Turneul „Drumul Libertății”, omologat de Guinness World Records
La împlinirea a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 și a ideii de libertate, violonista Diana Jipa și pianistul Ştefan Doniga au pornit în turneul ce a purtat numele de "Drumul Libertății". A fost unul dintre cele mai ample și mai importante proiecte de promovare a culturii române la nivel mondial, prin care artiştii au adus României primul Record Mondial pentru „Cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele”.
Ana-Maria Cononovici, 04.02.2025, 17:00
La împlinirea a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 și a ideii de libertate, violonista Diana Jipa și pianistul Ştefan Doniga au pornit în turneul ce a purtat numele de „Drumul Libertății”. A fost unul dintre cele mai ample și mai importante proiecte de promovare a culturii române la nivel mondial, prin care artiştii au adus României primul Record Mondial pentru „Cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele” , fiind recunoscuți drept singurii muzicieni din lume care au cântat în mai puțin de 100 de zile pe toate cele 7 continente și primii care au susținut în Antarctica un concert profesionist de muzică clasică.
Ştefan Doniga ne-a povestit: “Turneul nostru a pornit din dragoste pentru muzica românească. Noi, de fapt, ne dorim să arătăm către cât mai multă lume și cât mai diversă și din colțuri cât mai îndepărtate ale lumii, bogăția și diversitatea și tot ceea ce avem frumos în muzica românească. Și lucrurile astea au crescut puțin câte puțin în cei 7 ani de când colaborez cu Diana Jipa, în sensul în care la început au fost proiecte locale, proiecte adresate publicului din România și în general elevilor, o direcție la care am rămas credincios și acum, pentru că suntem foarte aproape de elevi de fiecare dată când putem.
Şi în baza experienței pe care am acumulat-o pas cu pas, ne-am extins aria de exprimare, în așa fel încât în 2023 am ajuns să fim primii muzicieni români care au făcut înconjurul planetei într-un singur turneu de concerte. Iar experiența asta ne-a spus că putem. Ne-a spus că rezistăm la deplasări foarte lungi, la o logistică foarte complexă, că știm să o facem. Așa că am ajuns la această concluzie că a face un record mondial, în primul și în primul rând un record mondial, Guiness, este, în primul rând, un vector foarte bun de promovare, pentru că am auzit cu toții de Cartea Recordurilor. Am crescut de mici cu această fascinație a celor care fac pentru prima dată lucruri în lume. Așa că ne-am gândit că dacă am face și noi pentru prima dată înconjurul planetei, pe toate continentele, în mai puțin de 100 de zile, s-ar putea să atragem atenția și altfel decât prin simpla prezență pe scenă.”
Diana Jipa a completat: “Ne-am propus să marcăm cumva într-un mod memorabil 35 de ani de la Revoluție. De aceea s-a și numit Drumul Libertății, noi având deja experiența turneului pe care l-am făcut cu un an în urmă, și anume cel în jurul lumii, în care am fost primii muzicieni, cel puțin din România, care au făcut acest demers, să spunem că am fost pregătiţi pentru ceva mai mare, mai important, mai solicitant, cum a fost acest turneu în care am marcat toate continentele, primele șase cam în 21 de zile, iar Antartica ne-a rămas și astfel am însumat 98 de zile și 22 de ore, așa cum spune și recordul Guiness Book. Închipuiţi-vă toți acești ani în care am muncit foarte mult pentru a putea fi cu adevărat artiști! Abia în momente de acest gen realizăm că putem spune că lăsăm ceva în urmă, ceva să inspire pe ceilalți, mai ales pe cei tineri, să-și dea seama că dacă muncești, dacă ții la visurile tale, ele pot deveni realitate.”
Iar publicul a fost mereu fascinat, după cum ne-a spus Diana Jipa: “Noi având exclusiv muzică românească în repertoriu, în programul tuturor acestor recitaluri, bineînțeles că aveam din când în când emoții. Dar tocmai pentru că muzica românească este foarte variată, noi mergând exact pe acest lucru și anume fiecare compozitor era de o etnie diferită, așa că varietatea, pentru a întruchipa ideea de libertate, a servit foarte frumos acestui demers și publicul a apreciat lucrul ăsta. Au fost foarte fascinați de ceva atât de exotic mai ales pentru continentele mai îndepărtate.”
Şi cum primul record GUINNESS din domeniul muzical a fost înregistrat de membrii trupei Metallica, în anul 2013, pentru concerte pe toate continentele, l-am întrebat pe Ştefan Doniga dacă aceasta a fost o sursă de inspiraţie: “Eu sunt un mare admirator al celor de la Metallica, am crescut cu muzica lor, sunt un consumator de muzică clasică și Heavy Metal, așadar era cu neputință să ies de sub influența, de sub magia celor de la Metallica și știam că ei au cântat în Antarctica încă de când au reușit lucrul ăsta, din 2013.
M-a inspirat foarte mult acest curaj pe care l-au avut și ce a fost frumos este că acum, când am zburat în Antarctica cu Diana Jipa, am zburat evident cu singura companie de zboruri antactice care face legătura între Puntarenas, orașul unde am avut baza, și stațiile științifice din Antartica. Și am avut în în grupă, în echipaj, crew, cum se spune în limba engleză, oameni care acum 11 ani şi jumătate au lucrat cu cei de la Metallica. Ba chiar ne-am făcut și niște poze cu niște tricouri cu Metallica și nu vă ascund că intenționăm să le comunicăm lucrul acesta muzicienilor americani, pentru că într-adevăr ne-au inspirat, ei au inspirat generații întregi în diverse feluri și direcții.”
Dincolo de provocările transportării pianului şi viorii în întreaga lume, a găsirii momentului potrivit pentru aterizare în Antarctica, turneul a adus şi surprize emoţionante, precum întâmpinarea făcută în Antractica de cei de la sol, îmbrăcaţi în tricouri albastru, galben, roşu, după cum ne-a povestit Ştefan Doniga. Cei doi artişti rămân fideli prin proiectele lor viitoare promovării frumosului autentic românesc! Felicitări!