Ultramaraton pe Via Transilvanica
Să alergi un Ultramaraton este cu siguranţă o provocare.
Ana-Maria Cononovici, 19.04.2022, 16:48
Să alergi un Ultramaraton este cu siguranţă o provocare. Dar să ai posibilitatea să alergi zilnic câte un Ultramaraton timp de opt zile pe cel mai frumos drum din România, pe Via Transilvanica, este doar „Transylvania Legends”. O poveste ca o experienţă de viaţă, despre care ne-a relatat Florin Alexandru, organizator al ultramaratonului.
„Ideea a venit în momentul în care am văzut că cei de la Tăşuleasa, mai exact Tibi şi Alin Uşeriu, au făcut acest proiect minunat Via Transilvanica. Din prima clipă de când am văzut proiectul mi-am dat seama că este o oportunitate imensă pentru noi, pentru fiecare român, să promovăm România. Pentru că , într-adevăr, e magică Via Transilvanica şi spun asta din perspectiva faptului că este exact aşa cum a fost Europa acum foarte mulţi ani. Practic au rămas lucrurirle neschimbate acolo şi e o adevărată bucurie să vezi România aşa cum e ea, la firul ierbii, pe Via Transilvanica.”
Via Transilvanica este singura zonă din Europa ce a rămas la fel ca în secolul al XIX-lea. Pentru a doua oară iubitorii de alergat şi de munte se pot aşterne drumului, cum se spune în poveşti.
Vine cu detalii Florin Alexandru: „Suntem la ediţia a doua, practic anul trecut a fost o primă ediţie minunată, în care am fost ca o familie, ne-am bucurat mult de tot. Anul acesta suntem la a doua ediţie, începe în 13 mai şi se termină în 21 mai, sunt nouă zile pe traseu, dintre care opt alergăm, plus o zi de pauză, în care ne bucurăm împreună şi construim la familia asta,Transylvania Legends.”
Florin Alexandru, organizator al ultramaratonului, a precizat: „Sunt opt etape de Ultramaraton. Ce înseamnă asta: un minim de 80 de kilometri alergaţi într-o singură zi. Începem în 13 mai, după cum spuneam, cu o primă etapă de 80 de kilometri, de la Putna până la Pasul Mestecăniş. După care urmează o a doua etapă, până la Tăşuleasa, tot de 80 de kilometri, după care o a treia până la Şieuţ, de vreo 90 de kilometri, o a patra etapă de la Şieuţ până la Câmpul Cetăţii, un loc foarte frumos, în care găsim pădure multă şi foarte mulţi urşi. După care urmează alte patru etape cu acea zi de pauză, despre care spuneam mai devreme, în mare mare toate acoperind aceeaşi distanţă.”
L-am întrebat pe Florin Alexandru cine sunt participanţii şi dacă alergătorii de anul trecut se încumetă să intre în competiţie din nou:
„Sunt alergători cărora le place muntele şi vor să se aventureze şi nu doar muntele, zona de dealuri, aşa cum e în mare parte Via Transilvanica, alergători ce participă la astfel de concursuri şi cumv au experienţă în a participa la concursuri foarte lungi cum este acesta. Dar nu e neapărat nevoie să fie aşa, pentru că pot fi şi alergători care doresc să alerge doar 20 de kilometri sau doar 40 de kilometri. Partea bună la alergarea montană este că nu trebuie să alergi tot timpul. Foarte mulţi au impresia că trebuie să alergi acei 40 de kilometri continuu. Nu e aşa. Noi avem puncte de control, ne oprim pe traseu, ne mai şi plimbăm, uneori chiar uităm pe unde suntem, fiindcă e atât de frumos locul încât ne bucurăm practic de experienţă în sine. De fapt, noi când alergăm pe munte nu o facem doar pentru rezultat, ci o facem pentru că ne place foarte mult să facem asta, ne bucură activitatea în sine. Cei care au venit anul trecut vin şi anul acesta, iar înscrierile sunt deschise, le vom închide în data de 30 aprilie, cu o mică fereastră de două zile în mai. Aşa că e de preferat să vă grăbiţi, dacă vreţi să veniţi la Transylvania Legends. Atmosfera e minunată, suntem ca o familie, în fiecare zi, pe lângă faptul că alergăm împreună de cele mai multe ori, seara ne întâlnim cu toţii în jurul focului, povestind despre ceea ce se întâmplă acolo şi ne bucurăm de viaţa de munte, de familie, de montagnard.”
Am înţeles astfel că Transylvania Legends este o poveste despre munte, viaţă, prietenie, familie. Şi că noi toţi ar trebui să promovăm România.
Florin Alexandru: „Cred că avem o datorie morală să promovăm România. Consider că multă vreme nu am făcut asta şi e de datoria noastră, a generaţiei noastre, să facem asta. Iar din punctul meu de vedere Via Transilvanica este o călătorie în timp a ceea ce este România şi face parte din patrimoniul nostru, din ceea ce noi numim România, la modul propriu. Şi e necesar să facem doar o mică bucăţică din această Via Transilvanica şi ne dăm seama de fapt ce ţară frumoasă avem, ce superbă e România şi cât de mult ar trebui să o promovăm fiecare dintre noi, fiindcă e chiar superbă aşa cum e!”
Aşa că nu întârziaţi să vă înscrieţi în familia Transylvania Legends pentru a descoperi viaţa la superlativ!