Scrisori de amor. de iertare şi de dor
Când aţi scris ultima oară o scrisoare pe hârtie? O scrisoare care să nu fi fost o felicitare de sărbători sau vreo invitaţie la vreo ceremonie? O scrisoare scrisă cu inima. Care să înceapă cu Dragă..., şi să se termine cu A ta...?
România Internațional, 13.04.2014, 11:41
Probabil a trecut mult timp de atunci. În cazul autoarei acestui text au trecut mai bine de 4 ani şi acea scrisoare era trimisă dintr-un aeroport, între două avioane. Desigur, trăim în epoca vitezei, cine mai are vreme să aştepte scrisori la poştă când acum putem comunica INSTANT cu oricine de oriunde? Mijloacele moderne de comunicare ne limitează însă la un număr finit de caractere, din ce în ce mai puţine, pe care ni le putem adresa. Apoi, scriem de mână tot mai rar şi… probabil din ce în ce mai greu lizibil.
Loredana Munteanu este o tânără care, inspirată probabil şi de un film recent nominalizat la Oscar, s-a gândit să ofere un serviciu gratuit de… transcris mesaje cu cerneală pe hârtie reciclată. Ea spune că e un proiect ce-şi propune să creeze o alternativă de comunicare specială, mult mai personală, ce pune accent pe emoţie, pe o poveste, pe acele gesturi simple care contează. Un proiect special fără o ocazie specială, aşa l-am denumit noi. Practic e un serviciu gratuit de scris cu stiloul pe hârtie reciclată şi de livrat scrisorile pe bicicletă. E şi un concept eco responsabil. Noi practic devenim extensia expeditorului. Avem la îndemână toate gadget-urile actuale, care poate ne-ar determina mai degrabă să scriem un e-mail, un sms şi mesaje virtuale. Pentru a nu exista nici o scuză ne-am gândit că le-ar fi mai la îndemână ca cineva să transcrie cu stiloul mesajul lor personal. Noi nu compunem, ci transcriem mesajul lor pe hârtie. Poate unii scriu urât.”
Loredana Munteanu şi colegii săi din echipa Arta nu muşcă” au primit deja peste 250 de solicitări, de la începutul lunii martie când au anunţat că intenţionează să transcrie şi să livreze scrisorile în Bucureşti. Mesajele, spune Loredana, sunt emoţionante. Nu sunt doar scrisori de dragoste între un bărbat şi o femeie. Destinatarii sunt şi prieteni vechi, părinţii sau chiar bunicii celor ce, dintr-un motiv sau altul, n-au mai scris demult. Cel mai tare pe Loredana a emoţionat-o scrisoarea unei tinere în a cărei poveste se şi recunoaşte.
E o fată care trăieşte la Bruxelles de trei ani de zile şi îi pare rău că de trei ani n-a putut să-şi vadă mama, îi cere iertare. Cred că şi plângea când scria, a şi notat când scria că e trei dimineaţa şi ascultă o piesă care îi aduce aminte de mama ei care e singură în Bucureşti şi speră să poată să revină măcar de Paşti, după trei ani de zile. Şi eu sunt aici şi mama nu e în Ţară, m-am regăsit oarecum, numai că rolurile sunt schimbate: fata stă în Bucureşti şi mama în altă ţară.”
Cât costă să trimiţi o scrisoare de acest fel, frumos caligrafiată şi sigilată, ca pe vremuri, cu ceară roşie, livrată la domiciliul destinatarului? Ei bine, nimic. Serviciul este complet gratuit. Cum se poate, ne spune Loredana Munteanu. Avem parteneri care ne susţin, datorită cărora mereu o să fie acest serviciu gratuit. După ce se completează formularul existent pe site, expeditorul are ocazia să aleagă o surpriză din partea partenerilor noştri tot în regim gratuit: o carte sau produse de înfrumuseţare. Sperăm ca oamenii să se deschidă din ce în ce mai mult, sperăm să se apropie ei între ei şi prin altfel de gesturi. Mai nou folosim oamenii şi nu obiectele. Ar trebui să ne folosim acest serviciu şi să ne gândim mai mult la oamenii din viaţa noastră.”
Serviciul va fi disponibil, atât timp cât este omeneşte posbil… Loredana spune că deja au primit mesaje din alte oraşe, în care erau întrebaţi dacă zona de livrare nu ar putea fi extinsă. Ne bucură foarte mult faptul că de când am început promovarea acestui serviciu lucrurile au evoluat foarte mult şi ne scriu oameni şi din alte oraşe, din ţară, ne întreabă dacă serviciul poate ajunge şi în alte oraşe din România, precum Cluj, Deva, Timişoara şi Iaşi, că ei se vor ocupa. Sunt organizaţii de biciclişti. Chiar e frumos să vedem că a prins ideea şi că sunt mulţi oameni care ar avea cui să scrie o scrisoare. Încurajăm pe toată lumea măcar să se gândească la o persoană dragă din viaţa lor, căreia i-ar putea face o astfel de surpriză. Să se gândească oare cine ar merita o scrisoare.”
Şi dacă nu vă pricepeţi la compuneri sau nu prea ştiţi cum să începeţi, echipa de caligrafi” s-a gândit şi la asta. Pe site-ul lor, artanumuscă.ro, la secţiunea scrisoarea ta” veţi găsi formule de început şi de încheiere, câteva sfaturi despre cum se scrie o scrisoare şi, nu în ultimul rând, îndemnul cel mai valoros: scrie cu inima.
Aşadar, ce-ar fi să scrieţi şi cu inima nu doar din taste, o scrisoare pe care cineva drag din viaţa dumneavoastră să o primească în curând? Eu mă apuc chiar acum!