Planificator de vacanţă
Vreţi să ajungeţi la turneul de tenis US Open, sau poate la Bienala de la Veneţia. Poate vă interesează cursele de bivoli de la Negara, Indonezia sau festivalul de tango din Buenos Aires, Argentina.
Ana-Maria Cononovici, 25.01.2015, 10:11
Vreţi să ajungeţi la turneul de tenis US Open, sau poate la Bienala de la Veneţia. Poate vă interesează cursele de bivoli de la Negara, Indonezia sau festivalul de tango din Buenos Aires, Argentina. O aplicaţie realizată de un român pune la dispoziţia călătorului în căutare de idei de vacanţă o bază de date cu mii de festivaluri şi evenimente din întreaga lume, ordonate sub forma unui calendar.
Cristian Munteanu, fondatorul şi CEO Qalendra, ne spune de unde i-a venit această idee şi cum a evoluat în cei peste doi ani de existenţă: “Qalendra a evoluat. A fost o idee născută în primul rând din nevoile mele de călător. Eu sunt un călător activ, îmi place să fac tot felul de lucruri, să văd locuri, să trăiesc experienţe, eu fac skydiving, merg cu maşini de curse, sunt un altfel de călător. Iniţial am încercat să fac un calendar de lucruri pe care eu mi le-aş dori să le trăiesc, cum ar fi Tomatina, la bătaia cu roşii. Şi mereu uitam. Mă trezeam că e septembrie şi a trecut joia aceea din august când are loc bătaia cu roşii şi îmi părea rău şi ziceam, lasă, la anul, mă duc. Şi am început totul ca un document Excel, în care aveam toate lunile anului şi ce se întâmplă major în lume. De la documentul ăsta, într-o bună zi, m-am gândit că nu se updatează singur, a treia joi din august pică mereu în altă zi, şi m-am gândit că dacă transform totul într-o aplicaţie sau într-un site poate să aibă şi altă lume acces la informaţii. Totul a pornit ca un calendar de festivaluri şi evenimente. Dar apoi am ajuns să identificăm alte nevoi, mult mai stringente ale călătorilor. Qalendra este o companie de tehnologie de travel, de turism, dedicată călătorilor activi din întreaga lume, şi ceea ce facem noi este să dezvoltăm nişte algoritmi care identifică unde anume sunt cele mai bune condiţii pentru o activitate sau alta, oriunde în lume, în orice moment.”
Cu credinţa că dacă într-o viaţă de om sunt doar o mie de zile de vacanţă, depinde doar de noi ce facem cu ele, Qalendra adună informaţii pentru cererile cele mai specifice: Revine cu detalii, Cristian Munteanu: “Spre exemplu, să zicem că vreau să călătoresc în Chile, între 1-8 iunie, pentru schi. Noi identificăm unde sunt cele mai bune condiţii pentru schi în Chile, în perioada aceea, luând în considerare o mulţime de factori, de la stratul de zăpadă, la vizibilitate, la lungimea pârtiilor, la viteza telefericului, telescaunului, dacă sunt echipamente de închiriat sau nu. Ne preocupă un singur lucru şi anume călătorul să trăiască cea mai bună experienţă de vacanţă. Şi luăm în calcul toţi parametrii care pot afecta experienţa lui de vacanţă. Apelăm la servicii de vreme de exemplu, avem informaţii istorice pe ultimii 50 de ani, detaliate, avem geolocaţii ale pârtiilor, hărţi ale pârtiilor, internetul s-a dezvoltat foarte mult ca structură în ultimii ani, dincolo de serviciile pe care oamenii le percep intrând pe un site sau altul, sunt tot felul de siteuri care acoperă diverse domenii, care practic te hrănesc cu informaţii. Noi dăm fapte oamenilor: du-te aici, fiindcă aici ai cu 8,3% şanse ca în acea perioadă a anului, stratul de zăpadă să fie de peste 28 cm.”
Şi poate că una dintre cele mai importante funcţionalităţi pe care Qalendra le pune la dispoziţia călătorului este Travel Wishlist. Fiecare dintre noi îşi poate pune în lista personală de călătorie festivalurile şi evenimentele la care doreşte să participe. Qalendra va trimite notificări şi alerte atunci când se apropie data acestor festivaluri, când sunt discounturi sau promoţii, când se schimbă data sau locul de desfăşurare, când se întâmplă alte lucruri interesante în apropiere sau când sunt biletele de avion mai ieftine.
Şi cum pe mine, m-ar interesa Festivalul de tango din Argentina, l-am întrebat pe Cristian Munteanu cum îmi poate folosi Qalendra: O să fie super simplu: o căutare pe Qalendra, după cuvinte cheie de tip: festival sau tango, după care toate informaţiile pot fi accesate într-un mod foarte uşor. Dacă avem în vedere ca experienţa user-ului să fie cât mai plăcută, noi procedăm în felul următor: recomandăm un hotel, care să fie cel mai apropiat de locul de desfăşurare al evenimentului, recomandăm un zbor convenabil ca preţ, recomandăm în pachetul iniţial pe care îl propunem, transfer de la aeroport la hotel, plus alte lucruri pe care călătorul şi le poate adăuga cu o simplă bifă în site, spre exemplu o cină tradiţională argentiniană, un tur al oraşului. Practic din 4-5 clicuri omul îşi compune un pachet, noi îi dăm şi motivele pentru care noi facem o recomandare sau alta, iar omul face o singură plată, noi redistribuind banii către toţi furnizorii.”
La selectarea acestor informaţii lucrează o echipă de editori, care fac documentare pe diferite teme şi apoi scriu articolele pentru fiecare festival în parte. Spre exemplu pentru cele mai importante evenimente culturale din Argentina, se lucrează o săptămână, ne-a spus interlocutorul nostru. Mai întâi se identifică evenimentele, se scriu textele, cu imagini, cu tot felul de alte detalii. Iar baza de date este permanent updatată. Qalendra concentrează informaţii despre aproximativ 2000 de festivaluri din întreaga lume, dar se concentrează mai mult pe festivaluri şi evenimente din Europa.