Un festival ca o poveste
Aflat deja la cea de-a cincea ediţie, Festivalul NARATIV este organizat de Asociaţia Curtea Veche şi se desfăşoară cu avizul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti
Ana-Maria Cononovici, 21.03.2023, 15:00
Aflat deja la cea de-a cincea ediţie, Festivalul NARATIV este organizat de Asociaţia Curtea Veche şi se desfăşoară cu avizul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Ce înseamnă el în numere: 2 zile, 30 de pedagogi, 100 de ateliere gratuite pentru elevi.
Iren Arsene, directorul Editurii Curtea Veche și președintele Asociației Curtea Veche, ne-a povestit. „Propunem să apropiem copiii de carte, de lectură, așa în general și vor fi la sfârșitul săptămânii, 25-26 martie, la Colegiul Național Școala Centrală, peste 30 de ateliere diferite, care, repetându-se, vor ajunge la 100 de ateliere, unde copiii între 7 și 14 ani pot participa la diverse ateliere conduse de actori, de profesori, de chimiști, oameni pricepuți în meseriile lor, care să povestească că totuși, toate meseriile se bazează pe o carte sau pe mai multe cărți. Așadar, putem să vorbim despre ateliere de actorie, despre anatomie, despre bandă desenată, invităm și campioni la sport și lectură, cititul de plăcere în rândul adolescenților. Cum să facem asta? În timp ce copiii sunt în sală la orele alese, părinții pot discuta, îl așteptându-i cu psihologi, care dau poate câteva idei despre ce înseamnă cititul de plăcere, cum putem declanșa și mai apoi menține acest obicei și multe alte ateliere.”
Asociația Curtea Veche a fost înfiinţată în luna martie a anului 2014, pentru a dezvolta într-un mod independent şi sustinut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing, prin programul naţional alternativ de lectură „Cărţile copilăriei” care îşi propune cresterea reală a interesului copiilor şi tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului de înţelegere a textelor şi cresterea consumului de carte din România. Întrebată câţi copii participă la Festivalul NARATIV; Iren Arsene ne-a spus: „Noi am avut la ediția de dinainte de pandemie 1.500 de elevi pe sfârșit de săptămână. Și atunci am avut două sfârșituri, adică consecutiv, sâmbătă și duminică și apoi următoarea, sâmbătă și duminică. Acum avem un singur weekend, sper să avem tot atâția, adică 100 de ateliere cu 15-20 de copii înscriși per atelier.”
Iren Arsene consideră că, pentru a avea copii cititori, trebuie să îi încurajăm: „Dacă nu-i ajutăm, atunci nici nu putem să avem aceste așteptări, pentru că știți câte alte posibilități au în ziua de astăzi copiii. Așadar, dacă îi învățăm, dacă acest obicei poate cumva să fie instalat, atunci sigur vor citi. Dar adulții sunt responsabili pentru asta și de aceea încercăm și noi să ne facem datoria și să abordăm cumva legătura din multe puncte de vedere. Adică, cum să facem o piesă de teatru dintr-un text, cum să facem o dezbatere, cum să vorbim despre diferite cărți din literatura universală. Şi dacă prind această plăcere, atunci o vor citi. Dar dacă nu se întâmplă asta la școală sau nu se întâmplă acasă, sau nu au o altă șansă să se apropie de carte, atunci probabil că încet-încet, după ce se termină școala, nu prea mai citesc.”
Dezbatere, actorie, improvizaţie, bandă desenată, storytelling, creative writing, dar şi programare, ecologie, astronomie, chimie şi fizică sau chiar educaţie financiară se numără printre atelierele propuse în cadrul Festivalului NARATIV.
Elevii se pot înscrie online la atelierul preferat sau pot opta pentru a participa la mai multe ateliere. Fiecare atelier va avea o durată de 50 de minute şi va fi urmat de o pauză. Cei mici vor fi încurajaţi să pună întrebări şi să discute liber, stimulându-le astfel gândirea şi comunicarea. De exemplu, în cadrul atelierului „Jurnalistul de poveste”, cei mici sunt invitaţi să exploreze un text alături de regizorul Barna Nemethi şi să descopere secretele poveştii prin tehnici de investigaţie care le vor stârni curiozitatea şi interesul faţă de citit.
Prin dialogurile organizate pentru părinţi, aceştia pot afla care sunt cele mai bune metode prin care îi pot încuraja pe cei mici să descopere bucuria lecturii, participând la conferinţa „Cum dobândim obiceiul lecturii”, susţinută de Nora Neghină, psiholog, psihoterapeut şi expert mindsight.
Participarea este gratuită pentru elevi, iar aceştia se pot înscrie pe www.narativ.ro.