Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Poteca deliciilor culinare

300 de reţete culinare din zonele montane ale judeţului Neamţ au fost mai întâi pretexul realizării unei cărţi. Odată realizată cartea, iniţiatorii proiectului s-au gândit să o pună şi în practică, astfel apărând un ghid al locurilor de degustat din zonă.

Poteca deliciilor culinare
Poteca deliciilor culinare

, 27.12.2015, 10:50

300 de reţete culinare din zonele montane ale judeţului Neamţ au fost mai întâi pretexul realizării unei cărţi. Odată realizată cartea, iniţiatorii proiectului s-au gândit să o pună şi în practică, astfel apărând un ghid al locurilor de degustat din zonă. Stâne, pensiuni şi mănăstiri îşi spun povestea prin mâncăruri delicioase. Pornind de la meniuri tradiţionale pe bază de vânat sau carne a animalelor din gospodărie, însoţite de mămăligă sau de legumele folosite în zonele de munte, până la meniuri de la stână, udate cu băuturi realizate de localnici sau meniuri de hram al mănăstirilor sau de sărbătoare cu descrierea felurilor de mâncare aferente, cartea îi invită pe cititori, prin plasticitatea descrierilor, în vizite de descoperire.



Vasile Avădanei, reprezentantul Forumului Montan din România, filiala Neamţ, ne-a ghidat în descoperirea acestei zone savuroase: Am parcurs pas cu pas toate comunele din zona montană Neamţ şi am scris o carte Gastronomie în Munţii Neamţului”, pe baza reţetelor furnizate de oamenii locurilor. Şi cineva ne-a dat ideea să scoatem din carte şi să o punem în practică: şi am făcut un Festival al gastronomiei montane, pe care l-am avut în luna septembrie, la Piatra Neamţ, şi s-a bucurat de succes. Ne-am înscris la concursul EDEN (Destinaţii Europene de Ecelenţă), având în vedere că în acest an a fost tema Destinaţii gastronomice de excelenţă”, am zis că avem şi noi ceva de prezentat. Ne-am asociat cu asociaţia de promovare a turismului nemţean, Valea Ozanei şi am zis să participăm la această competiţie şi am luat locul patru, şi acum suntem aici ca să argumentăm că în judeţul Neamţ, ca în multe alte locuri din România, gastronomia este o nişă, pe care se poate merge în dezvoltarea turismului, dar în acelaşi timp am redescoperit-o ca patrimoniu imaterial, cultural şi chiar sloganul nostru a fost a mânca este un act de cultură”.



Itinerarul culinar rezultat îl poartă pe cititor sau pe vizitator în locuri cu denumiri inedite: Piatra Şoimului, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Ceahlău, Poiana Teiului şi multe altele, pentru a degusta bucate cu gusturi şi mai inedite: rasol de oaie, toapşă (mămăligă făcută în zer, cu brânză frecată cu jumări şi ou), mâncărică de pasăre, pastramă de mistreţ sau cocoş gelatinos. Revine cu detalii Vasile Avădanei, reprezentantul Forumului Montan din România, filiala Neamţ: Am strâns aproape 300 de reţete, din care am selectat 20 şi am făcut un produs de promovare numit Poteca deliciilor culinare montane” ale judeţului Neamţ, diverse reţete mai reprezentative, cum este bulzul, cum este balmuşul, am găsit undeva la Bicaz Chei un fel de mâncare toapşă”, în altă parte am găsit un fel de coniac, rachiu de ţară înobilat la culoare cu pereţi de nucă şi alte feluri tradiţionale. Ele se găsesc în reţeaua de alimentaţie publică consacrată a judeţului Neamţ, dar noi am descoperit, la un nivel mediu, o oportunitate pe care am dori s-o transformăm într-o reţea de rangul doi, adică o reţea de trasee turistice, în care să includem stânele. Stânele sunt cele care au venit cu multe feluri de mâncare şi cu un specific care nu se ridică la exigenţele autorizărilor, dar prospeţimea produselor şi modul în care sunt prelucrate le asigură totuşi o securitate alimentară suficientă ca să poată fi promovate.”



Poteca deliciilor culinare montane. Mic tratat de gastronautică” este broşura lansată la Festivalul gastronomic montan, Gastrofest 2015, unde producătorii locali au fost invitaţi să participe cu bucate nemaiauzite, specifice locului: tocăniţă de hribi, peşte la hârzob (peşte de apă curgătoare, afumat pentru o zi şi lăsat apoi pe un pat de crengi de mesteacăn înpletit cu brad), sărmăluţe de peşte în dovleac copt. Vizitatorii au putut descoperi, pe lângă deliciile prezentate şi modalităţi de servire, multe dintre bucatele participante solicitând digestia. Astfel, nelipsite de la târg au fost şi ţuica şi vinul, aşa cum nelipsite sunt şi din meniurile cuprinse în broşură. Spre exemplu, meniuri de hram, de praznic, de la munca câmpului, la final de săptămână şi de la stână.



Vasile Avădanei, ne-a spus cum aflăm unde merită să mergem să mâncăm: În fiecare comună au fost diverse ferme, diverse pensiuni şi există şi un folclor, în momentul în care cobori din maşină, într-o comună şi întrebi pe primul întâlnit dacă se poate mânca ceva bun acolo, o să-ţi indice o astfel de destinaţie. În afară de aceasta sunt aceste sărbători ale comunelor, evenimente anuale, sunt hramurile, sunt alte ocazii cu care oamenii se pregătesc şi ies în calea semenilor lor cu feluri de mâncare tradiţionale. De asemenea, mănăstirile, au şi ele un meniu tentant, mai ales undeva lângă Mănăstirea Neamţ este Mănăstirea Vovidenia, care ne-a încântat cu o diversitate de feluri de mâncare deosebite”, ne-a mai spus interlocutorul nostru, lăsându-ne să visăm la supa cu găluşti de caş sau la sărmăluţele în foi de viţă cu caş şi cu smântână de aici, stropite cu ţuică cu schinduf (Trigonela foenum graecum).

„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
foto: facebook.com/sapunulcheia
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
Foto: RRI (Ștefan Baciu)
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 19 noiembrie 2024

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în...

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”
România la ea acasă marți, 22 octombrie 2024

Apa de Dunăre, bună de băut

Mai târziu, după 126 de ani, o ecologistă olandeză, Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers și partenerul ei, Maarten van der...

Apa de Dunăre, bună de băut

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company