Lumină pentru România
Anul trecut au fost electrificate ultimele patru şcoli care nu aveau lumină electrică din România şi încă nişte gospodării din zone izolate.
Ana-Maria Cononovici, 29.03.2015, 10:13
Anul trecut au fost electrificate ultimele patru şcoli care nu aveau lumină electrică din România şi încă nişte gospodării din zone izolate. Iar povestea a început când Iulian Angheluţă, invitatul nostru de astăzi, s-a urcat pe bicicletă şi s-a întors numai după de a străbătut 8.205 de kilometri şi aproximativ 1.047 de localităţi din 30 de judeţe. Înainte de plecare căutase informaţii referitoare la zonele fără curent electric, dar pedalând prin ţară, a bătut din poartă-n poartă şi i-a cunoscut pe oamenii care erau până atunci numai nişte cifre pe hârtie.
Se află alături de noi şi ne spune cum a început povestea luminii Iulian Angheluţă, preşedintele Asociaţiei Free Mioriţa, iniţiator al campaniei Lumină pentru România”. Ideea a pornit de la o necesitate socială, reală şi foarte dureroasă şi anume că în România sunt sute de mii de oameni, zeci de mii de gospodării, care nu sunt racordate la reţeaua de electricitate, singura lor sursă de lumină fiind o lampă cu gaz sau cu motorină, o lumânare şi bineînţeles, soarele, în zilele senine. Din păcate în această situaţie erau şi câteva şcoli, mai exact patru şi, din fericire, am reuşit să ducem lumină şi la ele şi împreună cu lumina fizică, am dus şi lumina cunoaşterii, respectiv calculatoare dotate cu softuri educaţionale. Am început campania prin conştientizarea publicului larg şi strângerea de fonduri pentru un sat din judeţul Hunedoara, Ursici, acolo am montat 14 panouri fotovoltaice, 14 sisteme care produc energie electrică de la soare, vorbim de energie neconvenţională şi cea mai puţin poluantă. Apoi am continuat acţiunea la şcoala din Inelet, în judeţul Caraş-Severin, unde am dus lumină în primăvara anului trecut, iar anul trecut, pe parcursul a şase luni, am mers prin ţară, am străbătut peste 8 mii de kilometri cu bicicleta, tocmai pentru a merge efectiv pe teren şi a căuta şi a găsi aceste numeroase familii care locuiesc fără curent electric şi fără alte utilităţi. Campania a mers mai departe, în acest an am dus lumină în februarie-martie la ultimele trei şcoli din Suceava, Maramureş şi la o şcoală din Caraş-Severin, şi am mai reuşit să montăm un sistem fotovoltaic la o familie din comuna Teregova, din judeţul Caraş-Severin. Campania va continua.”
L-am întrebat pe Iulian cum sunt priviţi de oamenii care trec dintr-o dată de la o lumânare, la electrificare prin tehnologie de vârf. Iulian Angheluţă: Suntem priviţi cu reticienţă, oamenii nu prea au încredere, au auzit foarte multe promisiuni de-a lungul timpului de la diverse autorităţi, de la diverşi oameni. În momentul în care într-adevăr ajungem pe teren, le vine inima la loc şi îşi dau seama că am venit acolo să-i ajutăm într-un mod real şi concret. Sistemul impresionează, pentru că unii aşteaptă firul clasic, să ajungă stâlpul în faţa casei, oamenii nu ştiu că există şi alte variante neconvenţionale de generare a energiei electrice. Asta face parte din campanie: conştientizarea oamenilor din mediul rural, care stau în localităţi mai izolate, că există şi alte variante.”
Despre viaţa oamenilor care trăiesc în aceste condiţii, interlocutorul nostru ne-a spus că este greu de descris, fiind vorba de obicei de căsuţe mici, în care bătrâni trăiesc uitaţi de lume cu pensii foarte mici sau în care copii îşi ajută părinţii la muncă peste zi pentru a face lecţii la lumina unei lumânări la sfârşitul zilei. Pe Iulian Angheluţă l-au impresionat mai ales copii: Ei sunt principala forţă care pe mine mă ţine în mişcare. La familia din Teregova, am montat şi un televizor şi am dus şi un mic DVD cu desene animate pentru copii. Şi vreau să vă spun că în momentul în care erau în cămăruţa lor în care erau şase copii mici, am pornit televizorul şi desenele animate, au fost fascinaţi. E un alt fel de cunoaştere. E o altă lume cu care ei acum intră în contact. Curiozitatea şi dorinţa lor de a explora lumea are acum un suport, pentru că au acces la mai multă informaţie.”
Conştient că viaţa nu se schimbă cu un bec, Iulian intenţionează să lanseze site-ul dedicat campaniei “Lumină pentru România”, pe care va pune “Harta Luminii” : Este o hartă pe care aş dori să centralizez toate gospodăriile şi şcolile unde am dus lumină şi mai ales să centralizăm toate miile de gospodării care nu sunt iluminate. Ar fi o hartă care nu există la nicio autoritate publică locală, centrală, privată. Oamenii nu-şi dau seama cât de mare este problema. Pe datele de la recensământul din 2011 ar fi 284 de mii de gospodării fără electricitate.”
El vrea ca oricine să poată vedea ce s-a rezolvat, ce mai e de făcut şi cum te poţi implica. Apoi se dă start la implicare: te uiţi pe hartă, îţi alegi o familie şi devii prietenul lor. Îi poţi ajuta în două feluri. Cumperi un panou pe care Iulian şi alţi voluntari merg să-l instaleze. Sau cumperi panoul, îţi iei doi-trei prieteni, urcaţi în maşină şi mergeţi să instalaţi chiar voi panourile. Ambele variante sunt necesare şi binevenite, explică Iulian. Dar el crede că să mergi personal pe teren e o experienţă de neratat. Toţi voluntarii care au fost până acum cu el s-au întors acasă încântaţi şi mai conştienţi de viaţa bună pe care o duc.
În plus, Iulian Angheluţă şi-ar dori ca statul să facă un program de genul Primul panou solar”, la fel cum au făcut pentru case sau maşini.