La Taica Lazăr, Magazin de caritate, dar şi hub al faptelor bune
La început de an, descoperim iniţiative înreptate spre binele comunității.
Ana-Maria Cononovici, 21.01.2025, 15:59
La început de an, descoperim iniţiative înreptate spre binele comunității. Am discutat astfel, despre un proiect ce a evidenţiat în timp faptul că fiecare donație, fiecare gest de bunătate contribuie la aducerea zâmbetelor pe chipurile celor aflați în nevoie și la transformarea lumii într-un loc mai cald și mai plin de speranță: “La Taica Lazăr, Magazin de caritate”.
Inspirată de figura populară a Bucureştilor de la sfârşit de secol XIX, început de secol XX, taica Lazăr, un evreu care facea comert cu vechituri, dar şi de conceptul britanic de Charity Shop, care oferă eleganţă celor care îl frecventează, Elena Raluca Smuc Tănase, preşedinta Asociaţiei de Medicină pentru Sănătate Publică, a iniţiat acest proiect.
Elena Raluca Smuc Tănase, preşedinta Asociaţiei de Medicină pentru Sănătate Publică și co-fondator al magazinului La Taica Lazăr, magazin de caritate, proiect al Asociației de Medicină pentru Sănătate Publică, ne-a spus despre ce este vorba:
“Este vorba de acel concept “Charity Shop” care este bine cunoscut în străinătate. De exemplu, în Anglia, Crucea Roșie are un astfel de magazin de peste 100 de ani și sunt organizații mari caritabile care înființează astfel de proiecte pentru a-și suplimenta fondurile. După cum bine știți, fondurile, în general, vin din donații sau prin strângere de fonduri, în străinătate, sau prin astfel de magazine. Noi ne-am gândit să înființăm un astfel de magazin în anul 2017, atunci când am realizat că avem primite donații, obiecte pe care nu le puteam utiliza la momentul acela, dar care erau într-o stare foarte bună și care puteau să se transforme într-un ajutor pentru noi. Oamenii pot dona la noi produse noi, sau în stare bună, de exemplu haine, obiecte casnice, cărți, gablonțuri, bijuterii. Ele trebuie să fie într-o stare foarte bună, pentru că nu avem încă implementat un sistem de reciclare, de exemplu să avem o croitorie prin care să reparăm, sau să refacem anumite haine și să le dăm o nouă viață. De aceea noi la acest moment putem doar să primim lucruri în stare foarte bună, bineînțeles curate, fără pete.”
Deşi s-ar dori extinderea proiectului, poate înspre a face un parteneriat cu vreo curăţărorie sau croitorie, interlocutoarea noastră ne-a mărturisit că deocamdată nu există capacitatea de a crea încă un magazin de acest tip, de exemplu: “Este un proiect care necesită o prezență continuă a celui care l-a gândit sau care l-a visat. Este un magazin, dar este și un hub comunitar, adică este o întreagă poveste în spatele acestui magazin: el ne ajută să strângem fondurile pentru a putea să existăm și să desfășurăm proiectele noastre, dar în același timp este un loc de întâlnire, este un loc în care oamenii au posibilitatea să fie generoși, în care oamenii pot, eu știu să schimbe câteva cuvinte, este o adevărată comunitate. Şi atunci pentru a putea să ne păstrăm spiritul, deocamdată nu ne-am gândit să mai facem încă un magazin cu o astfel de tematică.”
De sărbători, La Taica Lazăr ajunge cu ajutoare în comunităţile din întreaga ţară, prin proiectul “Copii, ghete şi şosete”. Elena Raluca Smuc Tănase, preşedinta Asociaţiei de Medicină pentru Sănătate Publică, ne-a dat detalii:
“Este un proiect pe care eu îl iubesc și care a devenit o marcă a noastră. Este un proiect pe care l-am implementat în anul 2019 în urma unei vizite într-o comunitate și se desfășoară strict cu ajutorul prietenilor magazinului de caritate. Adică oamenii vin încă din luna octombrie și își manifestă dorința de a ne sprijini în acest proiect și efectiv donează o pereche de ghete, câteva perechi de șosete și alte lucruri frumoase pe care le pun într-o cutie pe care o împachetează frumos. De exemplu, am reușit să ajungem la peste 800 de copii din întreaga țară. Sunt copii din diverse zone, sunt copiii din familii, sau sunt copiii din centre sau din școli de la sat, nu avem o anumită categorie. Ajungem acolo unde avem colaboratori sau unde ni se cere ajutorul sau unde considerăm că putem să ne implicăm. Este un proiect la care țin foarte mult! Sunt acele luni, acele zile în care ne reîntâlnim cu prietenii magazinului, în care povestim. De exemplu, primești un copil pe care îl ajuți și acea cutie de cadou devine un motiv să te întâlnești cu familia, sau să cumperi împreună cu familia, sau să coagulezi o mică celulă la serviciu, în care mai mulți colegi fac o cutie sau 10 cutii, sau 20 de cutii. Este un moment extraordinar de generozitate și solidaritate umană și ne dă multă încredere că ceea ce facem facem frumos și bine.“
Un alt proiect asigură donaţii de creioane colorate și cărți de colorat în spitale. La Taica Lazăr s-a constituit într-un spațiu unde oamenii pot găsi inspirație, dar pot simţi şi că fac parte dintr-o cauză mai mare, o cauză în care binele își are locul său bine stabilit.