La cules!
Ancoraţi de cele mai multe ori în activităţi urbane, oamenii uită câtă bucurie pot aduce câteva ore petrecute în natură, în special când se adaugă şi activităţi specifice precum culegul fructelor.
Ana-Maria Cononovici, 04.06.2024, 17:30
Ancoraţi de cele mai multe ori în activităţi urbane, oamenii uită câtă bucurie pot aduce câteva ore petrecute în natură, în special când se adaugă şi activităţi specifice precum culesul fructelor. Astfel au apărut tot mai multe iniţiative de acest gen, cum este şi cea numită “Livada frumoasă”, aflată la doar 20 km de capitală.
Dana Banciu, iniţiatoarea proiectului, ne-a povestit: “Este o poveste în spatele acestei livezi. Este o livadă cu peste 400 de pomi fructiferi sezonieri, are o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, iar la sfârşitul anului 2019, ne-am decis să deschidem livada aceasta pentru toţi oamenii, pentru că până atunci era doar “acasă” pentru noi. Am fost inspiraţi de fiica noastră, care acum are 15 ani şi care de când era mică, de la grădiniţă, în perioada cireşilor în rod, îşi chema colegii de grădiniţă şi de şcoală mai apoi la cules de cireşe, iar copiii, când veneau aici, nu se mai lăsau duşi. La fel şi la evenimentele noastre din familie, când prietenii şi rudele noastre veneau la vreun eveniment, nu se mai lăsau duşi, pentru că le plăcea foarte mult. Practic, este un loc în mijlocul naturii, unde nouă ne place acum să îi împrietenim pe copii cu natura, şi găzduim vizite ale copiilor cu şcoala, cu grădiniţa, în timpul săptămânii, iar în weekend-uri avem tot felul de evenimente.”
Este vorba despre un loc al vieţii “împreună”, după cum a ţinut să precizeze interlocutoarea noastră, loc care tentează cu mai multe propuneri de petrecere a timpului: (Dana Banciu): “În spatele livezii noastre este şi o pădure, o pădure faină, de foioase şi atunci când oamenii vin la noi, nu doar că petrec câteva ore în mijlocul naturii şi încearcă să se conecteze cu tot ce este în jur, noi îi îndemnăm să lase garda jos, să nu se uite la ceas şi să facă inclusiv o plimbare prin pădurea din spate. Pădurea e fix la şapte paşi de om, de livada noastră. Ei, şi când intri în pădure, atunci începe magia, că e imposibil să nu te relaxezi, să nu uiţi de ce a fost ieri sau de ce va fi mâine. Cam asta e livada noastră!”
Am întrebat-o pe Dana Banciu ce tip de evenimente pot fi desfăşurate în livadă: “Evenimentele care se desfăşoară la noi în livadă sunt fie aniversări, petreceri, evenimente de weekend, ateliere, orice fel de eveniment care se poate ţine în mijlocul naturii. Iar pentru evenimentele din timpul săptămânii, când găzduim excursii ale copiilor cu şcoala, odată ajunşi aici noi le facem un tur al livezii, le povestim despre cum avem grijă de pomii din livadă, despre ciclurile de dezvoltare ale pomilor, vorbim despre tot ce întâlnim, despre rolul frunzelor, rolul albinelor, despre oxigen, despre încălzirea climatică. În pădure, de asemenea, încercăm să fim un pic atenţi la simţuri, să le conştientizăm şi să ne conectăm cu natura prin intermediul simţurilor, îmbrăţişăm un copac, suntem atenţi la ce simţim. Iar atunci când lansăm invitaţii pentru familii individuale, le lansăm pe pagina noastră de facebook, atunci e o zi a porţilor deschise şi vin la noi familii cărora le propunem câteva ore de stat în mijlocul naturii, alături de familie, la un picnic, o plimbare în pădure, câteva ore de relaxare.”
Cum se simt copii ce ajung în livadă? (Dana Banciu) “Copiii, când ajung aici, nu se plictisesc niciodată. De multe ori ne mai întreabă fie profesorii, fie părinţii, dacă să invite vreun animator. Dar aici, în livadă, copiii nu se plictisesc niciodată. Deşi livada noastră nu este un spaţiu de joacă şi nu aşa l-am transmis mai departe, chiar dacă avem multe vizite ale copiilor şi chiar dacă avem două – trei leagăne în livadă, nu este un loc de joacă. Ei când vin aici sunt pur şi simplu fascinaţi şi tot timpul, la plecare, sunt roşii în obraji, transpiraţi, au modalitatea aceasta de a desfăşura activităţi într-un spaţiu nestructurat. Tot timpul e provocator pentru copii. Nu trebuie să le spui ce să facă. Atunci când sunt în natură şi sunt lăsaţi liberi nu se plictisesc şi culmea e că atunci învaţă cel mai mult. Sunt fascinaţi când ajung aici.”
Dar dincolo de plimbări şi alte evenimente, cel mai tare tentează, într-o livadă, culesul fructelor, aşa că Dana Banciu ne-a lansat o invitaţie: “Livada noastră este o livadă sezonieră, sunt peste 400 de pomi fructiferi sezonieri, primele fructe care se fac sunt cireşele, chiar urmează să lansăm o invitaţie. Apoi (n.r. urmează) caise, mere, pere, gutui, merele de vară, struguri, pentru că avem şi o vie. Şi atâta vreme cât avem oaspeţi în livadă şi sunt roade în pom, vizitatorii noştri pot culege şi mânca pe săturate, dacă vor să ia şi pentru acasă atunci le cumpără, iar, când avem rod bogat, lansăm invitaţii la cules.”
Din primăvară până toamna târziu, oamenii pot veni la cules aici sau în alte locuri deschise spre vizitare şi să se bucure de o zi petrecută ca pe vremuri în livada bunicilor de la ţară.