Vizite la „domiciliu”
Costin Militaru se lasă greu intervievat, iar când, în sfârşit, acceptă să vorbească, face tot posibilul să creeze impresia că activitatea pe care o desfăşoară e absolut normală.
Corina Sabău, 23.02.2014, 08:48
Costin Militaru se lasă greu intervievat, iar când, în sfârşit, acceptă să vorbească, face tot posibilul să creeze impresia că activitatea pe care o desfăşoară e absolut normală. Medic generalist, specialist în reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, a preferat colaborarea cu ONG-uri în locul sistemului medical pe care-l consideră corupt. De zece ani colaborează cu Asociaţia Romana Anti-SIDA şi de trei cu Samusocial, organizaţie care şi-a propus să acorde ajutor persoanelor fără adăpost din Bucureşti. Astfel că dimineaţa se întâlneşte cu dependenţii de droguri, iar seara, Ambulanţa Samusocial patrulează străzile capitalei, doctorul Costin Militaru oprind unde consideră că este nevoie de ajutor. Pentru că mulţi dintre oamenii străzii au fost ajutaţi de Costin, acesta şi-a câştigat renumele de doctorul aurolacilor”. Când soseşte, oamenii ies din canale, ştiind că vor primi primul ajutor şi mâncare caldă. După cum povesteşte Costin Militaru, o activitate plină de avantaje: ”Ai libertatea să vezi oraşul şi să stai de vorbă cu oamenii, lucru care nu ţi se oferă într-un cabinet. Eu mă duc la oameni şi îi abordez. Am avut norocul de o foarte bună formare şi de o echipă foarte bună. Echipa noastră face lucrurile astea cu plăcere. Şi cu oamenii străzii glumim foarte mult. Şi când te duci la un om îngheţat cu o supă caldă, îi mai dai un sac de dormit şi nişte bocanci, nimeni nu spune “nu vreau să stau de vorbă cu tine!”.
Din 2004, de când lucrează la Asociaţia Română Anti-SIDA, Costin a întâlnit peste 20 de mii de consumatori de droguri, a colaborat cu Ministerul Sănătăţii şi a elaborat programe de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri. Se consideră norocos că a avut ocazia să facă asta şi spune că lucrul cu consumatorii de droguri l-a ajutat mult în formare. Atât ca medic, cât şi ca om. A întâmpinat, însă, şi dificultăţi: ”Când am început eu să lucrez, în 2004, munca noastră nu era legiferată. Tipul acesta de intervenţie, de reducere a riscului asociat consumului de droguri este cumva opus conceputul de antidrog. Noi încercăm să diminuăm sau să reducem riscurile la care se expun consumatorii. De aici au ieşit probleme cu poliţia, pentru că a trebuit să explicăm că noi nu facem o ilegalitate, ne-am luptat să introducem în legislaţie conceptul de harm reduction. O problemă foarte mare a fost lipsa fondurilor. Programele aceastea au început în 2004 cu bani de la Fondul Globan de Combatere HIV, Tuberculoză şi Malaria, bani care au venit până la intrarea României în UE. După aderare, nimeni n-a mai dat bani şi statul român se angajase ca programele demarate cu Fondul Global şi Banca Mondială vor merge mai departe cu banii noştri. Dar în momentul de faţă, tot cu fonduri internaţionale funcţionăm.”
Dacă la început consumatorii de droguri au fost reticenţi faţă de doctor, după primii doi ani de activitate, Costin Militaru împreună cu mica sa echipă a ajuns să ofere ajutor şi consiliere pentru peste şapte mii de persoane, cu vârste între 6 şi 75 de ani. Dar Costin Militaru nu s-a limitat numai la lucrul cu oamenii fără adăposturi şi consumatorii de droguri. Recent, după ce şi-a depus CV-ul la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, a fost selectat pentru a susţine un training în penitenciare: ”A fost o încununare a celor zece ani de muncă cu grupuri vulnerabile. Am mers în 16 penitenciare din România şi am lucrat cu peste 200 de deţinuţi în ultimele cinci luni. Aş putea spune că am avut cu ei o discuţie ca între prieteni despre ce înseamnă regulile în societate. Şi au fost foarte surprinşi pentru că nu cunoşteau lucruri de bază. De exemplu, nu ştiau că există anumite reguli între sot şi soţie, reguli diferite de cele pe care le aplici cu prietenii. De asemenea, am discutat despre ce înseamnă responsabilităţi, despre riscuri, care sunt cauzele pentru care ajungem să facem anumite lucruri. Şi cea mai interesantă discuţie a avut ca subiect adaptarea imaginii pe care ei o au despre societatea în care vor ieşi la imaginea reală a societăţii ”.
După zece ani de activitate, Costin Militaru a ajuns să cunoască stradă cu stradă cartierele cele mai sărace ale capitalei României. Uneori, câte un fost pacient, om al străzii sau fost deţinut, îl recunoaşte şi-l opreşte pe stradă. Costin speră să-şi poată practica în continuare în felul acesta meseria, pentru că urăşte ideea de a intra în sistemul medical instituţionalizat, deteriorat atât de medici, cât şi de pacienţi, precum şi ideile preconcepute ale societăţii.