însă e nevoie de practică. E nevoie de atenție. Și cu practică, atenție și voință și intenție este posibil. Este un exercițiu care nu joacă rol de panaceu, sau de pastilă, am luat o dată și mi-a trecut. Este un exercițiu de lungă durată. Practic e un exercițiu cu noi însine. Şi cred că una din provocările vieții este lucrul cu noi înşine.

Și dacă e așa, atunci plecând chiar de la mesajul pe care îl rosește Gandhi, “fii tu schimbarea care o dorești în lume”, e de înțeles că de la noi începe schimbarea, de la noi începe comunicarea nonviolentă, de la noi începe, de la noi înșine, începe armonia.”

Pentru o viaţă plină de armonie, să încercăm să fim mai atenţi la modul în care comunicăm!

 

„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
foto: facebook.com/sapunulcheia
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
Foto: RRI (Ștefan Baciu)
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”
România la ea acasă marți, 22 octombrie 2024

Apa de Dunăre, bună de băut

Mai târziu, după 126 de ani, o ecologistă olandeză, Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers și partenerul ei, Maarten van der...

Apa de Dunăre, bună de băut
România la ea acasă marți, 15 octombrie 2024

Poveşti de pe Baltă!

Cartografii, interviuri cu oamenii locului, descoperiri privind  cuvintele vechi și noi din vocabularul local, observându-se influențele...

Poveşti de pe Baltă!

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company