Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Schimbarea are genul feminin

European Union for Women (EUW) este reprezentată în cadrul Organizației Națiunilor Unite la New York, Viena și Geneva, Consiliul Europei și UNESCO şi reprezintă o organizație care oficializează contactele dintre femeile EUW și deputații din PE.

Schimbarea are genul feminin
Schimbarea are genul feminin

, 10.10.2023, 15:49


European Union for Women (EUW) este reprezentată în cadrul Organizației Națiunilor Unite la New York, Viena și Geneva, Consiliul Europei și UNESCO şi reprezintă o organizație care oficializează contactele dintre femeile EUW și deputații din Parlamentul European, protejează schimbul de informații privind problemele și politicile comune și asigură reciproc susţinere în problematicile în care este nevoie. EUW participă la procesele de consultare ale Comisiei Europene. Rezoluția comună este transmisă Parlamentului European și parlamentelor naționale, precum și organizațiilor de partide europene și naționale.



România a fost acreditată ca parte a acestei asociații la nivel european începând cu octombrie 2022, la 70 de ani de la înființarea EUW. Şi cum, la fiecare doi an are loc un Congres internațional EWA pentru a discuta problemele politice actuale, reprezentante ale femeilor EUW s-au reunit în această toamnă la Bucureşti la lucrările conferinţei „Women Creating Change” („Femeile creatoare ale schimbării”), organizată sâmbătă, 30 septembrie, la Bucureşti. Aphrodite Bletas, preşedinta EUW Internaţional şi reprezentanta Greciei, ne-a spus:


„În organizaţia noastră lucrăm prin comisii tematice, precum politici internaţionale, sănătate şi politici sociale, educaţie. Una dintre comisiile noastre se numeşte Europa prinde viaţă, este o comisie căreia i-am putea spune că este de diplomaţie culturală.


În fiecare an organizăm un eveniment într-una dintre ţările membre, de fiecare dată alta, asftel încât reprezentantele noastre să poată ajunge în ţara respectivă şi să ajungă să cunoască ceva mai mult deapre ea, din punct de vedere politic, social, financiar. Să vină şi să afle cine suntem. Iar scopul organizaţiei noastre nu este să incităm la activism sau feminism, ci să le dăm femeilor instrumente prin care să se poată auto-împuternici, astfel încât să poată juca un rol principal în societatea de astăzi, în domeniul ales de ele, fie în politică, business, educaţie sau în familie.”



Victor Nistor, director adjunct al Direcţiei Combaterea Crimei Organizate a Poliţiei Române, a avut un mesaj de prevenţie a extinderii consumului de droguri în rândul tinerilor:


„Mesajul nostru a fost legat de faptul că educaţia şi în principal educaţia cu privire la consumul de droguri începe acasă şi în rândul familiei, şi în rândul prietenilor şi în rândul autorităţilor ulterior. Cât despre ce ar fi de făcut, ar trebui în primul rând să conştientizăm şi după ce conştientizăm, să încercăm să tragem nişte învăţăminte din ce am experimentat până în prezent şi să acceptăm faptul că trăim într-o lume globală, unde nu mai există frontiere, nu mai există bariere şi totodată să acceptăm şi faptul că există droguri pe piaţă.”




Întrebat dacă femeile pot aduce schimbare, Victor Nistor a adăugat: „Da, femeile tot timpul reprezintă o schimbare, pentru că ele sunt şi partea frumoasă şi partea, să zic, plină de creativitate în rândul poliţiştilor. Noi ne bazăm pe ele de fiecare dată şi de fiecare dată se ridică la aşteptările noastre.”



Oana Maria Rotariu este una dintre supravieţuitoarele tragediei de la Colectiv, astăzi Explorator al potenţialului uman, Body Positivity Coach şi ne-a prezentat mesajul pe care urma să-l transmită la conferinţă:


„Principalul e că nu suntem singuri. Trăim într-o lume în care suntem înconjuraţi de oameni şi, din păcate, ne simţim singuri. Şi ce vreau eu să transmit mai departe este că indiferent cât de grea este viaţa, mereu vom găsi persoane care să ne fie alături şi care să ne sprijine, indiferent de circumstanţe.


În Conferinţă voi prezenta ce înseamnă handicapul în România, ce înseamnă adaptarea într-o societate care se mândreşte cu unicitatea şi cu acceptarea persoanelor de orice gen, de orice fel, cu orice problemă, dar adevărul nu este acesta. Una este ce propagandă facem, alta este cu ceea ce ne confruntăm. Şi o persoană cu handicap, mai ales o femeie cu handicap se loveşte de mult mai multe bariere în viaţa de zi cu zi, decât oricine altcineva.”



Tot ea ne-a asigurat că vulnerabilitatea nu înseamnă slăbiciune şi că femeile cu handicap sunt: „Vocea care putem face o schimbare în această lume”.




Sat Dharam Kaur, doctor în medicină naturopată, facilitator al unor programe de succes la nivel mondial, ne-a vorbit despre grija faţă de femei, grija pe care aceastea ar trebui să o simtă din primele luni de sarcină, despre ocrotire în general şi despre recuperare din traumă:


„Munca mea din trecut a fost despre susţinerea femeilor în recuperare în urma cancerului de sân şi, de asemenea, despre crearea de programe pentru oamenii care îşi revin în urma dependenţelor, şi despre structurarea programului numit „Compassionate Inquiry” („Anchetă plină de compasiune”), program dezvoltat de Dr. Gabor Mate şi de mine, pentru a-i învăţa pe oameni cum să îi susţină pe aceia dintre noi care au experimentat traumă, astfel încât să îşi poată reveni şi să se simtă întregi.”



Potrivit ei, trauma vine din sentimentul lipsei de conectare, care astăzi este tot mai prezent şi din pricina distrugerii familiei tradiţionale.



Echipa care reprezintă România, în diferitele comisii ale EUW precum Comisia pentru Sănătate, Cultură, Educație, Relații Internaționale, printre altele, își propune să dezvolte diverse proiecte sociale cu sprijinul EUW International și al Națiunilor Unite. Principiile generale ale EUW RO se bazează pe „Liberalismul social”, axele principale fiind Libertatea Individului și Asistența Socială. Acestea urmăresc diseminarea Păcii, Justiției și Prosperității, precum și păstrarea Demnității și Libertății Umane și a Patrimoniului și Tradiției Culturale Europene, promovând în același timp Progresul Social și Economic și Drepturile Omului.





RadioRomaniaInternational · Romania la ea acasa – 10.10.2023

Festivalul Sarmalelor și Piftiilor “Radu Ciobanu “
România la ea acasă marți, 01 octombrie 2024

Festivalul sarmalelor şi răciturilor

Toamna este prilej de bucurie, de sărbătorire a recoltelor, aşa că multe evenimente sunt organizate pentru celebrarea belşugului și...

Festivalul sarmalelor şi răciturilor
Bacademia
România la ea acasă marți, 24 septembrie 2024

Bacademia. Bacalaureat pentru toți

Bacalaureatul 2024 a avut cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, de 76,4%. Cu toate acestea confruntarea cu “examenul maturităţii”...

Bacademia. Bacalaureat pentru toți
Dor de doina foto facebook FRUI VITA Foto credit Gabriel Mădularu
România la ea acasă marți, 17 septembrie 2024

Doina azi

În vecinătatea “Grădinii cu remedii”, sector din Grădina Botanică Dimitrie Brândză, din Bucureşti, s-a desfăşurat a doua ediţie a...

Doina azi
Sursa foto: Festivalul Internațional George Enescu
România la ea acasă marți, 10 septembrie 2024

George Enescu şi AI

Şi pentru că orice manifestare culturală, oricât de renumită, îşi doreşte creşterea accesabilizării către un public tot mai larg, cu...

George Enescu şi AI
România la ea acasă marți, 25 iunie 2024

Tabere antibullying

“A sosit vacanţa, cu trenul din Franţa” era o rimă foarte cunoscută atunci când eram copii. Şi tot atunci nici nu se punea problema...

Tabere antibullying
România la ea acasă marți, 18 iunie 2024

Să ciTimişoara!

Ne plac oamenii care citesc! Şi ne plac proiectele legate de cărţi, aşa că o iniţiativă timişoreană nu putea să ne scape: Să ciTimişoara,...

Să ciTimişoara!
România la ea acasă marți, 11 iunie 2024

Despre români, din mai multe perspective!

  Tradițiile, obiceiurile şi ospitalitatea românilor impresionează vizitatorii străini, aşa cum de basm sunt şi zonele pitoreşti ce...

Despre români, din mai multe perspective!
România la ea acasă marți, 04 iunie 2024

La cules!

Ancoraţi de cele mai multe ori în activităţi urbane, oamenii uită câtă bucurie pot aduce câteva ore petrecute în natură, în special când...

La cules!

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company