Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Patrimoniu, Gust, Timişoara

Puţină lume ştie că există o Zi a Gastronomiei Durabile, decretată de Organizaţia Naţiunilor Unite şi marcată la data de 18 iunie.

Patrimoniu, Gust, Timişoara
Patrimoniu, Gust, Timişoara

, 12.09.2023, 16:18


Puţină lume ştie că există o „Zi a Gastronomiei Durabile”, decretată de Organizaţia Naţiunilor Unite şi marcată la data de 18 iunie. La Timişoara, Capitală a Culturii Europene 2023, se derulează încă din 2018, în contextul pregătirii oraşului pentru decernarea acestei titulaturi, Programul LA PAS, iniţiat de Asociaţia CRIES – Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare, care urmăreşte valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mişcării slow-food.



Am vorbit despre acest program cu Mihaela Veţan, preşedinte Asociaţia CRIES: „Gustul ca patrimoiu” este parte din programul La pas, slowing down, inclus în programul de Capitală culturală Europeană 2023 şi e componenta prin care dorim să atragem cu precădere atenţia asupra faptului că hrana face parte din patrimoniul nostru cultural imaterial. Noi am explorat tema în ediţiile anterioare în diferite tipuri de activităţi, în 2018 am avut un concurs de reţete tradiţionale, apoi am realizat nişte materiale video cu vloggeri, în privinţa reţetelor tradiţionale din Banat, anul trecut am avut o ediţie pe care am dedicat-o contextului social mai deosebit, acela al războiului din Ucraina: borşul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO ca parte a patrimoniului imaterial, după o reţetă ucraineană, iar noi am avut la Timişoara o serie de activităţi care au abordat acest subiect. Iar anul acesta în cadrul componentei „Gustul ca patrimoniu” atragem atenţia asupra unui element foarte important şi anume impactul hranei asupra mediului.”



Mihaela Veţan, preşedinte Asociaţia CRIES, a detaliat: „Am gândit o serie de 5 ateliere gastronomice în care au fost bucătari, vloggeri culinari, dar şi persoane pasionate de gătit, preponderent din ingradiente de sezon şi din surse locale. Astfel că am început în februarie unde am avut rădăcinoasele, au fost ingredientele principale, am avut un atelier vegan, la mare căutare au fost verdeţurile în diferite preparate şi am avut aceste ateliere pe perioada verii şi a toamnei. Apoi, la sfârşitul anului, vom avea o imagine despre o diversitate de reţete, pe care le putem realiza acasă, din ingrediente care sunt specifice sezonului respectiv.”



Programul urmăreşte valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mişcării slow-food (bun-curat-etic), dezvoltarea competenţelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă şi o cultură a sustenabilităţii în rândul oamenilor. Mihaela Veţan a precizat: „Practic sunt trei elemente importante pe care vrem să le punem anul acesta în evidenţă: sezonalitatea, faptul că e important să fim conştienţi că legumele sunt disponibile într-o anumită perioadă a anului şi atunci ar trebui ele consumate şi nu neapărat în afara sezonului, grija pentru ingrediente şi producători şi faptul că ne dorim ca prin atelierele noastre să inspirăm şi să încurajăm oamenii să gătească mai mult acasă, pentru că ştim că e o practică ce este tot mai mult în declin. Gătim mai puţin şi mai mult ne orientăm către semipreparate sau fast-food.”



Am întrebat-o pe Mihaela Veţan ce gusturi se asociază cu Timişoara: „Noi mai degrabă vorbim de caracterul regional al zonei Banatului, care este o zonă de confluenţă. Şi atunci când am abordat acest element al caracterului tradiţional sau specific, am fost mai conştienţi că un element de specificitate pentru zona noastră este o alăturare mai neaşteptată, între dulce şi sărat, dulce şi acru. În Banat, în mod tradiţional, de exemplu, se mânca friptura cu compot de vişine, sau compot de prune. E un melange între bucătăria sârbească, rusească, şvăbească, inclusiv elemente din bucătăria maghiară, deci e foarte dificil să spunem ce anume este specific. Dar cred că această combinaţie de gusturi şi alternanţă neaşteptată e un element care surprinde în Banat.”



Şi cum anul acesta Timişoara a fost într-o continuă sărbătoare, Mihaela Veţan ne-a lansat o invitaţie: „Programul La Pas cuprinde un amplu program educaţional, mergem cu foarte multe activităţi în şcoli, anul acesta vom implica peste 650 de elevi, împreună cu familiile lor, şi bineînţeles că pentru toamnă, în octombie, pregătim cea de-a treia ediţie a Festivalului La Pas, festival de gastronomie artizanală.”



Toţi iubitorii de produse şi artă culinară locală sunt aşteptaţi să participe la un program bogat în evenimente care aduc în atenţie semnificaţia patrimoniului gastronomic, în relaţie cu comunităţile locale şi cu dezvoltarea durabilă.




RadioRomaniaInternational · România la ea acasă – 12.09.2023




Foto: zainab mlongo / unsplash.com
România la ea acasă marți, 24 decembrie 2024

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun

Nimic mai frumos în perioada sărbătorilor de iarnă decât decoraţiunile de Crăciun, care împodobesc bradul, sau ornează clădiri! Puţini...

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun
„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
foto: facebook.com/sapunulcheia
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
Foto: RRI (Ștefan Baciu)
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 19 noiembrie 2024

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în...

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company