Panic Room în România
Pentru adulţii care au poftă de joacă s-au înfiinţat şi în România camere aparent fără ieşire, din care trebuie, într-un timp dat, să evadezi.
Ana-Maria Cononovici, 04.01.2015, 17:49
Pentru adulţii care au poftă de joacă s-au înfiinţat şi în România camere aparent fără ieşire, din care trebuie, într-un timp dat, să evadezi. În grupuri de la doi la cinci jucători, sunteţi aşteptaţi să vă puneţi perspicacitatea la încercare, căutând indicii spre a soluţiona un mister: cum se iese dintr-o cameră a panicii sau Panic Room. Deşi astfel de jocuri există în străinătate, în România, conceptul nu are decât un an.
Tibor Balogh, administratorul sălii de jocuri Panic Room din România, ne-a spus cum i-a venit ideea. Ideea pentru mine s-a dezvoltat când am fost la un joc aproape la fel în Ungaria, însă avea o temă total diferită şi se şi desfăşura diferit, pentru că era un horror house (o casă a groazei), cu camere în care trebuia să fugi, să treci de anumiţi actori, ca să evadezi dintr-o casă care avea în jur de zece camere. Şi am mai auzit de o idee asemănătoare undeva în Singapore, unde era un depozit extraordinar de mare unde se închideau mai mulţi oameni, cu zecile sau poate chiar cu sutele şi aceşti oameni trebuia să evadeze din acel depozit, din acea încăpere foarte mare care avea multe indicii ascunse. Bazându-mă pe cele două am început să creez jocurile Panic Room, care sunt şi un pic horror, sinistru, au şi această temă a evadării, pentru care trebuie să cauţi indicii, secrete, să pui totul cap la cap.”
Deocamdată, Panic room are doar o simplă cameră, din care trebuie să se evadeze, dar în curând jocul o să se schimbe şi o să fie mai multe încăperi prin care o să trebuiască să treacă jucătorii ca să poată să evadeze. O să fie trei sau patru camere, ne-a spus interlocutorul nostru. L-am întrebat care este provocarea:
Sunt nişte lucruri destul de ciudate, însă totul pare să fie normal. În cameră se ascunde şi un tablou care este o Monalisa destul de stranie, în rest o mulţime de lucruri care pot părea normale, dar ele s-ar putea să necesite o percepţie total diferită faţă de ceea ce exprimă. Piesele de mobilier fac parte din joc, ele teoretic sunt normale, dar ascund mai mult. S-ar putea să aibă anumite funcţionalităţi sau anumite sertare ascunse şi s-ar putea să aibă o funcţie în tot jocul. La aceste jocuri pot participa de la 2 la 5 persoane, şi au o oră în care să caute indiciile, secretele şi să evadeze. E nevoie de minim două persoane. S-ar putea să fie nişte situaţii în care o persoană să facă un lucru, iar altă persoană un altul ca să se ajungă la dezvăluirea secretului sau pentru a ajunge la indiciu.”
Pentru siguranţa jucătorilor, aceste jocuri sunt tot timpul supravegheate cu camere infraroşii, pentru că de multe ori în cameră e întuneric. Sunt şi cazuri în care jucătorii nu reuşesc să evadeze, de cele mai multe ori din lipsa de comunicare dintre ei, jocurile Panic Room fiind gândite pentru lucrul în echipă. Revine la microfon Tibor Balogh:
Depinde un pic de numărul de jucători. De obicei, dacă sunt două persoane, ceea ce noi numim the panic dating, (întâlnirea de panică), jucătorii chiar ajung să fie mai apropiaţi, se vede o comunicare mult mai bună între ei, dar acest lucru câteodată e posibil dacă sunt mai mulţi jucători, pentru că se formează grupuri mici care comunică şi-şi divulgă secretele. Ideea este ca tot grupul să funcţioneze cum funcţionează un grup de două persoane. Noi am observat o diferenţă interesantă: copiii de 15-16 ani nu supraanalizează lucrurile, iar adulţii se gândesc mult prea mult.”
Adesea, dacă nu au reuşit să evadeze de prima dată sau dacă au făcut-o cu dificultăţi prea mari, jucătorii revin pentru încă un joc, iar atunci evadarea le reuşeşte mult mai repede. Poate vă întrebaţi cui se adresează aceste jocuri. Tibor Balogh: Targetul nostru sunt oamenii care au o minte deschisă şi vor să încerce ceva nou şi ceva exclusiv, să trăiască o experienţă unică şi astfel vârsta nu contează, însă probabil oamenii care au participat până acum, trebuie să fie interesaţi de autodezvoltare, pentru că asta şi înseamnă tot jocul acesta dacă reuşeşti să evadezi. Oamenii ar trebui să pornească cu ideea că o oră reuşesc să se rupă complet de realitate, că o să se distreze, că o să trăiască ceva nou, şi probabil o să înveţe ceva nou. Noi tot timpul ne gândim că într-un moment în care reuşeşti să faci ceva într-un mod neconvenţional, ţi se dezvoltă noi sinapse care te ajută nu doar în cameră, ci şi pe parcursul vieţii. Aceste jocuri sunt categoric ceva nou, o experienţă unică care la un moment dat în viaţă trebuie încercată.”
Răspundeţi acestei provocări şi încercaţi-vă forţele la Panic Room. Veţi descoperi aspecte de nebănuit ale personalităţii dvs. şi veţi afla cât de bine comunicaţi cu cei apropiaţi. În plus, aveţi garantată o oră de evadare, măcar din realitatea cotidiană.