Un meci de baschet… altfel!
La sfârşitul lunii octombrie sportivi în scaun cu rotile, afiliaţi fundaţiei Motivation, şi blogeri cunoscuţi au jucat un meci de baschet mixt într-un mall bucureştean.
Ana-Maria Cononovici, 16.11.2014, 10:17
La sfârşitul lunii octombrie sportivi în scaun cu rotile, afiliaţi fundaţiei Motivation, şi blogeri cunoscuţi au jucat un meci de baschet mixt într-un mall bucureştean. Dincolo de caracterul sportiv al evenimentului şi vă pot spune că a fost un meci foarte disputat, în care sportivii cu mai multă experienţă în folosirea scaunului cu rotile au avut un clar avantaj, meciul s-a dorit o ocazie de a atrage atenţia asupra diverselor forme de discriminare cu care sunt confruntate persoanele cu dizabilităţi.
Adrian Szelmenczi, coordonatorul proiectului, ne-a spus cum i-a venit ideea: Ideea a venit destul de simplu. Este suficient să facem o scurtă plimbare prin Bucureşti şi să vedem că persoanele cu dizabilităţi au accesul dramatic îngrădit la viaţa publică. Şi aici discutăm de lucruri simple, cum ar fi bordurile care nu sunt coborâte şi care pun probleme foarte mari oricărei persoane în scaun rulant care ar dori să treacă o stradă, spre exemplu, în Bucureşti, sau să folosească un autobuz sau un tramvai. Ştiu că la metrou lucrurile stau un pic mai bine, dar în ceea ce priveşte transportul în comun de suprafaţă lucrurile stau încă foarte prost. Apoi am văzut maşini parcate aiurea pe trotuar, care îi pun în dificultate chiar şi pe cei în scaun rulant, pentru că de multe ori nu au pe unde să treacă. Şi de aici am tras o concluzie foarte simplă: autorităţile publice din Bucureşti nu fac suficiente lucruri pentru a accesabiliza oraşul. Nu sunt doar persoanele cu dizabilităţi, care sunt afectate, suntem noi toţi, mame care îşi duc copiii în cărucioare, bătrâni, copii. Meciul e un mod de a atrage atenţia asupra faptului că persoanele cu dizabilităţi există, chiar dacă nu le vedem, există şi de multe ori sunt condamnate să stea acasă.”
Echipele au fost formate din personalităţi media cunoscute care au învăţat pe loc să joace baschet după regulile jocului într-un scaun cu rotile, alături de sportivii Motivation, iubitori ai jocului de baschet în scaunul rulant şi al altor sporturi.
L-am invitat pe Andrei Bratu, un tânăr de 24 de ani, student la Universitatea de Sociologie din Bucureşti, să ne spună de ce participă la acest meci. Mă aflu aici la iniţiativa Active Watch şi a fundaţiei Motivation, să jucăm un meci de baschet demonstrativ şi să mai ieşim din casă. Este dificit să ieşi din casă, Bucureştiul în sine nu prea e accesibil, dar ne chinuim şi facem şi noi ce putem. Am început să joc baschet în 2012, la o tabără din Bran, acolo mi-a plăcut foarte mult, mi-am zis să încerc şi în Bucureşti, şi s-a prins de mine, mi-a rămas ca hobby.”
Andrei merge la facultate cu maşina personală şi a ales o facultate care are lift. Ajungând să folosească scaunul cu rotile de copil, în urma unei erori medicale, Andrei s-a obişnuit cu atitudinile mai ciudate ale oamenilor faţă de persoanele cu dizabilităţi. Sugestia lui pentru toţi oamenii este să iasă din casă şi să facă mai mult sport.
Sportivii Motivation fac baschet de foarte mult timp şi joacă în competiţii la nivel naţional. Irina Zamfirescu, de la Active Watch ne-a spus că după acest meci de baschet va urma o campanie de convingere a autorităţilor că e momentul să redăm oraşul tuturor cetăţenilor şi că noi, toţi oamenii trebuie să avem mai multă răbdare: Vrem să aducem pe agenda publică problema discriminării persoanelor cu dizabilităţi. În momentul de faţă ei nu au acces la cel mai de bază bun public, oraşul, şi de aici decurge discriminarea privind accesul la educaţie, accesul la piaţa muncii, e un semnal de alarmă.”
Înaintea meciului persoanele din media care au ales să participe la meciul în scaun cu rotile au încercat să înveţe din regulile şi tehnicile jocului. Alin Săftel, antrenorul echipei Motivation Ilfov, ne-a spus că a fost un meci destul de disputat şi a adăugat: Am încercat să le spun câteva cheiţe din folosirea scaunului rulant, nu am reuşit să le spun prea multe, s-a şi văzut la joc, când se mişcau destul de greu. Până au învăţat, s-a terminat meciul.”
Cristian China Brita este un blogger care a ales să participe la acest meci. Cum i s-a părut?
A fost o lecţie de viaţă. Pentru că noi practic am stat pentru câteva minute să experimentăm ceea ce oamenii ăştia trăiesc cu adevărat. Dintr-o dată, ceea ce noi luăm de-a gata, faptul că – aşa cum zic ei, cel de la fundaţia Motivation:”suntem picioraşi”, adică avem picioare, nouă ni se pare absolut firesc. Ne-au aşezat şi ne-au bătut rău. Diferenţa dintre noi şi ei a fost senzaţională, noi am fost praf, ei au fost extraordinari. Dar ce e minunat ce se întâmplă aici, e că te încarci de energia şi entuziasmul lor, te uiţi la ei şi înveţi nişte lucruri. Astfel încât micile probleme zilnice încep să ţi se pară nişte prostii. Şi înveţi să te bucuri de viaţă mult mai mult decât o făceai.”
Jocul a fost antrenant, amuzant, comentat cu mult umor de un cunoscut comentator sportiv, Cristian Ţopescu. Toţi participanţii au primit diplomă, iar noi, toţi privitorii, am primit din entuziasmul jucătorilor.
Active Watch, Motivation Romania şi Light into Europe, organizatorii evenimentului şi-au mai atins unul din scopurile declarate: au arătat publicului larg că persoanele în scaun cu rotile sunt oameni care pot să facă foarte multe lucruri, care trebuie să fie printre noi, în număr cât mai mare.