Primele operaţii pe cord la Spitalul pentru copii „Marie Curie” din Bucureşti
La începutul acestei săptămâni au avut loc primele operaţii pe cord în noua secţie de cardiochirurgie a Spitalului de copii Marie Curie din Bucureşti.
România Internațional, 29.09.2013, 09:24
La începutul acestei săptămâni au avut loc primele operaţii pe cord în noua secţie de cardiochirurgie a Spitalului de copii „Marie Curie” din Bucureşti. O echipă de specialişti italieni a inaugurat secţia în cadrul primei misiuni ce face parte din programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Departamentul de Cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii „Marie Curie” a fost amenajat şi dotat în urma unei investiţii totale de aproximativ 4.200.000 de euro, din care: aproximativ 1.500.000 de euro din donaţii publice strânse de Asociaţia Inima Copiilor, aproximativ 2.300.000 euro oferiţi de Ministerul Sănătăţii pentru aparatura medicală, restul sumei provenind din alte donaţii şi sponsorizări către unitatea sanitară.
Alex Popa, preşedintele Asociaţiei Inima Copiilor, povesteşte cum au ajuns medicii italieni în România: “Ministerul a făcut un contract cu clinica San Donato din Italia, un centru de referinţă europeană în ceea ce priveşte cardiochirugia pediatrică şi cu Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo, amândouă conduse de profesorul Alessandro Frigiola. Pe 23 septembrie a debutat prima misiune medicală, au fost operaţi până astăzi patru copii şi urmează încă unul, toţi sunt bine şi totul a mers foarte bine spre bucuria noastră, ceea ce dovedeşte că secţia pe care am făcut-o noi, Asociaţia Inima Copiilor, este perfect funcţională şi medicii italieni au fost foarte mulţumiţi, au spus că am făcut foarte bine ceea ce am făcut.”
Departamentul de cardiochirurgie de la Marie Curie este unul dintre cele mai moderne centre medicale din România. Aparatură de ultimă oră a fost cumpărată în mare parte şi din donaţiile obţinute ca urmare a apelurilor la caritate ale Asociaţiei Inima Copiilor. Medicul Cătălin Cârstoveanu îşi aminteşte începutul acestei epopei: Am început să mergem în afara ţării şi am văzut nişte doctori normali care operau foarte bine, apoi mergea copilul în Reanimare, în 3 zile mergea copilul în secţia de Cardiologie şi apoi se externa. Trebuie să recunosc, am fost destul de şocat de lucrul ăsta. În mintea mea, cardiochirurgie însemna mult sânge, reanimare, resuscitare şi un sfârşit inevitabil. Am fost în diverse centre, în Germania, am dus multe cazuri în Italia… Văzând astfel de centre am spus că se poate face şi la noi acasă lucrul acesta.”
Mesajele emoţionante ale Asociaţiei Inima Copiilor au atins inimile multor români, atât din ţară, cât şi din străinătate, povesteşte Alex Popa: Noi am făcut mult mai mult decât am promis. În 2009 ne-am propus să facem un departament cu o secţie minimală şi o sală de terapie intensivă în jurul cărora să construim în continuare. Datorită succesului pe care l-am avut atunci am făcut o secţie completă.”
Deşi secţia de cardiochirurgie de la Marie Curie a fost gata în 2011, în mod paradoxal, a rămas închisă până la începutul acestei săptămâni. Asta pentru că specialiştii în cardiochirurgie pediatrică pot fi număraţi pe degetele de la o mână, explică Alex Popa: La noi în ţară există două centre unde se practică cardiochirurgia pediatrică: la Târgu-Mureş şi la Cluj. Nu e în interesul nimănui să iei personal de la alte secţii care funcţionează aşa că trebuie să şcolarizezi personal proaspăt. Asta se şi întâmplă în cadrul acestor misiuni, cum a fost cea care încă e în desfăşurare la Marie Curie şi cum vor mai urma şi altele. Există şi un program iniţiat şi finanţat de Ministerul Sănătăţii în cadrul căruia personal român angajat la Marie Curie va merge la specializare la Clinica San Donato sau la alte clinici cu care acest spital colaborează şi vor învăţa. Este un proces nu foarte scurt, în mod normal durează aproximativ 3 ani.
Activitatea chirurgicală din Departamentul de cardiochirurgie al Spitalului „Marie Curie” începe anul acesta cu misiuni medicale periodice şi va deveni tot mai susţinută în perioada următoare, urmând a fi complet funcţională cu specialiştii din Romania, formaţi până la sfârşitul programului, spune Alex Popa: Lucrurile se vor întâmpla într-un ritm care se va accelera, sperăm ca la un moment dat vor exista şi nişte medici cardiochirurgi aici care să înceapă prin operaţii simple. Nu e vorba doar de performanţa chirurgului, ci şi de performanţa de care este capabil personalul din Terapie Intensivă pentru că îngrijirea post-operatorie a pacientului în cardiochirurgie este foarte foarte importantă. Lucrurile se dezvoltă încet-încet. Anul ăsta se preconizează că vor fi trataţi acolo în jur de 30 de copii, ceea ce este foarte mare lucru. Nu vor mai trebui să meargă în străinătate, sunt trataţi aici.”
Departamentul, are o sală de operaţii pentru cardiochirurgie, două saloane de terapie intensivă şi un laborator de cateterism. În plus, a fost amenajată secţia de sterilizare, sala de neurochirurgie şi s-a realizat climatizarea nu doar pentru departamentul de cardiochirurgie, ci pentru întreaga aripă de clădire. Aici, zecilor de copii de români născuţi cu malformaţii cardiace li se va pune un diagnostic corect şi tot aici anumite defecte la inimă vor putea fi reparate. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără donaţiile generoase strânse de Asociaţia Inima Copiilor şi fără cei peste 2 milioane de euro investiţi de Ministerul Sănătăţii. În curând, tot la Marie Curie va fi inaugurată şi o secţie ultramodernă de terapie intensivă pentru nou-născuţi.