Muzeul chihlimbarului şi mai mult decât atât
La mai bine de 40 de ani de la deschiderea lui, la 14 iunie 1980, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, judeţul Buzău , a fost redeschis, pe data de 21 august a.c.
Ana-Maria Cononovici, 27.10.2020, 10:55
La mai bine de 40 de ani de la deschiderea lui, la 14 iunie 1980, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, judeţul Buzău a fost redeschis, pe data de 21 august a.c. şi, până în prezent, s-au înregistrat deja aproximativ de 6 mii de vizitatori. Chihlimbarul de Colţi sau rumanitul, are o vârstă cuprinsă între 40 şi 60 milioane de ani (n.r. – faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40.000 de ani mai tânăr decât rumanitul). Chihlimbarul negru devenea simbol pentru România după prezentarea la Marea Expoziţie Universală de la Paris din 1867. Prezentarea s-a făcut cu faimosul Tezaur Cloşca cu Puii de Aur şi România a cucerit medalia de aur. Rumanitul mai este întâlnit în Rusia în insula Sahalin, spre Japonia.
Vizitatorii Muzeului Chihlimbarului pot vedea cele mai frumoase exemplare de pietre de chihlimbar, în număr de circa 300, de la nuanţe de galben translucid la negru opac. Mai mult decât atât, muzeul are al doilea chihlimbar ca mărime din lume, care cântăreşte puţin sub 2 kg, cel mai mare, de 3,45 kg, fiind expus la Muzeul Judeţean Buzău. Tot aici pot fi admirate bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele), unelte de extracţie şi prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), toate expuse într-un concept expoziţional nou. Expoziţiile de bază valorifică, de asemenea, colecţia de flori de mină şi exponate de paleofaună din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul judeţului Buzău.
Daniel Costache, manager al Muzeului judeţean Buzău, ne-a povestit: „Muzeul Chihlimbarului de la Colţi este singurul muzeu din România, care adăposteşte o colecţie reprezentată de rumanitul de Colţi. Odată ajunşi aici, deşi denumirea colecţiei ne-ar putea duce cu gândul că sunt exponate doar din chihlimbar, din Ambră sau Rumanit, cum mai este el cunoscut, muzeul găzduieşte o serie de colecţii diverse. În primul rând este o sală dedicată Grotei din cufundul peşterii, un monument de artă preistorică, unic în România, o grotă care păstrează urmele de locuire din perioada mijlocie a Epocii bronzului.
De asemenea, este o altă sală unde se regăseşte o mică parte din colecţia de paleofaună a Muzeului judeţean Buzău, este vorba despre mandibule, femure de mamut. Iar etajul unu al imobilului este împărţit în trei săli diferite. Una, o valorificăm într-un cadru expoziţional inedit: o parte din colecţia de flori de mină a Muzeului judeţean Buzău, sala centrală, unde este valorificată o mare parte a colecţiei de chihlimbar, precum şi o altă sală unde sunt valorificate uneltele, într-un cadru expoziţional minunat, uneltele folosite la extragerea, transportul, precum şi prelucrarea Ambrei.”
Pe perioada de pandemie muzeul este pregătit: se respectă reguli de distanţare, vizitatorii au la dispoziţie dezinfectanţi, covoraşe dezinfectante, precum şi botoşi de unică folosinţă. Daniel Costache, managerul Muzeului Judeţean Buzău, ne-a mai spus că toate obiectele ce aparţin colecţiei unui muzeu sunt rezultatul fie a cercetării proprii, fie donaţii, cum sunt foarte multe din exponatele din spaţiile de la etajul muzeului şi, evident, achiziţii şi a adăugat: :”Trebuie spus un lucru: dacă anul trecut muzeul de la Colţi era găzduit de un imobil care nu avea grupuri sanitare, nu avea apă curentă, nu avea încălzire centralizată, iar expoziţia era una de tip plastic, învechit şi se compunea din celebrele deja vitrine din pal şi suprafaţă vitrată, astăzi vizitatorii pot găsi la Colţi, în vârful muntelui, un muzeu ultramodern, un muzeu ancorat bine în realităţile anului 2020, un muzeu care valorifică în mod unic exponatele expuse către vizitare. De asemenea, la Colţi, pentru prima dată de când există această instituţie muzeală, funcţionează astăzi un magazin de suveniruri. Este un muzeu care merită un ocol de 6 kilometri, de pe Drumul Naţional 10, care face legătura dintre Buzău şi Braşov.”
Daniel Costache a ţinut să sublinieze unicitatea acestui muzeu: „Muzeul Chihlimbarului de la Colţi este un muzeu cu multiple aspecte unice. În primul rând, este singurul muzeu al chihlimbarului din România. Am încercat să oferim unicitate şi din punctul de vedere al elementelor de muzeo-tehnică, care îl întâmpină pe vizitator. În primul rând ar fi vorba despre o vitrină interactivă, compusă din mai multe elemente, o vitrină care permite să-şi spună singură povestea, o vitrină dotată cu motoare pe suporţi rotativi. Practic vizitatorul are posibilitatea printr-un simplu „touch”, să mişte obiectele din vitrină, să le vadă pe ce parte doreşte, să le mărească cu ajutorul unei camere 4 K, full HD şi pe un ecran în spate sunt proiectate informaţii care vin să completeze etichetele clasice. Acesta ar fi un prim echipament nou în muzeografia românească. De asemenea, există şi o sală ce a avut în vedere reconstituirea interiorului unei peşteri, o sală care este dominată de un blat 3D LG Live, de asemenea, un element nou. Aceste elemente cresc în valoare, în momentul în care nu uităm că Muzeul Chihlimbarului este un muzeu în vârf de munte.”
O importantă piesă din colecţia Muzeului Chihlimbarului de la Colţi o constituie şi un set de bijuterii care a aparţinut Elenei Ceauşescu şi care, după ce a fost făcut cadou soţiei dictatorului, s-a întors în patrimoniul muzeului, fără ca muzeografii să poată spune dacă bijuteriile au fost sau nu purtate de Elena Ceauşescu.