Locul unde timpul costă bani
Organizatorii s-au gândit s-o numească anticafe, pentru că este un spaţiu gândit pentru lucru şi relaxare. Aici te poţi simţi ca acasă. Aici poţi să lucrezi la un proiect sau să înveţi pentru examene...
Ana-Maria Cononovici, 24.07.2016, 10:06
Poartă numele unui Stoic şi nu este chiar o cafenea ar fi caracteristicile locului pe care în explorăm azi. Ba mai mult, organizatorii s-au gândit s-o numească anticafe, pentru că este un spaţiu gândit pentru lucru şi relaxare. Aici te poţi simţi ca acasă. Aici poţi să lucrezi la un proiect sau să înveţi pentru examene, să stai cu prietenii de vorbă sau să citeşti, să participi la un workshop sau să-l organizezi. Singurul cost, timpul petrecut aici.
De la Victor Alexa, coordonator de evenimente, am aflat de unde a venit această idee şi cum a evoluat ea: Seneca Anticafe este al doilea din acest tip de proiecte: primul proiect de care ne-am ocupat a fost cel al editurii Seneca şi acolo ne-am propus să reedităm fragmente din Stoici, dar într-o formă mai interesantă şi accesibilă pentru secolul nostru. După ce am văzut că proiectul acesta a prins şi publicul s-a bucurat de el, Seneca Anticafe a venit ca un fel de extensie a acestui concept, în care să punem mult mai multe lucruri valoroase şi utile laolaltă, ca resurse. Paşii au fost să ne întâlnim, să ne gândim dacă am merge într-un astfel de loc cum am vrea noi să fie şi să decidem ce am vrea să se poată întâmpla aici, ce fel de cărţi să găsim. Toată lumea care a venit aici a spus că nu te simţi ca la o cafenea, te simţi mult mai bine de atât, în primul rând este o atmosferă foarte plăcută. În primul rând găsim un mediu unde ne putem simţi ca acasă. Avem tot felul de cărţi din felurite domenii. Acum de exemplu avem cea mai mare colecţie de cărţi de ecologie care se poate găsi în România. Avem multe cărţi de filosofie şi dezvoltare personală. Şi nu numai: sunt resurse practice pentru lucru, instrumente de scris, echipamente. Tot timpul este expoziţie aici, este un mediu unde tot timpul poţi să cunoşti diverşi profesionişti. Este un loc unde poţi să te bucuri de timp şi să faci ceva valoros cu el, că asta ne-am propus.
Totul este gratuit în afară de timp. La intrare, personalul notează ora la care ai venit. Şi pentru ca timpul să treacă mai uşor, există aici un bufet cu acces nelimitat de unde pot fi consumate ceaiuri, apă şi snackuri. În plus, cei ce doresc îşi pot aduce mâncare şi pot folosi cuptorul cu microunde pentru a o încălzi, precum şi băutură non-alcoolică.
Victor Alexa ne-a spus că aici sunt aşteptaţi oameni de toate vârstele: Noi ne adresăm tuturor persoanelor, nu doar vorbitori de limbă română, pentru că avem cărţi şi în engleză şi în franceză şi în italiană şi în rusă şi în toate limbile. Practic oricine este binevenit la noi, de la adolescenţi, până la vârstnici. Cel mai important era ca oricine vine la noi să poată să facă ceva care să-i fie de folos. În ideea că noi punem un preţ pe timp, noi cerem 8 lei pe oră, punem la dispoziţie resurse şi ţine de tine să foloseşti timpul cât mai bine. Aşteptăm ca şi musafirii noştri să realizeze că timpul lor este cel mai valoros, dar de ei depinde valoarea finală.
Musafirii locului au acces la mese de lucru, jocuri, cărţi şi internet, iar la plecare plătesc doar timpul petrecut, cu menţiunea că după a 5-a oră nu se mai plăteşte.
Cât despre organizarea spaţiului de aici, Victor Alexa a precizat: Este un spaţiu mare şi prietenos, cu mai multe secţiuni. Este un spaţiu deschis, secţiunile nu sunt despărţite fizic, dar fiecare secţiune este definită de resursele pe care le are. Este o secţiune unde mai mult se lucrează, o secţiune cu biblioteca şi librăria în care mai mult se citeşte şi un spaţiu care arată chiar ca o cafenea şi acolo este secţiunea mai liberă pentru întâlniri, pentru discuţii.
Aici este creat cadrul perfect pentru muncă eficientă: un spaţiu mai puţin gălăgios, internet de mare viteză, mese şi scaune, veioze, prize, imprimantă, scanner, proiector, cărţi şi reviste de specialitate. Iar dacă proiectul la care lucraţi necesită resurse speciale, organizatorii anticafenelei sunt pregătiţi să vi le pună la dispoziţie, în urma unei comenzi pe mail făcută în avans. În plus, evenimentele organizate aici pot stimula interesele în domenii diferite.
De la Victor Alexa am mai aflat că aici se organizează expoziţii, conferinţe, workshop-uri sau sunt invitaţi oamenii care au ce spune. Astfel, dacă doriţi să vă împărşiţi cunoştinţele, să organizaţi propriul workshop sau să susţineţi o prezentare despre propriul proiect, puteţi să o faceţi în acest spaţiu dedicat. Anul trecut am găzduit ateliere pentru copii, ateliere de filosofie, ateliere de film, proiecţii şi în principiu încercăm să continuăm cam aceleaşi acţiuni pe care le-am avut şi anul trecut: cu filosofie, cu dezvoltare personală, cu ecologie, seri de film, seri de discuţii.
Arta de a asculta, Despre compasiune, Emil Cioran şi Mircea Eliade. Influenţe în cultura mexicană sunt numai câteva dintre titlurile serilor de dezbateri care s-au desfăşurat pe parcursul anului trecut aici. Un loc în care este încurajată dorinţa de cunoaştere şi din care sunt interzise cosumul de alcool, fumatul, jocurile de noroc şi limbajul neadcvat.