Un teatru cu ascultare asistată
Teatrul “Gong a devenit primul teatru din România cu sistem de ascultare asistată pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Ana-Maria Cononovici, 14.01.2018, 13:36
Spectacole de animaţie, cu păpuşi şi cu actori sunt tentaţiile Teatrului pentru Copii şi Tineret Gong” din Sibiu. Instituţie înfiinţată în anul 1949, teatrul “Gong” este una dintre primele instituţii profesioniste de gen din ţară şi îşi respectă menirea de a educa şi forma artistic copiii şi tinerii folosind cele mai noi şi diverse forme de exprimare ale artei teatrale, dar şi proiecte ce pun un accent special pe educaţia prin participare şi incluziunea socială.
Astfel către sfârşitul anului trecut Teatrul “Gong” a devenit primul teatru din România cu sistem de ascultare asistată pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Am aflat detaliile acestui proiect de la Adrian Ţibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu: “De când am venit la Teatrul “Gong” mi-am dorit ca gradul de accesabilitate al teatrului să fie unul cât mai ridicat, dincolo de o vitrină de prezentare a spectacolelor noastre, ne-am dorit să fie o parte din comunitate. În acest sens în primă fază am implementat mai multe ateliere de tearu pentru copiii cu autism şi cei cu sindrom Down, dar mi-am dat seama că în oraşul nostru sunt şi mulţi copii surdo-muţi care nu vin la teatru. Am încercat să găsim soluţii, iar una dintre idei a fost să deschidem un alt sistem audio, astfel încât experienţa acestora să fie una cât se poate de normală la teatru.”
Emoţiile spectacolului de teatru sunt transmise de cele mai multe ori prin voce şi instrumente muzicale şi nimeni nu ar trebui să fie privat de bucuria asta, ne-a mai spus interlocutorul nostru. Şi cum este pentru prima dată când un teatru din România implementează un astfel de serviciu pentru publicul larg, l-am invitat pe Adrian Ţibu să ne explice despre ce este vorba mai exact: “E un sistem inovativ ce funcţionează pe un principiu relativ simplu: sunetul este preluat din sală cu ajutorul unor microfoane speciale, iar mai apoi mixat şi redat de un inginer de sunet printr-un sistem WiFi direct pe telefonul utilizatorului sau pe dispozitivele pe care le punem la dispoziţie gratuit de la teatru. Receptarea sunetului astfel prelucrat de pe scenă se face cu ajutorul unei aplicaţii disponibile în mod gratuit pe telefoanele ce rulează sistemul de operare Andoid, cât şi iOS, este vorba despre aplicaţia Sennheiser MobileConnect. Sunetul este transmis la cea mai înaltă calitate prin intermediul a patru canale audio şi permite ajustarea frecvenţelor în funcţie de nevoile persoanelor ce utilizează aceste dispozitive. Putem vorbi aici practic şi de un acces mai bun al bunicilor sau persoanelor în vârstă care nu aud aşa de bine, care prin folosirea acestor căşti au acces la o calitate mai bună a sunetului de pe scenă. Mai mult decât atât, pentru spectatorii atât copii cât şi adulţi cu implant cohlear am achiziţionat şi 20 de bucle cu inducţie ce pot transmite sunetul din sală ca semnal sonor către creier, e vorba despre un anumit tip de vibraţie. Accesul la dispozitive sau bucle de inducţie se face gratuit, în regim concesionat, pe baza unei rezervări la agenţia noastră de bilete.”
Rezervarea se face fie telefonic, fie online pe adresa agenţiei de bilete, cu cel puţin două zile înainte de spectacol. Teatrul Gong” poate pune la dispoziţia spectatorilor până la 30 de dispozitive de ascultare asistată la un singur eveniment, dar recomandă cu tărie ca utilizatorii cu smartphone-uri să îşi configureze propriile telefoane pentru a se conecta direct la sistemul de ascultare asistată.
Ca pentru orice premieră, sistemul a fost testat înainte de lansarea oficială pe piaţă, ne-a mai spus Adrian Ţibu: Track: “Sistemul e operativ din luna octombrie. Am vrut să avem două luni de teste. Am avut invitaţi la spectacolele noastre copii de la şcoala pentru educaţie inclusivă nr.2 din Sibiu, am făcut câteva ajustări în urma feedbackului lor, iar acum aceştia se pot bucura de un acces normal la orice spectacol. Sistemul poate fi folosit pentru orice tip de eveniment, fie că este vorba despre spectacolele noastre sau despre alte evenimente, conferinţe sau prezentări de film, doar pentru sala de la parter a teatrului, nu şi pentru cea de la etaj. În viitor vom avea grijă să implementăm sistemul şi la cealaltă sală.”
Pentru implementarea acestui sistem Teatrul Gong” din Sibiu, a colaborat cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, care au salutat iniţiativa şi au acoperit în totalitate costurile pentru acest serviciu. Dispozitivele pot fi folosite exclusiv în cadrul evenimentelor organizate de Teatrul Gong” Sibiu.
Ar mai trebui poate amintit că Teatrul Gong” beneficiază de o largă recunoaştere naţională şi internaţională, ajungând să reprezinte România la importante evenimente culturale din Europa, America, Africa şi Asia.