Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Tribul pe două roţi

La cei 23 de ani ai săi, Ariel Constantinof este poate cel mai tânăr şef de trib şi, cu siguranţă, unul dintre cei mai energici când vine vorba să militeze pentru drepturile comunităţii pe care o conduce.

Tribul pe două roţi
Tribul pe două roţi

, 15.12.2013, 07:30

La cei 23 de ani ai săi, Ariel Constantinof este poate cel mai tânăr şef de trib şi, cu siguranţă, unul dintre cei mai energici când vine vorba să militeze pentru drepturile comunităţii pe care o conduce. O comunitate din ce în ce mai puternică, mai numeroasă şi mai prezentă în peisajul urban din România zilelor noastre: cea a bicicliştilor. Cunoscut iniţial drept bloger şi mai apoi drept organizator de marşuri şi evenimente pentru drepturile bicicliştilor, Ariel Constantinof a decis în urmă cu doi ani să pună pe picioare, după un model occidental, o firmă de curierat pe două roţi. Aşa a apărut Tribul.



Deşi şi alţii pedalează, serviciul nostru e diferit prin modul nostru de lucru şi de organizare. Facem un singur tip de livrări şi anume unul direct. În clipa în care ne-ai sunat, noi, în maxim două, trei ore, trebuie să ridicăm şi să şi livrăm. Avem un tarif unic, indiferent de distanţă, de condiţiile meteo şi de greutatea coletului, atâta timp câte el încape în spatele curierului. E un tarif de 18 lei care, în comparaţie cu ce e pe piaţă în clipa asta e chiar sub jumătate faţă de alte tarife.



Dar nu tariful este cel care îi face pe bucureşteni să apeleze la curierii din Tribul, ci faptul că această afacere este, în primul rând, una socială. Plasată sub egida organizaţiei ecologice MaiMultVerde, Tribul redirecţionează automat 10% din profit către proiecte sociale, luptând în felul acesta pentru reintegrarea bicicletei în societatea românească. În consecinţă, nu este de mirare că principalii clienţi ai Tribului sunt ei înşişi împătimiţi ai pedalatului. Ariel Constantinof:



Am impresia că o mare majoritate a clienţilor noştri ne folosesc pentru cine suntem noi şi mai puţin pentru serviciile oferite. Este încă o perioadă în care bicicleta este văzută ca o chestie foarte cool şi lumea ştie de acel procent de 10% şi vrea atunci să ne folosească şi să se mândrească cu asta, cu faptul că au lucrat cu noi. Am observat această atitudine şi nu ştiu cât e meritul nostru şi cât al bicicletei.



Chiar dacă curierii din Tribul sunt cunoscuţi în capitală pentru umorul şi atitudinea optimistă pe care o afişează în faţa clienţilor fie ploaie, fie vânt, totuşi succesul unei afaceri pe două roţi este legat şi de dinamica ascendentă pe care o înregistreaza în momentul de faţă bicicleta ca mijloc de transport în traficul nebun din Bucureşti. Doar în 2012, românii au cumpărat 380.000 de biciclete faţă de 72.000 de maşini, ceea ce i-a făcut pe cei de la Daily Mail să titreze într-o ediţie din octombrie trecut – Românii au ajuns cei mai mari iubitori de biciclete din Europa”.



O afirmaţie cu atât mai surprinzătoare cu cât, până în urmă cu vreo douăzeci de ani, mersul pe bicicletă era, la noi în ţară, mai degrabă hulit decât încurajat, îşi aminteşte Alex Dinu, zis Moşul, care, la o vârsta de puţin peste patruzeci de ani, este unul din vârstnicii” tribului.



Eu am trăit o perioadă în care mersul pe bicicletă era marginalizat. În concepţia oamenilor era ceva de genul – dacă ai bicicletă înseamnă că n-ai maşină şi deci eşti sărac. Îmi pare foarte bine că lucrurile astea s-au schimbat.



Nu numai că bicicleta nu mai este asociată în mentalul colectiv cu sărăcia, dar graţie curieratului pe două roţi, ea reuşeşte să îmbine utilul cu plăcutul. Câştigând un procent de 40% pe livrare, curierul poate să ia câte comenzi doreşte pe zi, ajungând practic să-şi controleze singur veniturile la sfârşit de lună. Totuşi, deşi sumele încasate nu sunt foarte mari, libertatea de mişcare în adevăratul sens al cuvântului face toţi banii.



Alex Dinu: Practic, pentru mine este ca un vis împlinit pentru că fac exact ceea ce-mi doresc. Îmi place şi curieratul ca job, îmi place că pot lucra între prieteni, că una este să te duci la muncă din obligaţie, ca să câştigi bani şi să-ţi câştigi existenţa şi alta e să te duci la serviciu cum te-ai duce la o plimbare sau în concediu, deci total degajat.



Cine sunt cei care au ales să facă parte din Tribul şi să lupte în număr de kilometri pedalaţi pentru a aduce în deplină siguranţă bicicleta pe străzile aglomerate ale capitalei? Suntem o mână de oameni pasionaţi de biciclete, puşi pe fapte mari şi frumoase, afirmă Ariel Constantinof pe site-ul organizaţiei: Mizez foarte mult pe faptul că noi suntem unii din cei mai omenoşi şi prietenoşi curieri şi asta vine din nou din faptul că sunt oameni pasionaţi de ceea ce fac, adică din plăcerea de a pedala, sigur dacă nu plouă. Dar chiar şi atunci. O să vezi un curier plouat, dar tot o să vină la tine şi o să-ţi zâmbească. Să nu credeţi că am făcut un training pentru asta, pur şi simplu aşa suntem noi, ăştia sunt oamenii pe care vreau să-i am în trib.



O atitudine care atrage clienţii ca un magnet şi care-i face de altfel să apeleze la cei din Trib uneori pentru cele mai năstruşnice comenzi.



Alex Dinu: Am livrat şi cărămizi şi sănii şi pâlnii şi buchete de flori. Odată, cineva şi-a uitat acasă sandviciul pe care trebuia să-l mănânce la prânz şi a sunat la mine să mă duc să i-l aduc.



Cu cât pedalează mai mult, cu atât Tribul lui Ariel Constantinof luptă mai înverşunat împotriva poluării, contabilizând zilnic pe site-ul său, cantitatea de CO2 salvată. Până acum peste 6000 de tone. În plus, cu un număr de comenzi în continuă creştere şi cu din ce în ce mai mulţi membri, Tribul este genul de afacere despre care se poate spune fără ezitare că merge ca pe roate.

Foto: zainab mlongo / unsplash.com
România la ea acasă marți, 24 decembrie 2024

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun

Nimic mai frumos în perioada sărbătorilor de iarnă decât decoraţiunile de Crăciun, care împodobesc bradul, sau ornează clădiri! Puţini...

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun
„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
foto: facebook.com/sapunulcheia
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
Foto: RRI (Ștefan Baciu)
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 19 noiembrie 2024

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în...

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company