Un brand mănăstiresc
Pe malul stâng al râului Nera, la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei, în apropierea localităţii Sasca Montană, a fost pusă, în toamna anului 1994, piatra de temelie a unui aşezământ monahal, la iniţiativa unui doctor originar din zonă.
Ana-Maria Cononovici, 26.11.2017, 12:44
Pe malul stâng al râului Nera,
la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei, în apropierea localităţii Sasca Montană, a fost pusă, în
toamna anului 1994, piatra de temelie a unui aşezământ monahal, la iniţiativa
unui doctor originar din zonă. Încă din anul următor, mănăstirea a început să
se extindă datorită înfiinţării mai
multor ateliere pentru îndeletnicirile călugăriţelor. Şi asta şi pentru că
unicitatea Mănăstirii Nera constă în faptul că peste 80 la sută dintre măicuţe au studii superioare, fiind
absolvente în special ale facultăţii
de psihologie şi medicină,
altele fiind asistente medicale. Astfel, dincolo de ateliere de pictură,
litografie şi sculptură în lemn, nu a surprins crearea unui atelier de plante
medicinale şi mai apoi a unui laborator, în care măicuţele au început să
prelucreze plantele medicinale culese. În căutarea plantelor medicinale
măcuţele pornesc pe Cheile Nerei, ajungând uneori chiar şi pe Muntele Semenic.
Simona Huţuţuc, reprezentanta
unei firme care comercializează produsele mănăstirii, ne-a
spus că atractivitatea este dată
de modul în care sunt realizate
aceste preparate pe bază de
plante: Clienţii apreciază foarte mult faptul că produsele sunt create după
reţete proprii, inspirate din vechile leacuri tradiţionale şi mănăstireşti şi
că întregul proces de producere, de la cules, uscare, mărunţire şi până la
preparare, ambalare şi etichetare este făcut manual, chiar de către măicuţele
de la Mănăstirea Nera. Produsele au la bază extracte concentrate din plante,
din fructe culese de pe Valea Nerei şi din Munţii Banatului, o zonă care ştim
că este foarte bogată în ceea ce priveşte diversitatea plantelor medicinale.
Rasofora Caliopia de la
Mănăstirea Nera ne-a spus de unde a început povestea produselor realizate aici: Este povestea căutării de a sluji Domnului şi oamenilor, potrivit cu
îndeletnicirea noastră ca monahi. Există această imagine a bisericii ca spital
duhovnicesc, ca lăcaş de tămăduire şi, de altfel, în spaţiul nostru românesc,
bolniţele (lăcaşuri pentru îngrijirea bolnavilor) au fost construite în preajma
mănăstirilor, unde încă din vechime au existat călugări cunoscători ai
plantelor de leac. Îndeletnicirea noastră cu plăntuţele am simţit-o ca o
continuare a acestei tradiţii mănăstireşti. Cu sprijinul ctitorului mănăstirii
noastre, domnului doctor Pavel Chirilă, am pornit la drum pe acest făgaş al fitoterapiei,
pentru a pune în valoare, pe de-o parte bogăţia florei medicinale din Banat, pe
de alta, reţetele de leacuri pentru diverse afecţiuni pe care cei din vechime
le tratau slujindu-se îndeosebi de plante.
Rasofora Caliopia ne-a spus ce
au deosebit aceste produse mănăstireşti: Spunem că sunt produse manufacturate
cu suflet, sunt produse naturale, fără adaosuri chimice, fără elemente
sintetice, conservanţi, coloranţi, ca o preţuire pentru darul vieţii şi al
sănătăţii, pe care ne dorim să-l oferim celor care caută remedii naturiste şi
leacuri mănăstireşti.
Ceaiuri, apoi tincturi, uleiuri
au reprezentat primii paşi. Apoi varietatea produselor a crescut, ne-a mai spus
Rasofora Caliopia şi a adăugat: Am urmărit ca reţetarele noastre să cuprindă,
cum reflectă şi majoritatea denumirilor, un complex de plante, astfel încât
produsele să aibă o acţiune mai eficientă în felurite afecţiuni. Sunt apreciate
combinaţiile de ingrediente pe care le-am ales, ca de exemplu săpunul lichid cu
Coada şoricelului şi Lemnul Domnului, cel cu Pelin şi tărâţe, miere cu inula şi
altele.
Am întrebat-o pe Simona Huţuţuc,
care sunt cele mai apreciate produse: Sunt cremele naturale cu propolis,
pelin sau tătăneasă, avem uleiurile de salvie, busuioc sau cimbrişor cu
oregano, săpunurile naturale cu lavandă, oţetul adistop, care are o reţetă
specială şi stimulează scăderea greutăţii corporale, reglează tranzitul
intestinal şi favorizează eliminarea toxinelor, iar anul acesta măicuţele de la
Mănăstirea Nera au lansat şi gama de produse apicole şi suplimente complexe,
care conţin diferite asocieri de plante, pulberi din plante cum ar fi muşeţel,
leurdă, frunze de mesteacăn sau urzici şi multe alte plante, pe care le
cunoaştem cu toţii, ori din tradiţie, ori de la bunici.
Macerarea la rece, fermentarea naturală, extracţiile
uleioase şi hidro-alcoolice, dar şi dorinţa de a ajuta stau deopotrivă la baza
acestor produse devenite tradiţia unei tinere mănăstiri.