Pralinele terapeutice
Dincolo de faptul că este gustoasă şi că ne trezeşte simţul autocritic, atunci când o mâncăm, pe principiul legii lui Murphy potrivit căreia: Tot ce este bun în viaţă este ori ilegal ori imoral ori îngraşă, ciocolata conţine minerale ca fosfor, magneziu
Ana-Maria Cononovici, 08.10.2017, 13:15
Dincolo de
faptul că este gustoasă şi că ne trezeşte simţul autocritic, atunci când o
mâncăm, pe principiul legii lui Murphy potrivit căreia: Tot ce este bun
în viaţă este ori ilegal ori imoral ori îngraşă, ciocolata conţine
minerale ca fosfor, magneziu, calciu, potasiu, natriu şi fier. Iar studiile
clinice arată că fosforul hrăneşte creierul, magneziul reglează procesul de
regenerare a celulelor, calciul ajută la întărirea dinţilor şi a gingiilor,
previne acţiunea cariilor. Astfel, ciocolata ajută la micşorarea producerii
colesterolului, dăunător sistemului cardiovascular, în special, inimii,
îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi reglează activitatea sistemului
cardiovascular. Iar potrivit studiilor, consumul a 50 grame de ciocolată zilnic
îmbunătăţeşte sănătatea.
Ani de studiu
au făcut însă ca un produs miraculos să apară pe piaţă: pralinele terapeutice,
indicate pentru susţinerea sistemului imunitar sau unui efort susţinut.
Ne-a vorbit
despre inedita asociere, directorul fabricii de ciocolată producătoare, Florin
Balan: A fost o întâlnire foarte frumoasă dintre două produse excepţionale,
ciocolata şi mierea şi nu numai, mierea de albine, ci produsele apicole. Vine
în urma unor cercetări a două domenii diferite, făcute de oameni care s-au
ocupat de aceste domenii de peste 20 de ani. Fiecare a avut evoluţia lui,
fiecare a dezvoltat un produs, unii pe partea de apicultură, ceilalţi pe partea
de ciocolată. Şi atunci a rezultat un produs excepţional. De ce această
asociere? Pentru că fiecare dintre cele două produse au nişte principii
terapeutice, fiecare în parte, care împreună pot aduce un plus pentru alimentaţie,
pentru susţinerea organismului. Din acest motiv am ajuns noi la concluzia că
este nevoie de un astfel de produs.
Florin Balan
ne-a spus de unde vine magia acestor praline: Despre ciocolată se poate povesti foarte mult, eu m-aş referi mai mult
la acest produs: praline apiterapeutice. Practic fiecare aduce conţinutul său
de vitamine, de minerale, de aminoacizi, de elemente nutriţionale excepţionale.
Ele nu fac altceva decât împreună să ajute consumatorul să depăşească anumite
situaţii de excepţie, stress excepţional, o boală care îl poate afecta, o
situaţie în care organele nu se mai pot susţine. Atunci noi venim cu acest
aport excepţional.
Iar produsul
pilot a ajuns pe piaţă, întâi în magazinele de profil: Vine cu detalii Florin
Balan: Proiectul este început de vreo
trei ani, noi am tot studiat astfel încât să ajungem la formula optimă a
acestor praline şi din punct de vedere al gustului şi din punct de vedere al
sustenabilităţii ca pacient-consumator. Acum trei ani au început aceste studii
aprofundate împreună. De vreo doi ani am testat produsul pe piaţă. Ele pot fi
găsite în anumite magazine de specialitate, magazinele naturiste şi în unele
lanţuri de supermarketuri, unde sunt deja pe raft.
Pralinele
produse la Cisnădie (judeţul Sibiu) sunt solicitate şi în străinătate, după ce
au fost prezentate la un congres internaţional din Germania. Medicamentul dulce
cântăreşte cinci grame, cât jumătate de bomboană obişnuită. Pralina
apiterapeutică conţine în proporţie de 50% o cremă realizată dintr-un cocktail
produs tot în judeţul Sibiu, de un specialist recunoscut în domeniul
apiculturii. Cocktailul are ca ingrediente: miere de albine, polen crud,
păstură, extracte de propolis şi lăptişor de matcă crud. Toată această cremă
este apoi învelită în ciocolată neagră.
Dincolo de
detaliile tehnice, Florin Balan ne-a recomandat această bomboană ca fiind
delicioasă: Ca gust, lumea trebuie să
înţeleagă că este o pralină, care îmbină plăcutul dintr-o ciocolată şi care în
interior are acest cocktail apicol, care este mai mult decât miere, este un amestec de polen, lăptişor de matcă,
păstură, foarte multe elemente înglobate. Este ca o pralină, ca o bomboană
foarte delicioasă, cu ciocolată neagră, astfel încât să avem cât mai puţin
zahăr de sinteză şi care are la interior o umplutură pe bază de miere de
albine. Cu alte cuvinte vom avea ceva ce în alte praline nu întâlnim: un gust
deosebit, un mariaj perfect între ciocolată şi produsul apicol.
Producătorii
recomandă două praline pe zi, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10
ani, trei praline pe zi pentru copiii cu
vârsta între 10 şi 18 ani şi patru praline pe zi pentru adulţi. Persoanele care
sunt diabetice sau sunt alergice la produsele apicole sunt singurele care
trebuie să aibă grijă când consumă aceste praline cu efect terapeutic.
Printre
inovaţiile fabricii de ciocolată de la Cisnădie se numără şi folosirea unei
ciocolate de origine, am mai aflat de la Florin Balan: Acum
folosim foarte multă ciocolată din zona Americii Latine, de unde începe istoria
ciocolatei, astfel încât să avem nişte produse de excepţie, care să aibă un
gust special, deosebit şi care să fie altceva faţă de ceea ce se găseşte în mod
normal pe piaţă.
La cel de-al
X-lea Congres naţional de apiterapie, pralinele terapeutice sunt subiectul
forte: Între 6-10 octombrie, la Sibiu se
desfăşoară al zecelea Congres Naţional
de Apiterapie. Cu această ocazie vor fi prelegeri legate de profesorul
Stângaciu, de Cornelia Doşteţan, oameni care au contribuit la acest proiect al
pralinelor apiterapeutice. Dacă există oameni care vor să ştie mai mult, îi
aştept la Sibiu!, ne-a mai spus Florin Balan, mândru să ne prezinte un
dulce atât de sănătos.