Song, un cântec după 20 de ani
Povestea pe care v-o spunem astăzi se ţese în jurul unui număr magic: 20. 20 de ani, vârsta frumoasă a studenţiei multora dintre cei ce ne ascultă.
România Internațional, 09.03.2014, 09:23
Povestea pe care v-o spunem astăzi se ţese în jurul unui număr magic: 20. 20 de ani, vârsta frumoasă a studenţiei multora dintre cei ce ne ascultă. 20 de ani în care nişte tineri s-au plimbat prin lume, îmbrăcaţi în jeans şi cămăşi tradiţionale româneşti şi au cântat cântece pe care parcă nimeni altcineva nu mai avea curaj să le cânte: folclor românesc interpretat cu o altfel de atitudine, dar şi muzică negro spiritual şi colinde camuflate, muzica lumii cântată în alte limbi decât româna, intre zidurile unui război rece ce ne izola de “Vestul decadent”. 20 de ani de când iniţiatorul şi dirijorul grupului a fost scos din lume cu brutalitate.
Grupul SONG a fost înfiinţat în 1974 de Ioan Luchian Mihalea, cu studenţii de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar ulterior cu cei de la Limbi Germanice. SONG a debutat cu cântece renascentiste şi muzică veche englezească şi a continuat cu turnee, filme, emisiuni înregistrate, concerte în Sala Mare a Palatului şi excursii peste hotare. Era o viaţă greu de imaginat pentru restul lumii, ce priveau la acest grup aparte cu admiraţie şi poate un pic de invidie. Raluca Alina Hurduc a fost membră a grupului SONG timp de trei ani, chiar în deceniul 8, cel mai cenuşiu al istoriei României. Ea spune că SONG i-a marcat nu doar tinereţea, ci întreg parcursul ei ulterior. În momentul ăla cred că nu îmi dădeam seama de întreaga lui semnificaţie. În primul rând însemna să fac ceva care-mi place cu nişte tineri care în momentul ăla erau o elită, erau numai studenţi şi câţiva elevi în grupul SONG. Însemna o scăpare din realitatea care devenise îngrozitoare la jumătatea deceniului 8, însemna bucurie, pur şi simplu. Era aşa ca o bulă aurie care ne înconjura. Sunt convinsă că mulţi colegi de-ai mei de cor ar zice la fel. Sigur că stilul şi toată energia şi toată starea erau imprimate de dirijor. Cu siguranţă şi faptul că noi eram tineri în permanenţă corul se împrospăta cu studenţi, a participat la atmosfera asta şi la maniera specifică în care se interpretau cântecele.”
SONG era o mare familie, asta spun toţi cei ce au trecut prin acest cor, fie că au fost acolo 6 luni sau 3 ani. Carmen Săndulescu, astăzi realizator de emisiuni la RRI, spune că nu va putea uita niciodată repetiţiile cu SONG: Repetiţiile erau nişte momente deosebite, n-am să le uit niciodată pentru că erau foarte serioase, foarte severe. Glumeam 10 minute, era o atmosferă de gaşcă, de familie, apoi se trecea la lucru foarte serios. Se repeta pe voci, se repetau trei note la nesfârşit, intrările pe scenă… ceea ce ne-a folosit foarte mult în serile în care am avut filmări. Realmente, pentru trei cântece care au apărut la televizor, am intrat şi am ieşit toată noaptea pe scenă şi am cântat toată noaptea. În acel moment, nu prea ne dădeam seama că noi contrastăm cu ce era în jur pentru că eram atât de prinşi în studiu pe deoparte şi în muzică pe de alta… Poate că realizam pe undeva că suntem aparte, pentru că ne spuneau alţii că suntem aparte.”
Raluca Alina Hurduc povesteşte cum erau concertele grupului SONG în ţară: “Am interpretat cântece din folclorul românesc, dar şi negro spirituals, chiar şi colinde cu versurile schimbate. Oanţă mai fabrica nişte versuri la un moment dat pe care le punea pe melodia colindelor şi le cântam aşa pe scenă în anii 80 şi ceva. În sală era un entuziasm extraordinar când recunoşteau colindele astfel camuflate. Cântau, aplaudau. Cred că lecţia cea mai importantă a fost că putem face lucruri pe care să le împărtăşim într-o comuniune, într-o comunitate şi că asta ne face fericiţi. Merită să alocăm timp şi să ieşim din cotidian pentru a fi fericiţi în felul ăsta.”
Cum a fost posibil, în plină revoluţie culturală, când artiştii cu greu mişcau în front, să existe ceva atât de altfel, cum a fost grupul SONG? Printr-un balet delicat, de care puţini erau conştienţi, spune Carmen Săndulescu: Am înţeles că în anii ’80, când s-au cerut explicaţii în legătură cu titulatura, s-a găsit această formulă: Song” nu vine de la cântec, din engleză, ci înseamnă Suntem Oamenii Noii Generaţii. Era undeva aşa un balet între ce trebuia să apară afară şi ce era înăuntru. Nu ştiu în ce măsură toată lumea din Song era conştientă de acest balet. Pentru prima oară mi-am dat seama de realitatea din afara Song-ului în momentul în care s-a pus problema participării la festivalul de la Havana. Havana a tăiat apele, în sensul că din 40 de dosare înaintate pentru plecare au fost aprobate doar 18.”
Sufletul corului, dirijorul şi cel ce ţinea grupul la un loc a fost ucis în mod brutal în propria sa locuinţă în noiembrie 1993. Câteva săptămâni mai târziu, grupul SONG a susţinut ultimul său concert, in memoriam Ioan Luchian Mihalea. După alţi 20 de ani, la începutul lunii martie a acestui an, SONG-ul s-a reunit, într-un spectacol transmis live de TVR. Raluca Alina Hurduc spune că emoţia a trecut dincolo de ecrane: În decurs de mai puţin de o lună am reuşit să ne mobilizăm şi să ne strângem din toate colţurile ţării şi chiar şi din Europa şi să repetăm de vreo 10 ori pentru această emisiune care a venit cumva de sus… A fost nesperat de bine. Ne-am mobilizat şi am cântat ca pe vremuri, sigur, nu perfect, dar nesperat de bine şi frumos. Ne-am bucurat foarte mult şi cred că bucuria asta a trecut cumva dincolo de ecran, aşa, după impresiile pe care le-am cules după emisiune, după telefoanele pe care le-am primit.”
Grupul SONG s-a reunit sub bagheta unui dirijor tânăr, suficient de matur pentru a şti însă ce dirijează: Daniel Jinga: „Auzisem de ei, am crescut cu Song-ul, acum mă bucur că această întâlnire s-a întâmplat. Am cântat împreună, ne-am bucurat şi a fost totul cu nostalgie şi bucurie. Mi s-a cerut de foarte multe ori în ultimii ani să fac un proiect similar SONG-ului. Faptul că anumiţi oameni care simt ce ar vrea publicul mi-au cerut tipul ăsta de proiect mi-arată că el era dorit şi nu mă miră, sunt generaţii întregi care au ascultat muzica asta şi ea va prinde, cu siguranţă şi la generaţia tânără.”
Va mai cânta grupul SONG? Doar timpul ne poate spune.