Ştiinţa prinde aripi în Ţara Făgăraşului
Despre Fondul Ştiinţescu am mai vorbit, o platformă susţinută de Romanian-American Foundation în mai multe oraşe din ţară.
Ana-Maria Cononovici, 04.02.2018, 11:03
Despre Fondul Ştiinţescu am mai vorbit, o platformă susţinută de Romanian-American Foundation în mai multe oraşe din ţară, precum: Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Mureş, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Sibiu şi Făgăraş, prin competiţii de proiecte gestionate de fundaţiile comunitare locale.
Ştiinţescu este un program de finanţare pentru proiecte educaţionale care încurajează pasiunea pentru ştiinţe şi tehnologie a copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani, iar astăzi ne oprim în Ţara Făgăraşului, pentru a vedea cum creşte acestă zonă din punct de vedere ştiinţific.
Făgăraşul este tradiţional tărâm de legendă. Dar în zilele noastre, dincolo de „Templul Ursitelor” (mănăstire rupestră) sau de „Piramidele de la Şona” (opt movile de aproximativ 30 de metri), miracole considerate vindecătoare, Ţara Făgăraşului creşte prin stimularea proiectelor creative de descoperire a miracolelor naturii sau de înţelegere a semnificaţiei descoperirilor ştiinţifice ale omenirii.
Oana Mitea, director executiv al Fundaţiei comunitare Ţara Făgăraşului, ne-a vorbit despre activitatea lor: „Desfăşurăm multe proiecte, de la concurs caritabil de biciclete Bikeathon, la ZVIC, Zilele voluntariatului şi iniţiativelor civice. Avem şi două fonduri de finanţare. Ştiinţescu Ţara Făgăraşului, program ce se desfăşoară în mai multe oraşe din România prin Federaţia Fundaţiilor Comunitare din ţara noastră. Avem şi un proiect de stimulare a învăţării limbilor străine, Alternative Language Programme, YouthBank, un program de stimulare a iniţiativei civice şi a filantropiei pentru liceeni, avem un fond de burse pe care îl desfăşurăm încă din 2015.”
Grupul ţintă al proiectelor aplicante este reprezentat de elevi din clasele 0 – XII din şcolile şi liceele din Ţara Făgăraşului. Anul acesta, Ştiinţescu îşi continuă aventura pe care a început-o în toamna anului 2016, alături de cele 24 de proiecte propuse, care se adresau elevilor din oraşele: Făgăraş, Rupea, Victoria şi comunele: Lisa, Drăguş, Cincu, Jibert, Hârseni, Felmer, Mândra şi Racoş. Vine cu detalii Oana Mitea: „Ştiinţescu este un fond de finanţare al profesorilor şi al anumitor ONG-uri sau chiar al acelora ce stimulează interesul copiilor pentru ştiinţele exacte. Pentru că am constatat că elevii îşi pried interesul sau nici măcar nu-l dobândesc pentru ştiinţe, datorită modului pur teoretic în care sunt predate aceste materii. Noi acordăm finanţări celor care fac învăţarea acestor materii altfel decât suntem obişnuiţi, mult mai practică şi mai aplicată.”
Considerând că insuflarea pasiunii pentru ştiinţe în rândul copiilor si adolescenţilor este responsabilitatea întregii comunităţi, Ţara Făgăraşului s-a mobilizat, astfel încât dacă anul trecut au candidat 24 de proiecte la finanţare prin fondul Ştiinţescu, anul acesta efervescenţa a crescut. Oana Mitea: „În momentul acesta avem 30 de idei de proiecte depuse, de la construcţii de aeromodele, navomodele, de roboţi, la construcţii de staţii meteo, sunt foarte diverse, abordează foarte multe domenii ale ştiinţelor exacte, de la matematică, fizică, chimie, astronomie, inclusiv IT, un proiect care îşi propune să dezvolte mecanisme de protejare a datelor personale, proiecte de biologie, de geografie. În marea lor majoritate în aceste proiecte sunt interconectate mai multe ştiinţe. Avem inclusiv un proiect de teatru, teatrul umbrelor, care combină teatrul cu fizica.”
Un juriu cu 7 membri urmează să decidă ordinea proiectelor, pentru ca mai apoi pe această bază să se vadă ce proiecte pot fi finanţate. Rezultatul:elevi, profesori, reprezentanţi ai ONG-urilor din Ţara Făgăraşului contribuie toţi la înviorarea ştiinţelor, contribuind, pe termen lung, la stimularea tinerilor din Ţara Făgăraşului pentru alegerea unei cariere în aşa-numitele domenii STEM (Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie şi Matematică).