Nesupusele
Avem pe inventar patru scriitoare: Adina Rosetti, Iulia Iordan, Laura Grünberg şi Victoria Pătraşcu.
Ana-Maria Cononovici, 04.03.2018, 12:43
Avem pe inventar patru scriitoare: Adina Rosetti, Iulia Iordan, Laura Grünberg şi Victoria Pătraşcu. Acestora li s-au alăturat 10 ilustratoare: Oana Ispir, Cristiana Radu, Anca Smarandache, Veronica Neacşu, Mihaela Paraschivu, Szabó Zelmira, Annabella Orosz, Livia Coloji, Ileana Surducan, Maria Surducan şi graficiana Alice Stoicescu. Toate îşi pun stilourile, creioanele colorate şi întreaga pricepere la încercare într-un proiect: „Nesupusele”, o culegere de poveşti memorabile, menite să inspire copiii secolului XXI.
Un volum care va prezenta copiilor, într-o formă atractivă şi contemporană, 100 de personalităţi feminine „de basm” din România, ne-a spus Adina Rosetti, scriitoare, membră a Asociaţiei De Basm: „Ideea a venit cumva demult, de anul trecut, de când ne-am înfiinţat Asociaţia De Basm, Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România, pe care am fondat-o eu, Victoria Pătraşcu, Iulia Iordan şi Laura Grunberg. Şi ni s-a părut foarte interesant şi binevenit ca acesta să fie primul proiect al asociaţiei noastre. Poate şi pentru că noi patru suntem femei, şi ni s-a părut cumva că în spaţiul public românesc şi în cărţile pentru copii, în manuale, modelele feminine puternice sunt subreprezentate. Dacă deschideţi câteva manuale de literatură o să vedeţi că sunt foarte puţine femei. Şi, în general, se pare că fetele din România pur şi simplu nu ştiu care sunt modelele feminine pe care ar trebui să le urmeze şi din ale căror poveşti ar putea să înveţe ceva. Şi în continuarea unui fenomen global de pe piaţa cărţii pentru copii, este vorba despre cartea „Poveşti de seară ale unei fete rebele” (n.r. – în care autoarele Elena Favilli, Francesca Cavallo portretizează 100 de femei celebre din toată lumea), care are şi o poveste foarte interesantă, ne-am gândit că ar merita să avem şi în România o carte pentru copii, cu poveştile a 100 de femei excepţionale de la noi, asta şi în contextul Centenarului (n.r.Marii Uniri) de anul acesta. Cam de aici am pornit.”
Fie că s-au revoltat, fie că au domnit sau au inventat, au salvat vieţi, au scris, au luptat, au zburat, aceste femei şi-au depăşit limitele. „Nesupusele” sunt româncele care au schimbat în bine lumea din jurul lor, fie că au rămas în cărţile de istorie, fie că au fost pe nedrept uitate, ne-a mai spus intelocutoarea noastră şi a adăugat: „Procesul nu s-a încheiat, încă dezbatem să alegem aceste 100 de femei. Mărturisesc că la început şi eu am avut dubii dacă chiar strângem 100 de figuri. Am reuşit să facem o listă mult mai mare şi acum suntem în faza în care dezbatem, venim cu argumente şi încercăm să documentăm mai mult, ca să ne hotărâm care vor fi cele 100. Ideea noastră ar fi să fie din toate domeniile, în afară de cele foarte cunoscute, figuri istorice, cum ar fi Reginele României, sau figuri artistice foarte deosebite, cum ar fi Lucia Sturza Bulandra, ca să fie aşa, un exemplu din artele spectacolului, am vrea să facem un mix care să cuprindă toate domeniile, cele artistice, dar şi sport şi mai ales domenii despre care nu se ştiu foarte multe şi care nu sunt foarte vizibile, cu reprezentantele lor femei. Mă gândeam la ştiinţe şi la meserii care nu sunt asociate neapărat cu femeile. Avem câteva figuri care au fost primele care au reuşit să răzbată în domeniul respectiv şi mi se pare foarte interesant să intrăm în poveştile lor. De exemplu Virginia Andreescu Harep, care a fost prima femeie arhitect din România, Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer, Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România. Femei care s-au luptat foarte mult să pătrundă în aceste domenii rezervate iniţial bărbaţilor, femei matematician, femei care au realizări în chimie, în inginerie sau, de ce nu, în IT, în medicină. Vrem să acoperim şi zona contemporană, aici dezbaterile sunt destul de aprinse, pentru că printre aceste 100 de poveşti am vrea să fie şi femei cu care să ne putem întâlni pe stradă. Laura Grünberg a avut o idee foarte bună, să includem şi un personaj colectiv, femeia care este în umbră, mama, care e o eroină a vieţii de zi cu zi, pe care o ignorăm de multe ori, dar care e foarte foarte importantă.”
Am aflat că poveştile vor fi destul de scurte şi însoţite de ilustraţii grăitoare: „Ideea este să spunem povestea într-o manieră atractivă pentru copii. Nu vor fi la modul biografic, vom încerca să găsim un element narativ. Vor fi 100 de poveşti, însoţite de 100 de iulstraţii, scrise de noi, cele patru membre fondatoare „De Basm”. Alături de noi sunt deja zece sau mai multe ilustratoare cunoscute şi premiate, care s-au alăturat demersului, şi, deocamdată suntem în faza de documentare. Ne-am dori foarte mult să scoatem această carte până la sfârşitul anului.”
Adina Rosetti ne-a mai spus că asociaţia aşteaptă încurajări, propuneri de parteneriate şi, de ce nu, de sponsorizare, pentru acest proiect. Iar în rest, scopul asociaţiei este să facă literatura pentru copii şi mai vizibilă, să o aducă mai aproape de copii (inclusiv de cei din zonele sărace, defavorizate din punct de vedere al accesului la carte şi cultură), să intre în contact cu organizaţii similare din alte ţări, să dezvolte şi alte proiecte editoriale (spre exemplu o revistă cu recenzii de cărţi pentru copii), şi câte şi mai câte!