Tribal Fest
Andreea Bonea este absolvent de drept şi fost manager de proiect la Google şi Yahoo. După 9 ani de muncă în Sillicon Valley, în Statele Unite ale Americii, s-a întors acasă, cu un bagaj impresionant de cunoştinţe şi un hobby
România Internațional, 10.11.2013, 06:56
Andreea Bonea este absolvent de drept şi fost manager de proiect la Google şi Yahoo. După 9 ani de muncă în Sillicon Valley, în Statele Unite ale Americii, s-a întors acasă, cu un bagaj impresionant de cunoştinţe şi un hobby: belly-dancing, sau, mai pe româneşte, dansul din buric. Cum a descoperit Andreea Bonea acest tip de dans, ne povesteşte chiar ea.
Când am ajuns în Sillicon Valley, în primul an, am stat un pic şi am observat care e mersul… Mi-am dat seama că oamenii în afară de slujba lor principală au şi hobby-uri. Eu nu îmi făcusem încă prieteni, nu aveam o viaţă socială aşa de bogată, mi-am dat seama că pentru a putea accesa o comunitate, în afară de cea de la muncă ar trebui să îmi găsesc un hobby. Iniţial eram foarte atrasă de flamenco mi se părea un dans foarte puternic, dramatic, însă mi-am dat seama că nu sunt chiar aşa de pasionată încât să investesc în echipament şi am preferat belly-dance-ul. În momentul în care am ajuns la clasa primei mele profesoare de dans, când am văzut-o cum arată, cum se mişcă, toate manierismele ei, am fost atrasă imediat de acest dans. N-am mai părăsit clasa ei trei-patru ani.”
Ce este atât de fascinant la belly-dance? Andreea spune că e mai mult decât un simplu dans, care i-a îmbogătţi viaţa în feluri nebănuite. Mi-a dat atât de multă încredere, mi-a conferit atât de multă disciplină şi m-a făcut să îmi dau seama că limitările mele sunt de ordin mental. Mi-am dat seama că dacă am reuşit să dansez şi mi-au ieşit anumite mişcări, aş putea reuşi şi alte lucruri. Mi-a dat foarte mult curaj să încep alte iniţiative pe alte planuri. Pe lângă toate beneficiile fizice… Te ţine în formă. Belly-dance-ul este de obicei augumentat cu altă formă de dans sau cel puţin aşa am văzut eu acolo. Ca să poţi avea rezistenţă, trebuie ori să studiezi balet, pilates sau yoga, orice care să-ţi întărească puţin muşchii, pe lângă exerciţiile de belly dance. Aşa m-am îndreptat spre yoga. Practic belly-dance-ul mi-a deschis un cu totul alt univers, pe care nu speram să-l descopăr. În tandem am început să practic şi yoga, care mi-a schimbat radical viaţa din foarte multe puncte de vedere.”
Dansul din buric nu se bucură de o reputaţie foarte bună în România. Asociat cu maneaua sau, mai nou, cu un foarte popular serial de televiziune despre viaţa unui sultan turc, dansul din buric are totuşi admiratori şi practicanţi pe malurile Dâmboviţei. Există o comunitate de dansatoare, relativ mică, pe care Andreea Bonea s-a bucurat să o cunoască. În bagajul ei de experienţă americană era însă, frumos împăturit, un curent nou pentru dansatoarele din România, numit Tribal Fusion. Ce este Tribal Fusion? Conceptul porneşte de la Tribal Belly dance care este filonul de belly-dance în care fuzionează alte stiluri de dans; putem avea belly dance cu tango, cu flamenco, sau cu hip hop şi break dance. E o formă contemporană de belly dance care se practică din anii 2000 în San Francisco, unde am învăţat timp de 9 ani. În România nu există nimic de genul ăsta, e o comunitate de belly dance foarte mică dar foarte pasionată, însă nişa aceasta era inexistentă. Fiind atât de angrenată în fenomen mi-am dat seama că asta ar fi cea mai bună ocazie pentru mine să contribui la întărirea comunităţii de dans de aici şi de le da ocazia dansatoarelor de aici să cunoască instructoare de tribal fusion internaţionale din diferite colţuri ale lumii.”
Experienţa de manager de proiect la companiile mari în care a lucrat au ajutat-o pe Andreea să pună la cale primul festival de Tribal Fusion Belly Dance, pe care l-a numit Tribal Fest. Lucru deloc uşor, pentru că Andreea e de doar cinci săptămâni mămica unei fetiţe. Cu toate astea, a fost sufletul festivalului care a avut loc chiar în week-end-ul trecut, la sala Arcub din Bucureşti. Deşi nu s-a bucurat de mari audienţe, în fiecare zi au fost în sală alţi spectatori, fapt care a bucurat-o foarte tare pe Andreea: Am avut nume mari în nişa aceasta de tribal fusion belly dance: din SUA; Marea Britanie, Italia, Slovenia, Olanda, Ucraina… A fost un festival internaţional cu un calibru de mişcare ridicat. festivalul s-a desfăşurat timp de trei zile, mi-am dat seama că în fiecare zi vedem oameni diferiţi, oameni noi, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Festivalul a culminat cu un spectacol de gală. Acela a fost momentul pe care nu-l voi uita niciodată… Eram toate dansatoarele pe scenă. Am prins aşa cu coada ochiului numărul impresionant de dansatoare de pe scenă, cu diferitele lor costume şi energii şi mi-am dat seama că am reuşit, am pus Bucureştiul pe harta Tribal Fusion. M-am simţit şi uşurată că s-au terminat cele trei zile dar şi foarte fericită.”
Nu e uşor să faci ceva până la capăt, spune Andreea Bonea. Idei sunt multe şi oameni care să le gândească nu lipsesc. Mai greu e să finalizezi un proiect, indiferent că e vorba de un proiect de IT sau un festival de dans din buric. Totuşi, ea a reuşit să pună Bucureştiul pe încă o hartă, aceea a unei lumi senzuale, care, privită cu superficialitate poate înşela ochiul. Pentru 2014, Andreea Bonea are deja planuri. De la o sală de yoga la o a doua ediţie de Tribal Fest, pe care vă sugerăm să nu o rataţi, dacă se va întâmpla să fiţi prin Bucureşti.